Komentara: 7
Pregleda: 2420

Nacionalna služba za zapošljavanje još uvek ne radi sa strankama, sve usluge dostupne elektronski

13.05.2020. u 15:31h
Izvor: Subotica.com
Nakon završetka vanrednog stanja, Nacionalna služba za zapošljavanje prilagodila je svoj rad novonastalim okolnostima, kako bi na što efikasniji način izašla u susret korisnicima usluga. Iako šalteri još uvek ne rade sa strankama, sve usluge su dostupne elektronski ili putem telefona.
Nacionalna služba za zapošljavanje još uvek ne radi sa strankama, sve usluge dostupne elektronski

Od ponedeljka, 11. maja, sugrađani koji traže zaposlenje u mogućnosti su da elektronskim putem izvrše prvu prijavu na evidenciju NSZ, da podnesu zahtev za ostvarivanje prava na novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti i zahtev za izdavanje uverenja iz evidencije o nezaposlenosti, kao i da završe obuku "Put do uspešnog preduzetnika".

- Sve tražioce zaposlenja kojima je zakazano redovno javljanje u zakonski predviđenim rokovima, zaposleni u Filijali Subotica će blagovremeno obavestiti o narednom zakazanom terminu za javljanje, elektronski ili putem telefona. Za dodatne informacije mogu da pozovu i svog savetnika - kažu iz NSZ.

Poslodavcima je takođe omogućeno da elektronskim putem dostave prijave potrebe za zapošljavanjem, da podnesu zahteve za učešće u programima aktivne politike zapošljavanja, zahtev za izdavanje mišljenja na Program rešavanja viška zaposlenih, kao i da podnesu zahtev za izdavanje dozvole za rad stranca.

- Neposredan prijem klijenata obavljaće se isključivo u situacijama kada ne postoji mogućnost podnošenja zahteva elektronskim putem i u oblastima rada gde je neposredna komunikacija neophodna, i to uz obaveznu primenu i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera - navode iz NSZ.

Nacionalna služba za zapošljavanje još uvek ne radi sa strankama, sve usluge dostupne elektronski

Iz NSZ podsećaju korisnike svojih usluga da je ukidanjem vanrednog stanja 6. maja, prestao da važi poseban režim za računanje rokova u upravnim postupcima, pa se tako svi rokovi za donošenje odluka od strane NSZ, a koji su istekli za vreme trajanja vanrednog stanja, produžavaju za 30 dana počev od 7. maja.

Stranke kojima je radni odnos prestao u periodu trajanja vanrednog stanja, zahtev za novčanu naknadu mogu da podnesu u roku od 30 dana počev od 7. maja. Rokovi za podnošenje zahteva za novčanu naknadu koji su počeli da teku pre uvođenja vanrednog stanja, prekinuti su i nisu tekli za vreme trajanja vanrednog stanja, a nastavljaju da se računaju u preostalom delu od 7. maja.

Dozvole za rad strancima čije je važenje isteklo za vreme trajanja vanrednog stanja nastavile su da važe sve do isteka vanrednog stanja, a rok za podnošenje zahteva za njihovo produženje je 30 dana od 7. maja.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2420
Povezane teme

Nacionalna služba za zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.