Komentara: 8
Pregleda: 3202

Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

23.01.2020. u 13:28h
Izvor: Subotica.com
Iako se januar polako bliži kraju, Subotičani ove zime još uvek nisu imali priliku da uživaju u snegu. Blaga zima, uz sunčane intervale, zadržaće se sve do druge polovine februara, kažu meteorolozi, koji u narednim danima najavljuju porast dnevne temperature, znatno iznad proseka za ovo doba godine.
Najmlađim sugrađanima nedostaju sneg i zimske čarolije

Iako smo već mesec dana i kalendarski zagazili u zimu, u Subotici nije pao ni milimetar snega. Osim jutarnjeg mraza, koji se zbog niskih temperatura zagržao na granama nekoliko dana, Subotičani nisu videli beli pokrivač. I dok starijim sugrađanima odgovara suva zima, najmlađima nedostaju sneg i zimske čarolije.

- Ne fali mi, jer se lakše krećem po gradu i idem u nabavku, pa mi je lakše što ga nema. Pošto sam sad već starija, meni ovo odgovara - kaže naša sugrađanka Viktorija Barašević.

- Iskreno da vam kažem, zimu baš i ne volim. Voleo bih da bude 25 stepeni tokom cele godine i da bude kiše onda kada treba da pada zbog poljoprivrednih useva, a i manje bih potrošio ogreva, što znači manji trošak - kaže naš sugrađanin Mirko Čović.

- Kad padne sneg, onda se grudvamo, sankamo i pravimo Sneška Belića, a sad kad ga nema, ne možemo to da radimo - kaže devojčica Sara Janovljev.

- Nedostaje mi sneg, da se grudvamo i pravimo anđele i volela bih da padne uskoro - dodaje njena sestra Dunja Janovljev.

Ilustracija (arhiva)

Ilustracija (arhiva)

A snega nema ni u najavi. Kako objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović, do kraja januara nema izgleda za ozbiljnije zahlađenje i snežne padavine, budući da nas u narednim danima očekuje porast temperature.

- Sutra se očekuje sunčano vreme, a u subotu, nedelju i ponedeljak, najviša dnevna temperatura biće između 8 i 12 stepeni. Toplo vreme zadržalo bi se do kraja meseca, s maksimalnom temperaturom znatno iznad proseka za ovo doba godine, koja za kraj januara iznosi oko 4 stepena, a mi ćemo praktično imati temperaturu i do 10 stepeni. Nešto malo kiše moglo bi da bude tek oko 30. i 31. januara - objašnjava Todorović, dodajući da nas slično vreme očekuje i u prvoj polovini februara. - Za kasnije nije izvesno, jer srednji datum pojave poslednjeg snega je poslednjih desetak dana marta, tako da u ovom trenutku, pošto ne postoji pouzdana metodologija za takve detalje prognoziranja, ne bih smeo da tvrdim da u drugoj polovini februara i u martu neće biti i nešto malo snega.

Ilustracija (arhiva)

Ilustracija (arhiva)

Ni Zimska služba, koja od novembra dežura, nije imala mnogo posla. Iz firme "Ekstra auto transport", kojoj je ove godine pripao posao održavanja gradskih i prigradskih saobraćajnica, kažu da su do sada delovali samo u nekoliko navrata, posipajući so po kolovozima, trotoarima i stazama, kako ne bi došlo do proklizavanja.

- To su uglavnom bila preventivna delovanja, u slučaju kada su kolovozi bili vlažni, zbog magle ili susnežice, i kada su tokom noći bile najavljene niske temperature. Kada smo radili, noćne temperature su uglavnom bile između -4 i -5 stepeni - kaže Miloš Ljubisavljević, rukovodilac Zimske službe. - Soljeni su putevi, trotoari, biciklističke i pešačke staze i trgovi, dakle sve je rađeno, a nekoliko puta smo isto tako radili samo saobraćajnice. To su gradske ulice i prigradski putevi, Čantavirski, Bikovački put, put za Ljutovo i Tavankut, za Đurđin, Palićki i Horgoški put i drugi putni pravci. U pripravnosti smo svaki dan i ako se desi potreba da se izađe na teren, i u slučaju ovih preventivnih mera, spremni smo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 meseci i 3 nedelje
Komentara: 8
Pregleda: 3202
Povezane teme
zimska služba subotica zimi sneg u Subotici
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.