Komentara: 8
Pregleda: 4467

Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

23.01.2020. u 14:28h
Izvor: Subotica.com
Iako se januar polako bliži kraju, Subotičani ove zime još uvek nisu imali priliku da uživaju u snegu. Blaga zima, uz sunčane intervale, zadržaće se sve do druge polovine februara, kažu meteorolozi, koji u narednim danima najavljuju porast dnevne temperature, znatno iznad proseka za ovo doba godine.
Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

Iako smo već mesec dana i kalendarski zagazili u zimu, u Subotici nije pao ni milimetar snega. Osim jutarnjeg mraza, koji se zbog niskih temperatura zagržao na granama nekoliko dana, Subotičani nisu videli beli pokrivač. I dok starijim sugrađanima odgovara suva zima, najmlađima nedostaju sneg i zimske čarolije.

- Ne fali mi, jer se lakše krećem po gradu i idem u nabavku, pa mi je lakše što ga nema. Pošto sam sad već starija, meni ovo odgovara - kaže naša sugrađanka Viktorija Barašević.

- Iskreno da vam kažem, zimu baš i ne volim. Voleo bih da bude 25 stepeni tokom cele godine i da bude kiše onda kada treba da pada zbog poljoprivrednih useva, a i manje bih potrošio ogreva, što znači manji trošak - kaže naš sugrađanin Mirko Čović.

- Kad padne sneg, onda se grudvamo, sankamo i pravimo Sneška Belića, a sad kad ga nema, ne možemo to da radimo - kaže devojčica Sara Janovljev.

- Nedostaje mi sneg, da se grudvamo i pravimo anđele i volela bih da padne uskoro - dodaje njena sestra Dunja Janovljev.

Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

Ilustracija (arhiva)

Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

Ilustracija (arhiva)

A snega nema ni u najavi. Kako objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović, do kraja januara nema izgleda za ozbiljnije zahlađenje i snežne padavine, budući da nas u narednim danima očekuje porast temperature.

- Sutra se očekuje sunčano vreme, a u subotu, nedelju i ponedeljak, najviša dnevna temperatura biće između 8 i 12 stepeni. Toplo vreme zadržalo bi se do kraja meseca, s maksimalnom temperaturom znatno iznad proseka za ovo doba godine, koja za kraj januara iznosi oko 4 stepena, a mi ćemo praktično imati temperaturu i do 10 stepeni. Nešto malo kiše moglo bi da bude tek oko 30. i 31. januara - objašnjava Todorović, dodajući da nas slično vreme očekuje i u prvoj polovini februara. - Za kasnije nije izvesno, jer srednji datum pojave poslednjeg snega je poslednjih desetak dana marta, tako da u ovom trenutku, pošto ne postoji pouzdana metodologija za takve detalje prognoziranja, ne bih smeo da tvrdim da u drugoj polovini februara i u martu neće biti i nešto malo snega.

Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

Ilustracija (arhiva)

Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

Ilustracija (arhiva)

Ni Zimska služba, koja od novembra dežura, nije imala mnogo posla. Iz firme "Ekstra auto transport", kojoj je ove godine pripao posao održavanja gradskih i prigradskih saobraćajnica, kažu da su do sada delovali samo u nekoliko navrata, posipajući so po kolovozima, trotoarima i stazama, kako ne bi došlo do proklizavanja.

- To su uglavnom bila preventivna delovanja, u slučaju kada su kolovozi bili vlažni, zbog magle ili susnežice, i kada su tokom noći bile najavljene niske temperature. Kada smo radili, noćne temperature su uglavnom bile između -4 i -5 stepeni - kaže Miloš Ljubisavljević, rukovodilac Zimske službe. - Soljeni su putevi, trotoari, biciklističke i pešačke staze i trgovi, dakle sve je rađeno, a nekoliko puta smo isto tako radili samo saobraćajnice. To su gradske ulice i prigradski putevi, Čantavirski, Bikovački put, put za Ljutovo i Tavankut, za Đurđin, Palićki i Horgoški put i drugi putni pravci. U pripravnosti smo svaki dan i ako se desi potreba da se izađe na teren, i u slučaju ovih preventivnih mera, spremni smo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4467
Povezane teme

zimska služba

subotica zimi

sneg u Subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.