• Pregleda: 2925

Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

Iako se januar polako bliži kraju, Subotičani ove zime još uvek nisu imali priliku da uživaju u snegu. Blaga zima, uz sunčane intervale, zadržaće se sve do druge polovine februara, kažu meteorolozi, koji u narednim danima najavljuju porast dnevne temperature, znatno iznad proseka za ovo doba godine.
Foto: Ilustracija (arhiva)
Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

Iako smo već mesec dana i kalendarski zagazili u zimu, u Subotici nije pao ni milimetar snega. Osim jutarnjeg mraza, koji se zbog niskih temperatura zagržao na granama nekoliko dana, Subotičani nisu videli beli pokrivač. I dok starijim sugrađanima odgovara suva zima, najmlađima nedostaju sneg i zimske čarolije.

- Ne fali mi, jer se lakše krećem po gradu i idem u nabavku, pa mi je lakše što ga nema. Pošto sam sad već starija, meni ovo odgovara - kaže naša sugrađanka Viktorija Barašević.

- Iskreno da vam kažem, zimu baš i ne volim. Voleo bih da bude 25 stepeni tokom cele godine i da bude kiše onda kada treba da pada zbog poljoprivrednih useva, a i manje bih potrošio ogreva, što znači manji trošak - kaže naš sugrađanin Mirko Čović.

- Kad padne sneg, onda se grudvamo, sankamo i pravimo Sneška Belića, a sad kad ga nema, ne možemo to da radimo - kaže devojčica Sara Janovljev.

- Nedostaje mi sneg, da se grudvamo i pravimo anđele i volela bih da padne uskoro - dodaje njena sestra Dunja Janovljev.

Ilustracija (arhiva)

Ilustracija (arhiva)

A snega nema ni u najavi. Kako objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović, do kraja januara nema izgleda za ozbiljnije zahlađenje i snežne padavine, budući da nas u narednim danima očekuje porast temperature.

- Sutra se očekuje sunčano vreme, a u subotu, nedelju i ponedeljak, najviša dnevna temperatura biće između 8 i 12 stepeni. Toplo vreme zadržalo bi se do kraja meseca, s maksimalnom temperaturom znatno iznad proseka za ovo doba godine, koja za kraj januara iznosi oko 4 stepena, a mi ćemo praktično imati temperaturu i do 10 stepeni. Nešto malo kiše moglo bi da bude tek oko 30. i 31. januara - objašnjava Todorović, dodajući da nas slično vreme očekuje i u prvoj polovini februara. - Za kasnije nije izvesno, jer srednji datum pojave poslednjeg snega je poslednjih desetak dana marta, tako da u ovom trenutku, pošto ne postoji pouzdana metodologija za takve detalje prognoziranja, ne bih smeo da tvrdim da u drugoj polovini februara i u martu neće biti i nešto malo snega.

Ilustracija (arhiva)

Ilustracija (arhiva)

Ni Zimska služba, koja od novembra dežura, nije imala mnogo posla. Iz firme "Ekstra auto transport", kojoj je ove godine pripao posao održavanja gradskih i prigradskih saobraćajnica, kažu da su do sada delovali samo u nekoliko navrata, posipajući so po kolovozima, trotoarima i stazama, kako ne bi došlo do proklizavanja.

- To su uglavnom bila preventivna delovanja, u slučaju kada su kolovozi bili vlažni, zbog magle ili susnežice, i kada su tokom noći bile najavljene niske temperature. Kada smo radili, noćne temperature su uglavnom bile između -4 i -5 stepeni - kaže Miloš Ljubisavljević, rukovodilac Zimske službe. - Soljeni su putevi, trotoari, biciklističke i pešačke staze i trgovi, dakle sve je rađeno, a nekoliko puta smo isto tako radili samo saobraćajnice. To su gradske ulice i prigradski putevi, Čantavirski, Bikovački put, put za Ljutovo i Tavankut, za Đurđin, Palićki i Horgoški put i drugi putni pravci. U pripravnosti smo svaki dan i ako se desi potreba da se izađe na teren, i u slučaju ovih preventivnih mera, spremni smo.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
Andrak Odgovori
Volim sneg, ali mi uopste ne nedostaje, em ne moram da ga lopatam, em niko od starijih sugradjana nece lomiti noge i ruke na bljuzgi i poledici.
Ris Odgovori
Jadni stariji sugradjani se raduju što je temperatura u plusu, a nisu ni svesni koliko je ovo nezdravo.Imali smo najbolju klimu na svetu. Četiri godišnja doba. U ovo vreme kao deca, nismo ulazili u kuću.Grudvali se, sankali, bili rumeni i jedri. Više smo se radovali snegu nego sada neko dete novom mobilnom.
Pecaros
Jel te ovih skoro mesec dana, jutarnje temperature minusu podseca na leto mozda?
Zoki zna šta ti fali
Plus i Tito je bio živ.....
Ajde malo probudi se i nemoj da živiš u prošlosti, jer to ti stvara depresiju i bićeš hater najveći!
Opusti se malo i probaj da uživaš u sadašnjost a ne u prošlost!
Kovaj Odgovori
Ja sam se taman ponadao da ce pasti sneg da prekrstim auto jer je jos nisam vodio na klizanje
panonski čamac Odgovori
Ovo nije suva zima, ne znam odakle vam to. Magle non stop, inje po drveću, asfalt vlažan ceo dan. To što nije pala po koja pahulja je druga priča.
Alex Odgovori
Nisam preterano mlad 32 ali mi fali sneg
vlada Odgovori
ne volim zimu bez snega!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.