Komentara: 0
Pregleda: 2273

Nagrada "Lifka" Kenu Raselu i Mikiju Manojloviću

19.06.2009. u 09:21h
Izvor: RTV
<p>Nagrade Palićkog festivala "Aleksandar Lifka" za doprinos filmskoj umetnosti dobili su britanski reditelj Ken Rasel i srpski glumac Predrag Miki Manojlović, a biće im uručene tokom ovogodi&scaron;njeg, 16. festivala, od 18. do 24. jula na Paliću i u Subotici.</p>
Nagrada "Lifka" Kenu Raselu i Mikiju Manojloviću

Direktor festivala Radoslav Zelenović najavio je danas na konferenciji za novinare u Beogradu da će kao uvod u festival već od 13. jula u Subotici početi omaž program sa izborom filmova ta dva umetnika.

"Trudili smo se da zadržimo gabarit Festivala evropskog filma na Paliću, i pored problema zbog ekonomske krize. Zahvaljujući izuzetnom naporu izvršnog producenta - Otvorenog univerziteta iz Subotice uspeli smo da obezbedimo program na dosadašnjem nivou, tako da će festival trajati nedelju dana i prikazati više od 70 filmova", istakao je Zelenović.

Direktor Otvorenog univerziteta Blažo Perović izjavio je da budžet iznosi 250.000 evra, što je za 150.000 manje nego lane. Pored toga, ukazao je on, ekonomska kriza dovela je u pitanje planiranu rekonstrukciju nekoliko objekata i bioskopskih sala na Paliću i u Subotici koji su potrebni za dalji razvoj ne samo ovog festivala već i za ukupnu kulturnu, kao i turističku ponudu tog kraja.

Selektor glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin najavio je 12 filmova u konkurenciji, interesantna i provokativna autorska ostvarenja iz Austrije, Izraela, Finske, Holandije, Nemačke, Belgije, Rusije, Mađarske, kao i Srbije.

Program će otvoriti igrani film iranskog reditelja koji živi i radi u Austriji Araša T. Riahija "Za trenutak slobode" o ljudima koji pokušavaju da pobegnu iz Irana na Zapad. Naša publika seća se njegovog izuzetnog dokumentarca na istu temu ("Porodica u egzilu"), prikazanog na festivalu "Sedam veličanstvenih".

Na Paliću će srpsku premijeru imati debitantski film Vladimira Paskaljevića "Đavolja varoš", koji će nekoliko dana pre toga učestvovati na festivalu u Karlovim Varima.

Na zatvaranju će, van konkurencije, biti prikazani dobitnik Zlatne palme u Kanu, film Mihaela Hanekea "Bela traka" u koprodukciji Austrije, Francuske, Nemačke i Italije, kao i film mladog srpskog reditelja Vladimira Perišića, koji je imao svetsku premijeru u Kanu, "Ordinari pipl" u koprodukciji Francuske, Švajcarske, Srbije i Holandije.

Selektor takođe takmičarskog programa "Paralele i sudari" Petar Mitrić najavio je osam filmova iz istočne Evrope, ovoga puta sticajem okolnosti bez filmova iz bivših ju republika.

Mitrić je priredio i program kratkih i dokumentarnih filmova "Mladi autori Evrope", u okviru kojeg se dodeljuje nagrada "Andergraund spirit", a ovogodišnji dobitnik je nemački autor Uli Šipel.

U pratećim programima biće održani ciklusi "Novi mađarski film" i "Novi finski film", kao i "Ekodoks", sa dokumentarcima na ekološke teme.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2273
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.