Komentara: 0
Pregleda: 3029

Najbolja nega dece sa invaliditetom je u porodici

18.05.2013. u 17:23h
Izvor: SuMedija
Forum žena DS za Vojvodinu, u saradnji sa UG „Ravnopravnost u svemu“, Društvom obolelih od dečije i cerebralne paralize i Udruženjem „Zajedno”, delili su danas flajere na gradskom Trgu građanima kako bi ih upoznali sa Predlozima izmena i dopuna Zakona o radu i Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom.
Najbolja nega dece sa invaliditetom je u porodici

Ovim izmenama i dopunama uvodi se pravo zaposlenog roditelja na skraćeno radno vreme, bez obzira na uzrast deteta sa teškim mentalnim ili telesnim invaliditetom, kao i naknada za negu deteta, a ova Udruženja zajednički su se okupila da javno pokažu inicijitivu da se ova dva predloga zakona što pre nađu na dnevnom redu sednice Narodne skupštine Srbije.

Jedno od prisutnih društava koje su podržale ovu akciju bilo je I Društvo za obelele od cerebralne dečije paralize Severnobačkog kruga, čija je predsednica Eva Blaško Mihalik naglasila da bi ukoliko se usvoje predložene izmene ovih Zakona, za članove tog Udruženja I samu decu značilo veoma mnogo. Ona je navela da bi ovo pre svega značilo poboljšanje materijalnog stanja osoba sa invaliditetom I porodicama u kojoj žive osobe sa cerebralnom paralizom koje zahtevaju gotovo 24-časovnu negu. Ovo Udruženje broji oko 200 članova, od toga je polovina porodica sa decom mlađom od 18 godina, ali I starijim osobama koje nisu spremne samostalno da žive.

Mirjana Laščik, predsednica UG „Ravnopravnost u svemu” istakla je da to skoro formirano Udruženje koje je tek krenulo u ostvarivanje nekih akcija, podržava današnju akciju Foruma žena DS za Vojvodinu, je se time poboljšava kvalitet života porodica koje imaju dete sa invaliditetom. Ona je dodala da kako zdravo, tako I bolesno dete ima pravo da bude uz roditelja koji će moći da mu se maksimalno posveti I neguje ga uz odgovarajuću novčanu nadoknadu. Ovo Udruženje ima oko 50 članova, a u planu je da se uskoro pokrene inicijativa pomoći trudnicama sa invaliditetom I majki sa invaliditetom.

Na glavnom Trgu okupio se veliki broj građana, a prisutne je pozdravila Đenđi Seleši, predsednica Foruma žena DS za Vojvodinu.

Izvor: SuMedija
Akcija Foruma žena DS Vojvodine Akcija Foruma žena DS Vojvodine Akcija Foruma žena DS Vojvodine Akcija Foruma žena DS Vojvodine Akcija Foruma žena DS Vojvodine Akcija Foruma žena DS Vojvodine Akcija Foruma žena DS Vojvodine Akcija Foruma žena DS Vojvodine
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3029
Povezane teme

đenđi seleši

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.