Komentara: 1
Pregleda: 2792

Najugroženija ekonomska i socijalna prava građana

05.06.2020. u 10:45h
Izvor: Subotica.com
Tokom 2019. godine, Kancelariji lokalnog ombudsmana obratilo se 1.739 građana, od kojih je 1.082 podnelo predstavke na različite vrste problema, a 388 njih pritužbe na rad javnih preduzeća i organe uprave grada, navodi se u godišnjem izveštaju. Kao i prethodnih godina, ocena Lokalnog ombudsmana je da su ekonomska i socijalna prava građana najugroženija.
Najugroženija ekonomska i socijalna prava građana

Najbrojnije su, kao i 2018. godine, bile predstavke koje su se odnosile na rad JP „Vode Vojvodine“, koje je podnelo 233 građana, međutim, kako je navedeno u izveštaju, u vezi ovog problema Kancelariji lokalnog ombudsmana obratilo se preko 500 građana, ali zbog hitnosti predmeta i odgovora, nisu svi bili administrativno vođeni. Problem je nastao kada je izmenjen Zakon o vodama i nadležnost za naplatu naknade za odvodnjavanje je sa Poreske uprave prešla na JP „Vode Vojvodine“, koje je obavestilo građane da postoji dug iz prethodnog perioda.

- U ovom obaveštenju nije bila naznačena ni osnovica ni kamata, već samo ukupan iznos duga iz prethodnog perioda - navodi se u godišnjem izveštaju. - Utvrđeno je da ovakva neurednost podataka potiče iz problema što je JP „Vode Vojvodine“ preuzelo podatke od Poreske uprave bez mogućnosti ispitivanja tačnosti podataka. Takođe je dogovoreno da se razdvoje stara potraživanja koje je vodila Poreska uprava, a koja je propustila da izvrši naplatu ovih potraživanja od nespornih potraživanja od 1. januara 2017. godine. Naše mišljenje je da se „stara“ potraživanja po osnovu naknade za odvodnjavanje na osnovu rešenja Poreske uprave, koje je izvršna isprava, ne mogu naplatiti prinudnim putem, jer JP „Vode Vojvodine“ nemaju aktivnu legitimaciju da na osnovu rešenja Poreske uprave sprovode prinudno izvršenje. U komunikaciji sa nadležnim JP, prihvaćeno je naše pravno stanovište i nije pokrenuta prinudna naplata osporenih potraživanja.

Najugroženija ekonomska i socijalna prava građana

Veliki broj građana podneo je predstavke i na JP "Pošta Srbije" Radnu jedinicu "Poštanet", zbog odbijanja da otpiše dug, nakon što su građani u sudskim postupcima dokazali da su se neosnovano teretili da duguju preduzeću. Dosta predstavki odnosio se na rad banaka, kojima se ukazivalo da su suprotno ugovorenim uslovima menjale kamatne stope na kredite, kao i mobilnih operatera, gde je utvrđeno da treća lica ubede stare, lakoverne osobe da zaključe ugovor sa operaterom, a od tih osoba uzimaju telefonske aparate, uz obećanje da će im nadoknaditi troškove, što ne urade. Međutim, osobe koje su se obraćale nisu bile lišene poslovne sposobnosti, tako da nisu mogle da ostvare zaštitu sudskim putem zbog zablude ili prevare.

Tokom prošle godine, građani su podneli ukupno 388 pritužni Kancelariji lokalnog ombudsmana, od kojih se 27 odnosilo na rad javnih preduzeća, najviše na JKP "Vodovod i kanalizacija" (13), dok je JKP "Subotica-trans" imalo tri pritužbe, a ostala javna preduzeća po dve ili jednu. Ipak, većina, čak 349 pritužbi odnosila se na rad organa uprave grada, a najviše na Sekretarijat lokalne poreske administracije (118) u vezi sa nepravilnostima oko poreza na imovinu i Centar za socijalni rad (114) zbog ćutanja administracije, nepriznavanja prava na novčanu socijanu pomoć i nezakonitog poslovanja doma za stare.

- Zaštitniku građana obratio se građanin N. Š. iz Subotice i naveo je da je pre deset godina prodao kuću i zemlju i smešten je kod M. S. A. u Subotici. Nedavno ga je ista istukla i izbacila iz kuće i oduzela mobilni. Prema njegovim saznanjima živeo je u privatnom domu, ali nikada niko iz Centra za socijalni rad nije dolazio da ih obilazi. Zaštitnik građana je o slučaju bez odlaganja obavestio Centar za socijalni rad, koji je istog dana građaninu N. Š. obezbedio drugi smeštaj. Socijalni radnik je terenskom proverom utvrdio da je na adresi za koju je građanin tvrdio da je privatni dom za stare u stvari ilegalni dom. Podnešena je prijava protiv vlasnice, a vezano za nasilje obaveštena je policija - navedi se u godišnjem izveštaju.

Najugroženija ekonomska i socijalna prava građana

Kao i prethodnih godina, ocena Lokalnog ombudsmana je da su ekonomska i socijalna prava građana najugroženija.

- Iz oblasti prava na rad vrlo često nam se obraćaju građani, prošle godine nam se 238 sugrađana obratilo sa raznim pitanjima iz radnih odnosa. Prema ovim brojkama, pravo na rad i dalje spada među ugrožena ljudska prava. Ostvarili smo dobru saradnju sa Inspekcijom rada, naročito u predmetima zaštite trudnica i porodilja gde Inspekcija na upućivanje od strane Kancelarije odmah reaguje i donosi privremena rešenja o vraćanju na posao - navodi se u izveštaju.

Kompletan godišnji izveštaj Kancelarije lokalnog ombudsmana možete pročitati ovde.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2792
Povezane teme

godišnji izveštaj

lokalni ombudsman

prava građana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.