Komentara: 0
Pregleda: 2484

Najava 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

18.04.2011. u 15:08h
Najava 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu
U okviru takmičarkog programa, u periodu od 16. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz čak 18 zemalja (Brazil, Iran, Rusija, Italija, Francuska, Češka, Nemačka, Turska, Slovenija, Kazahstan, Poljska, Rumunija, Jermenija, Bugarska, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija) i to na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“. Odabir predstava zasnovan je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

U traganju za celovitošću scenskog čina

Višegodišnja umetničko-kreativna i programska opredeljenost Međunarodnog pozorišnog festivala za decu, a time i visoki kriterijumi koji se postavljaju pred samog selektora, opredelili su me, i ovoga puta, da se od bezmalo dve stotine prijavljenih predstava, sa svih kontinenata – izuzev Australije - odlučim za one koje će, svojom raznovrsnošću i inovativnošću, predočiti mladom gledaocu ne samo svet bajkovnosti i bajkovitosti, nego dodirnuti i neke od tema toliko značajnih za njegovo formiranje i odrastanje i pomoći mu da listanjem i iščitavanjem te velike i mudre knjige lutanja (kako glasi naziv jedne od predstava) preciznije uoči probleme s kojima se svakodnevno suočava i tako brže dođe do pravih, kadikad željenih rešenja. Rečju, moje repertoarsko usmerenje bilo je ka teatru koji pokreće gledaoca svojom pričom, idejama, emocijama, maštom, slikama i zvucima, ka pozorištu koje odbija da bude deo rutine, inercije i prosečnosti, pre svega po nesvakidašnjim visokoestetizovanim, umetnički vrednim pristupima, u velikoj meri provokativnijim u odnosu na njihova ranija čitanja i tumačenja. Samim tim, selekcijom ni jednog jedinog trenutka nisam težio da ona preraste u puko revijalno saopštavanje o tome šta se gde u svetu dešava, nego sam se trudio da repertoarom pružim punu podršku pozorištu koje će i sutra, baš kao i danas, biti podjednako važno tim velikim malim ljudima. Dakle, onom koje provocira, a ne onom od juče, koje je uveliko prevaziđeno, onom koje hrabro i beskompromisno ima polazište u ideji čitavog autorskog tima, a ne samo u istraživanju forme.

Sa tim i takvim razmišljanjima i uverenjima, svesrdno vam preporučujem repertoar našeg festivalskog odrastanja i punoletstva.

Slobodan Marković, direktor i selektor Festivala

Internet prezentacija – www.lutfestsubotica.net

 

Postavljeno pre 13 godina i 1 dan
Komentara: 0
Pregleda: 2484
Povezane teme

18. Međunarodni festival pozorišta za decu

Slobodan Marković

Dečji festival u Subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.