Komentara: 38
Pregleda: 6498
Foto

Na Trgu upriličeno loženje badnjaka, vernici potom prisustvovali ponoćnoj liturgiji

07.01.2023. u 09:26h
Izvor: Subotica.com
Više od hiljadu Subotičana okupilo se juče popodne na Gradskom trgu gde je upriličeno loženje badnjaka, uz prigodan program. Tačno u ponoć, u svim pravoslavnim hramovima služena je Ponoćna liturgija, dok su vernici jutros prisustvovali Božićnoj liturgiji.
Na Trgu upriličeno loženje badnjaka, vernici potom prisustvovali ponoćnoj liturgiji

Litija, koju je predvodio Božić Bata, se u 17h uputila iz porte Hrama svetog Vaznesenja Gospodnjeg ka Centralnom gradskom trgu. Nakon osvećivanja badnjaka, usledilo je njegovo loženje, kao i prigodan kulturni program u kom su učestvovali naši mladi sugrađani.

Unošenje badnjaka u domove pravoslavnih Srba i njegovo loženje je drevni običaj koji smo, zahvaljujući prenošenju sa kolena na koleno, uspeli da sačuvamo sve do danas, a prenećemo ga i mlađim generacijama. Običaji su tu da nas vežu za tradiciju, da nas upute jedni na druge, da nas zbliže. Badnjak se pali sa poštovanjem i moli se za zdravlju, sreću i mir - kazao je gradonačelnik Stevan Bakić.

Na Trgu upriličeno loženje badnjaka, vernici potom prisustvovali ponoćnoj liturgijiNa Trgu upriličeno loženje badnjaka, vernici potom prisustvovali ponoćnoj liturgiji

Nakon loženja badnjaka, na Gradskom trgu usledilo je narodno veselje, kako i dolikuje ovom radosnom prazniku. Svečano i radosno bilo je i u ponoć kada je u svim pravoslavnim hramovima služena Ponoćna liturgija. Hram svetog Vaznesenja Gospodnjeg bio je ispunjen vernicima koji su, uz molitvu, dočekali Božić, dan rođenja Spasitelja. 

Dolazak Božića, još pre svitanja, objavila su i zvona koja su zvonila na svim pravoslavnim crkvama, a jutros je služena Božićna liturgija.

Na Trgu upriličeno loženje badnjaka, vernici potom prisustvovali ponoćnoj liturgiji

Ponoćna liturgija u hramu Vaznesenja Gospodnjeg

Na Trgu upriličeno loženje badnjaka, vernici potom prisustvovali ponoćnoj liturgiji

Jutarnja liturgija u hramu Svetog Nektarija Eginskog na Prozivci

Kako običaji nalažu, prvi u kuću domaćina ulazi specijalni gost - položajnik. On prilazi šporetu i grančicom badnjaka džara vatru uz reči "Koliko varnica, toliko zdravlja. Koliko varnica, toliko sreće i veselja. Koliko varnica, toliko parica".

Ranom zorom domaćice su zasukale rukave i pripremile česnicu u koju su stavile dinar. Česnica se lomi, a veruje se da će onog koji u svom parčetu pronađe novčić pratiti sreća cele godine.

Kako je juče završen božićni post, danas će na svečanoj trpezi biti poslužena mrsna hrana, a ovo će biti najsvečaniji ručak u godini. Članovi porodice, koji se okupljaju oko praznične trpeze, uživaće u pečenici, ali i obilju drugih slatkih i slanih specijaliteta.

Božić se čestita uz tradicionalni pozdrav - Mir Božji, Hristos se rodi! Ovaj pozdrav koristi se do Bogojavljenja, kada se vernici pozdravljaju rečima - Bog se javi!

Izvor: Subotica.com

Paljenje badnjaka na Trgu

Paljenje badnjaka na Trgu Paljenje badnjaka na Trgu Paljenje badnjaka na Trgu Paljenje badnjaka na Trgu Paljenje badnjaka na Trgu Paljenje badnjaka na Trgu Paljenje badnjaka na Trgu Paljenje badnjaka na Trgu
Pogledaj ostale fotografije

Hram Svetog Nektarija Eginskog

Hram Svetog Nektarija Eginskog Hram Svetog Nektarija Eginskog Hram Svetog Nektarija Eginskog Hram Svetog Nektarija Eginskog Hram Svetog Nektarija Eginskog Hram Svetog Nektarija Eginskog Hram Svetog Nektarija Eginskog Hram Svetog Nektarija Eginskog
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 38
Pregleda: 6498
Povezane teme

božić

pravoslavni božić

paljenje badnjaka

loženje badnjaka

ponoćna liturgija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.