• Pregleda: 6005

Nacionalni saveti – korak ka nerazumevanju?

Nacionalni saveti – korak ka nerazumevanju?

Mađarski nacionalni savet (MNS) proglasio je sve srednje škole na teritoriji grada Subotice za škole od posebnog nacionalnog interesa za Mađare. U strategiji obrazovanja MNS-anavedeno je da je u školama koje su od posebnog nacionalnog interesa za Mađare cilj ne samo školovanje na mađarskom jeziku, već i obrazovanje u duhu mađarske kulture.

U Subotici, sem u Gimnaziji „Kostolanji Deže”, u kojoj je nastava samo na mađarskom nastavnom jeziku i čija je osnivačka prava pre dva meseca preuzeo MNS, u svim ostalim školama nastava se u većini izvodi na srpskom nastavnom jeziku. Pitanje koje se nameće je sledeće: Zbog čega bi Srbi, Bunjevci, Hrvati, ako su u većini, išli u školu koja sprovodi obrazovanje u duhu mađarske kulture? Mora li škola na to da pristane? Šta ako se savet roditelja pobuni protiv ovoga? Zašto je pravo MNS da uperi prstom u bilo koju školu u Vojvodini i kaže: „Ovo je od posebnog nacionalnog interesa za nas”, jače od prava većine u toj školi koja ne može da uzvrati i kaže: ,,Mi smo građani Srbije, živimo u građanskom društvu i želimo da se naša deca školuju u duhu građanske države”.

Zakon o nacionalnim savetima tu mogućnost prosto nije predvideo, jer protagonista ovog zakona gospodin Svetozar Čiplić nije računao da će MNS tražiti da se u Gimnaziji „Veljko Petrović” u Somboru, nastavljaču tradicije srpske Preparandije, koja ima 581 učenika na srpskom i 36 učenika na mađarskom jeziku, učenici školuju u „duhu mađarske kulture”. Učenici Gimnazije „Svetozar Marković” u Subotici u kojoj se školske 2011-2012, 712 učenika školuje na srpskom jeziku, 92 na hrvatskom, a 213 na mađarskom, takođe moraju po Zakonu o nacionalnim savetima da se obrazuju u duhu mađarske kulture. Školski odbor ove gimnazije je ovakvu „ponudu” odbio. Učinio je to i školski odbor Politehničke škole u Subotici. Zakon, međutim, ne predviđa zahvaljivanje na ponudi. Šta dalje? Kako će država Srbija sada sankcionisati potrebu roditelja, profesora i učenika da se školuju u duhu građanske države?Kako po gospodinu Čipliću treba da izgleda kazna za takve neposlušnike?

Međutim, to ništa neće smetati da kadrovska politika potpuno bude u rukama MNS-a, drugim rečima Saveza vojvođanskih Mađara (SVM). Naime, po Zakonu o nacionalnim savetima, ukoliko je škola proglašena za ustanovu od posebnog nacionalnog interesa za nacionalnu zajednicu (a to se može uraditi jednostrano, bez ikakvih objektivnih kriterijuma),onda nacionalni savet te nacionalne zajednice „daje prethodnu saglasnost na izbor direktora škole”. Ovo je direktno pravo veta MNS-ana izbor direktora u 38 osnovnih i srednjih škola u Vojvodini, koliko ih je MNS proglasio za škole od posebnog nacionalnog interesa. Trenutno je više od trideset hiljada učenika u Vojvodini u poziciji da će im direktore birati SVM. To daje neverovatan koalicioni potencijal ovoj stranci u svim mešovitim sredinama u Vojvodini.

Usput, Zakon o nacionalnim savetima nema nijednu odredbu kojaštiti većinski narod u sredinama gde je on jedva krhka relativna manjina i gde ne može ni na koji način da uđe u lokalne parlamente (Senta, Kanjiža, Ada, Mol itd.).

Na zahtev subotičkog lokalnog parlamenta Ministarstvu prosvete da se uvede mađarski jezik kao treći izborni predmet (uz veronauku i građansko vaspitanje) nikada nije ni stigao odgovor, iako je zahtev upućen krajem 2008.godine, ali je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pod hitno izmenjen i usklađen sa odredbama Zakona o nacionalnim savetima. Tako umesto da jedni drugima znaju jezik i da se međusobno razumeju živeći u građanskom ambijentu interkulturalnosti, subotički srednjoškolci će učiti u školama u „duhu mađarske kulture” ne razumevajući svoje drugare iz mađarskih odeljenja.

Ljubica Kiselički, pomoćnik gradonačelnika Subotice za kulturno-prosvetnu delatnost i racionalizaciju školske mreže

Izvor: Politika Online

povezane teme

27
Momir Odgovori
O čemu vi pričate, pa vi iz DS-a ste naj veći krivci za takvo stanje. Vi ste u savet O.Š. Jovan Mikić 2002 g. imenovali Đenđi Seleši koja je sa pozicije Predsednika ŠO (školskog odbora) sve uradila da se sa mesta direktora protera Srbin Boško Marović a izabere Mađarica Juhas Etuška. Ito nezakonito.
Ja sam bio član Saveta roditelja. U savetu smo imali većinu. Mogli smo 3 člana školskog odbora izabrati 3 Srbina da bi imali 3 sigurna glasa. Međutim neko predloži a direktor se složi da jedan član bude predstavnik Mađara. Odmah sam mu rekao da je podvala. Predložim da donesemo odluku na Savetu da članovi ŠO ispred savete moraju podržati Boška Marovića prilikom glasanja. Na ŠO Đenđi Seleši predloži tajno glasanje što je ova Mađarica iz SVM-a podržala jer su se tako dogovorile. Prekršila odluku Saveta roditelj i glasala protiv Boška. Čak su i od mene tražili da izdam Boška. Dilovali ste sa Kasom !
skola Odgovori
Naravno da su krivi ovi iz ds, ovo je neverovatno sta se radi. da izbor direktora zavisi od toga da li ce se on svideti nekom madjaru .
Janky Odgovori
E pa u pravu je Ljubica, što se ovoga tiče, ali mnoge druge stvari u Subotici nisu dobre.
Treba sve staviti otvoreno, na videlo...
234 Odgovori
Sad vec politika u skolu dolazi,i truje deci mozak.Ja kad sam isao u skolu ucio sam srpskohrvatski jezik,i ucio sam da pisem i latinicu i cirilicu.U tiletovo vreme te niko nista nije pitao,ucio si,radio si,i dobio si sve.Sad ako srbin vodi skolu ne valja,ako madjar vodi ne valja,ako hrvat vodi ne valja,itd.Prepucavaju se stranke zbog fotelje i para,a deca ispastaju,i jos i uce da se razlikuju po nacionalnosti,sramota!!!
Gledalac Odgovori
Da li je to ta ista Ljubica koja je rekla pre par godina da je Vladimir Dragin(sadasnji direktor Cistoce) u interesu radnika krao pare iz Zorke...Strasno!
kralj Odgovori
Neznam zasto nekim ljudima smeta ko je koje nacionalnosti.Znaci ako je neko Srbin taj je uvek kompetentan i moze da bude direktor , ako je neko Madjar ili Hrvat onda ne bi trebalo da postane direktor , bar po prethodnom govorniku, Momiru.
Sto se tice Ljubice, dok ste bili na vlasti sa Svm, bilo vam je sjajno, a sada kada su opozicija sve smeta kod SVM.....Sramota
Avarel Odgovori
Koliko sam ja shvatio, gospođa Kiselički se zalaže za građansku opciju koja je tolerantna prema razlikama i ljude prvenstveno ceni po znanju i kompetentnosti za posao koji rade. Prethodni komentari su uglavnom zlonamerni i promašuju temu. Gospođa Kiselički nije rekla da je bolje da direktor bude Srbin, nego da nije u redu da Nacionalni savet ima veto na izbor direktora čak i u školama u kojoj su deca većinom druge nacionalnosti ili ukoliko Nacionalni savet smatra da izabrani direktor nije dovoljno odan "mađarskom duhu" tj. ako je "kvisling" po tvrdom nacionalističkom stavu.
hmmm... Odgovori
Momire politika ovamo politika onamo ja cu se voditi samo jednom stvari a to je dobrobit skole i naravno dece koje pohadjaju tu skolu!
Reci mi sta je Gospodin Srbin Bosko uradio za OS Jovan Mikic kao direktor u svojim mandatima.Navedi po stavkama kada si toliko upoznat sa stanjem u toj skoli!
A posle isto tako po stavkama navedi sta je Gospodja Madjarica Juhas Etuska uradila od OS Jovan Mikic za vreme svojih mandata?
OS Jovan Mikic je danas (od kada je Gospodja Madjarica direktor te ustanove)jedna od NAJmodernijih skola u Subotici ako ne i najmodernija (renovirano je valda sve sto je trebalo od fiskulturne sale,krova,biblioteke,osnovanog i opremljenog informatickog kabineta itd ).A pouzdano znam da je istu skolu preuzela da vodi sa astronomskim dugovanjima u izuzetno losem stanju!!
E vidis meni je samo to bitno dal je neko sposoban da vodi odredjenu ustanovu i to u interesu dece koja se tamo skoluje sto i jeste jedini pravi cilj te ustanove ili nije pa nek je i Liliputanac...
Momir Odgovori
Kralju -Sve si pogrešno razumeo i skroz promašio! Pa ja upravo ukazujem na tu DEVIJANTNU pojavu. U primeru koji sam naveo direktora OŠ Jovan Mikoć Boška Marovića su smenili samo zato što je Srbin. Niko nije izneo ozbiljnu primedbu na njegov rad. I to su uradili na prevaru i to zajedno SVM i DS. Bilo je 9 članova ŠO (3 nastavničko veće, 3 savet roditelja i 3 Opština). Na Savetu roditelja doneta je odluka da 3 člana saveta roditelja daju podršku Bošku Maroviću. Podršku je imao i od 2 člana Nastavničkog veća - ZNAČI VEĆINA. Tad dolazi do PREVARE. Jedan član ŠO ispred Saveta roditelja čini ZLOUPOTREBU i ne glasa po odluci Saveta roditelja. I većina prelazi na drugu stranu. Znači upitanju je KRIMINALNA radnja. To je uradila Profesor psihologije Livia Jo-Horti sad odbornik u Skupštini Subotice. Ako se ti za tako nešto zalažeš onda smo na suprotnim stranama. Toliko!
Momir Odgovori
Da si Kralj ili bar Car ja bi ti detaljno odgovorio a pošto si- hmmm... ne zaslužuješ moj odgovor!
hmmm... Odgovori
Tako sam i mislio Momire...
Terier Odgovori
Odlican tekst, i hrabri i iskreni stavovi! Svaka cast da neko iskreno prozbori... o nestanku gradjanske Subotice i vitlanju polupismenih nacionalista po gradu...
Nebojsa Odgovori
Dobri ste jedni drugima bili kada se rusilo pozoriste, kada se kralo sakom i kapom na fontanama i trgovima, kada su se menjale Minerve za lokale po centru itd. A sada , kao fol , pred izbore niste u "dobrom". Narod jeste stoka ali ni stoka nije bas toliko glupa da ne vidi da ste svi isti!
Always Ultra Odgovori
U toj tzv Gimnaziji za talentovane ucenike je nedavno odrzan "konkurs" sa naravno unapred narucenim profesorima- profesorica Francuskog je bajagi htela u penziju, pa se niko nije prijavio, pa ostala ona jadna da radi za veliku platu... a, inace se "proslavila" izjavom da jedan mladic Francuz, rodjeni Francuz ne zna dobro francuski !! Jos i sad joj se smeju zbog te provale !!
Always Ultra Odgovori
Mislim, ta fraza "od posebnog nacionalnog interesa" sluzi da opravda grabez VMS kadrova za radnim mestima i velikim platama !!
neki madjar Odgovori
mislim da i članak i veći broj komentara dokazuje problem zbog čega je teško u Subotici. lj.K. izvrćava stvari, igra na tu nacionalističku loptu po kojem su srbi ovde ugroženi. jako smešno. "većinski narod" je zloupotreba demokratije, i nije ni u najmanje ruku ugrožen, naročito ne od "nekog"madjara. ne bi trebalo vredjati ljude ni u komentarima, naročito ne na nac, osnovi. vidi se da srbi misle da su oni ravnopravniji i više kući nego drugi. a to ne treba da bude tako. i nek veći deo naroda postane već da se pravi pametniji, i nemojte gaziti po nac, manjinama...nisu vam valjda madjari neprijatelji...
horacije Odgovori
Gradjanska Subotica nije valjda nestala zbog madjara. prošetajte po gradu pa recite taj tip sa više hiljada plakata "koji je uvek uz svoj narod" jel je madjar? čini mi se da puno toga na šta je grad Subotica ponosna baš je izgradjen, ostvaren od strane madjara, koje i dalje zovete (vidi železnička stanica)okupatorima 1918. zamislite kako je ponižavajuće takve stvari čitati vašem suradnicima madjarima. nikad ne pomišljate na to da srbi su već stvarno se izblamirali sa tim svojom ugroženošću a u biti samo se bore za vlast, misleći da ove teritorije koji jesu Srbija treba da okupiraju i da vladaju u da budu vredniji od ostalih. tu nedostaje malo gradjanskih vrednosti i svi to znamo. pa i gradjanski srbi....
Always Ultra Odgovori
@ Horacije

Pa Srbi sada jesu realno najugrozeniji narod na Balkanu. Ugrozenost Madjara je prodana fora- mislim jesu ugozeni ali od strane VMS kadrova koji su i njih opljackali, a SU sveli na oronulu selendru !!
Always Ultra Odgovori
A tek onaj "Poziv" Crnogorcima sa Njegosevom slikom- pisan na jeziku kojim nije govorio ni vladika Danilo i koji vise lici na sprdnju i ismevanje- meni bi to bio razlog da se ne izjasnim kako me oni "pozivaju" ili da se javno od toga distanciram !!
horacije Odgovori
always! joj, stvarno se ponašate onako ultra. nećete valjda pričati kako su srbi poznati narod po svojoj kulturi...sigurno madjari čine Suboticu nalik leskovcu, valjevu etc. čitam i na drugom sajti šta gosp.Lj.K. govori na sličnu temu. strašno. povuče paralelu medju madjara i palestinaca na Engleskom području....joj bože, zar vam nije sramota tako što govoriti....mada bilo bi nam lakše da se srbi izjasne da su oni osvajači na ovim prostorima i prirodno da hoće vladati i zloupotrebljavati sve što može. ne mislim tako o svakom srbinu, naravno. a u učenju jezika baš bi trebalo taj većinski narod da se potrudi. šta bi im falilo da znaju madjarski?
neki madjar Odgovori
da, da, mi smo pljačkaši, naravno....prvo bi trebalo da naši sunarodnjaci većinski srbi da se obračunavaju sa sopstvenim nacionalizmom, i unutar ds-a, pa onda bi mogli da razgovaramo o gradjanskim opcijama, a ne da se pozivajući na ugroženost srba prizivate pomoć nacionalističko nastrojenih. ali uskoro će izbori, pa će se madjarska zajednica ocrniti kao nacionaliste i obeležiti ih kao opasnost po srbe, da bi glasači štiteći sebe glasali za partije sa srbskim oznakama ili na ds, koji ovde u lokalu se ponaša kao da je dss. šteta što nikada nećete se opametiti i tražiti mirna rešenja. samo mržnja i postavljanje sebe kao boljeg, jačeg, superiornijeg....nemojte zaboraviti. gradjanin koji je madjarske nac.isto tako plaća porez kao bilo koji srbin...i malo bolje, jer oni bar uplaćuju...
Always Ultra Odgovori
@ horacije

Pa ko je vladao ovim gradom do pre 2-3 godine, nisu valjda Albanci??
Ne razumem- sta vam je to "madjari i palestinci na Engleskom podrucju"?
Ne bi im falilo nista (Srbima i Bunjevcima/Hrvatima) da znaju madjarski, bilo bi im na korist ali je to mnogima ili suvise tezak jezik ili nemaju gde i od koga da ga uce ili ga pogresno smatraju nekorisnim !
horacije Odgovori
palestinci u ovom slucaju znace da je lj.k. na drugom sajtu u intervjuu poredila madjare sa palestincima ili pakistancima na engleskom podrucju....ja vam ipak savetujem. prvi korak ka boljem i gradjanskom zivotu je obracun sa sopstvenim nacionalizmom, cega je i vama sramota, i ucenje jezika okoline.......SVI NAUCIMO MADJARSKI - pokret za gradjansku slobodu
Subočanin Odgovori
Znate šta je problem? Problem je što je politika (moć, novac) zaposela apsolutno sve sfere našeg života. Kad toga ne bude, onda ćemo lepše da živimo, a neko ko je imao privatnu školu matematike za nadarene učenike Gaus neće niti imati niti trebati šta da traži u politici jer će svakome u svom vidokrugu delovanja biti odlično.
Kralj Odgovori
Momire!
Vi ste meni objasnili detaljno, i samim tim de facto priznali da sam za Vas Kralj.
Hvala Vam, ovo nisam ocekivao od Vas
Momir Odgovori
Kralju - Mi Srbi smo uvek poštovali Kralja. Do duše ponekog i bacimo sa BALKONA.
poni Odgovori
Katastrofa!Mi SRBI koji zivimo u Kanjizi u kojoj nas ima sveg 6% vec dugo mucimo muku sa svim i svacim!Mi smo u vlastitoj drzavi ugrozeni!!!Ko dodje iz nekog drugog dela Srbije verovatno ima utisak da je u Madjarskoj a nije mu jasno jer granicu presao nije.Sramota je sto ovde deca i odrasli ljudi ne znaju Srpski jezik,neki apsolutno bas nista!Ja sam po majci Madjarica,slabo govorim jezik ali trudim se i trudicu se,tako sam vaspitavana.Svoju decu ucim da smo svi mi samo ljudi,bez obzira koji jezik govorimo.Dzabe sva moja ubedjivana kad moje dete u skoli dobija nastavnike koji polovicno govore Srpki jezik!Svi festivali i priredbe su u duhu i jeziku Madjara!Pocevsi od zabavista do srednje skole,verujte mi,nasa deca,nas gradjana Srbije su u sopstvenoj drzavi osakacena!Pa zasto,dokle?Mi ovde imamo jako malo prava i sanse da bilo sta kazemo a ne daj boze ucinimo!Napominjem,ja sam ponosna na svoje Madjarske porodicne korene ali isto tako mislim da bili gde u razvijenom svetu ovo ne funkcionise ovako!Mi imamo svoju drzavu i moramo da je cuvamo,a ovo apsolutno nije resenje!Bice kasno za koju godinu da se kajemo i ispravljamo stvari!Polako pocinjem da se gadim ovakvih tema i duboko sam razocarana u politiku drzave Srbije!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.