• Pregleda: 8207

Najverniji gledalac subotičkog pozorišta preminuo u 101. godini

Preminuo je čika Tikvicki. Zaspao je. Sahrana će biti na Senćanskom groblju, u ponedeljak 11. novembra. Komemoraciju ćemo održati u okviru "Desire" festivala - saopštio je reditelj Andraš Urban putem Fejsbuka.
Najverniji gledalac subotičkog pozorišta preminuo u 101. godini

Vest da je Josip Tikvicki preminuo u 101. godini pogodila je veliki broj Subotičana, jer gotovo da nema osobe u ovom gradu koja nije čula za najvernijeg posetioca pozorišta i bioskopa, čoveka koji je od 1933. godine putovao od Triglava do Đevđelije, velikog ljubitelja predstava Andraša Urbana i pozorišta “Deže Kostolanji”, ali i subotičkog Narodnog pozorišta, Palićkog filmskog festivala i drugih kulturnih dešavanja, piše Blic, koji je čika Tikvickog posetio trećeg dana 2019. godine, samo dva dana nakon njegovog rođendana.

Jubilarnu stotu godinu Josip je proslavio u društvu Andraša Urbana, Sabolča Tolnaia, Petra Mitrića i drugih kulturnih radnika koji ga nikada nisu zaboravljali i zauvek su mu ostali zahvalni, istakavši da se mnogo raduje kada ga posete ljudi iz pozorišta.

Fejsbuk, privatna arhiva

- Dođu i kada ne slavim ništa i to mi mnogo znači. Najviše volim predstave u Kostolanjiju. Draže su mi drame od komedija, a kada bi mi se predstava svidela znao sam i po tri puta da je gledam. Šteta što nisam zapisivao, ali sam pogledao sigurno više od 2.000 predstava. - rekao je čika Tikvicki tada

Radni vek Josip je proveo u fabrici čipke. Najveću radost su mu oduvek pričinjavali odlasci u pozorište i bioskope. Sećao se i projekcija nemih filmova i voleo je televizijski program. Politika ga nije interesovala, ali je poručio političarima i građanima da se nikada ne svađaju.

- Sve se uvek može lepo dogovoriti. Svađa ništa ne rešava. Treba dobro misliti i dobro će biti – rekao je čika Tikvicki u prvim danima 2019. godine i savetovao mladima da budu istrajni, uvek pravedni i pozitivni, tvrdivši da nema recepta za dug i srećan život, ali sreća u nama može biti od koristi. - Družite se. Nikada se ne svađajte. Budite veseli i sačuvajte u sebi radost. - poručio je čika Tikvicki

Izvor: Subotica.com
4
Kata Kuntic Odgovori
Cika Joso je bio velik obozavalac KUD Bunjevka i dok je mogao bio je na svakoj manifestaciji. Ostace nam u lepom secanju. Nek pociva u miru.
Dijana Odgovori
Dusa draga!
Balaban Odgovori
Nažalost odlaze dobri i pametni ostaju nam oni koji mesto predstava posećuju kockarnice i kladionice. Pogledajte danas mesto biblioteka, umetničkih društava i druženja generalno međju ljudima imamo samo profitabilne organizacije kije ssluže za guljenje omladine i dece. Ako nam je ugradu jedan Boss etalon za druženje i meridijan kockarnice onda to daje dosta jasnu sliku. Biblioteka je prazna a pozorište nam služi da gradjevinskenfirmei i grad imaju stalni izvor prihoda iz poreza.
As Odgovori
Šta se brka 1od5 slika tamo i folira? Poštovanje i mir večni dragom gospodinu.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.