Komentara: 0
Pregleda: 2185

Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi na palićkom filmskom festivalu

15.07.2019. u 16:24h
Izvor: Subotica.com
Imajući u vidu značaj koji dokumentarni filmovi imaju za kinematografiju, Festival evropskog filma Palić tradicionalno promoviše dokumentaristiku kroz selekciju „Eco Dox“ koja se bavi ekologijom i zaštitom čovekove okoline, a od ove godine, program je proširen i selekcijom „Novi evropski dokumentarni film“.
Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi na palićkom filmskom festivalu

Prema rečima organizatora, selekcija „Novi evropski dokumentarni film“ predstavlja razvoj dokumentarnog programa u skladu sa potrebama profesionalaca i publike koji posećuju festival, a obuhvata pet filmskih ostvarenja iz svih delova Evrope po izboru selektora Igora Toholja. Program će se održavati u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“, a sve projekcije počinju u 19 časova.

U nedelju, 21. jula, publika će moći da pogleda film „Varda od Anjes“ o profesionalnom životu nedavno preminule i višenagrađivane francuske rediteljke Anjes Varde. Naredne večeri, 22. jula, biće prikazan film belgijsko-francuske koprodukcije „Bez udarca“ o devetnaestogodišnjoj Adi koja prihvata poziv za večeru od momka kojeg ne poznaje. U utorak, 23. jula, na programu je film „Gde si Žoao Žilberto?“, dok će u sredu, 24. jula, publika moći da uživa u filmu „Wongar“ srpske rediteljke Andrijane Stojković. Francuski dokumentarac „Proslava“ o poslednjoj reviji legendarnog modnog kreatora Iv Sen-Lorana biće prikazan u četvrtak, 25. jula.

Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi na palićkom filmskom festivalu

Selekcija „Eco Dox“ koja obuhvata ekološke dokumentarne filmove, pokrenuta je 2008. godine u skladu sa vremenom u kojem se jasno vide pogubni uticaji ljudskog delovanja na životnu sredinu i planetu Zemlju s jedne, i rastućom svešću o potrebi aktivizma u pravcu pomirenja čovečanstva i prirode s druge strane. Ove godine program broji šest ostvarenja po izboru selektora Igora Toholja, a filmovi će se prikazivati od 21. do 26. jula u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta Subotica, s početkom u 17:30 časova za sve projekcije.

Ove godine, program broji šest ostvarenja, a selekciju će u nedelju, 21. jula, otvoriti austrijski film „Zelena laž“. Sutradan, 22. jula, biće prikazan nemački dokumentarac „Nebo, zemlja i čovek“. Projekcija italijanskog dokumentarca „Sojalizam“ održaće se u utorak, 23. jula, dok će u sredu, 24. jula, publika moći da uživa u holandskom ostvarenju „Heroj ovaca“. Dokumentarac srpske rediteljke Sonje Đekić „Speleonaut – Pod kamenim nebom“ biće prikazan u četvrtak, 25. jula, dok će ovogodišnju selekciju zatvoriti film „Dobrodošli u Sodomu“ u petak, 26. jula.

Najbolji evropski dokumentarci i kratkometražni filmovi na palićkom filmskom festivalu

Projekcije filmova iz selekcije „Short matters“, programa kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske filmske akademije 2018, održaće se u bioskopu Abazija od 24. do 26. jula, s početkom u 13 časova.

U sredu, 24. jula, publika će imati priliku da pogleda portugalski film „Akvapark“, film „Potpisao sam peticiju“ britansko-nemačko-švajcarske koprodukcije, francuski film „Beg“, nemačko kratkometražno ostvarenje „Kontejner“, kao i film „Oni koji žele“ u koprodukciji Švajcarske i Španije. Sutradan, 25. jula, biće prikazani bugarski film „Stid“, britanski kratki film „Kolika je šteta“, film „Oslobodite pse“ u koprodukciji Francuske i Belgije, italijansko-francuski film „Godine“ i film gruzijsko-letonske koprodukcije „Zarobljenik društva“. Poslednje večeri prikazivanja filmova iz ove selekcije, u petak, 26. jula, biće prikazani ukrajinski film „Matura ’97“, belgijski film „Gnu Wildebeest“, nemačko kratkometražno ostvarenje „Burkina Brandenburg Kompleks“, film „Kapitalizam“ u francusko-belgijskoj koprodukciji, a holandski film „Meryem“ zatvoriće ovu selekciju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2185
Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

european film festival palic

dokumentarni film

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.