Komentara: 0
Pregleda: 2175

Na sud zbog jabuka!

10.11.2010. u 13:27h
Izvor: Press Online
<p>&Scaron;est proizvođača jabuka iz Bačkih Vinograda kod Subotice odlučilo je da pro&scaron;logodi&scaron;nju isporuku jabuka naplati preko suda, po&scaron;to novac jo&scaron; nisu dobili. Oni su podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih lica firme &bdquo;Grin načural fud", zbog prevare sa zahtevom za naknadu &scaron;tete, jer im se duguje oko 200.000 evra.</p>
Na sud zbog jabuka!

Tereza Ujhazi, takođe iz Bačkih Vinograda, koja ima 30 hektara pod jabukama, presavila je tabak i svoje jabuke pokušava da naplati preko suda.

- Podneli smo tužbe protiv četiri osobe, ali imena ne želim da spominjem dok traje istraga. Nas šestoro smo podneli krivične prijave zbog prevare, mada je onih kojima nisu plaćene jabuke mnogo više. Svi smo dobili menicu sa obećanjem da će nam se jabuke isplatiti u roku od 45 dana. Međutim, nju je bilo nemoguće naplatiti jer je firma nelikvidna. Zato ove godine jabuku dajem samo za gotovinu ili preko računa otkupljivačima sa kojima godinama sarađujem - kaže Ujhazi.
Ne zna se koliko je tačno prevarenih, a svakako ih je više od šestoro koji su podneli tužbe. Proizvođači jabuka tvrde da ih je od propasti zbog neisplaćenih jabuka ove godine spasao dobar rod i dobra otkupna cena od 35 do 52 evrocenta za kilogram. Ipak, poučeni prošlogodišnjim iskustvom ove godine mnogo su oprezniji.

- Prošle godine sam se prevario i isporučio oko 280 tona jabuka uglavnom ajdared sorte firmi čije je sedište bilo u Beogradu, ali ko je stvarni vlasnik, niko živ to ne zna. Duguje mi oko 3,5 miliona dinara i ove godine su me od propasti spasli ljudi koji su mi na poček davali zaštitna sredstva i ambalažu koju sam uspeo da isplatim od ovogodišnjeg roda. Uspeo sam da se izvučem, iako mi je 60 odsto roda koji sam isporučio prošle godine otišlo prevarantima - kaže Jožef Ujfaši, voćar iz Bačkih Vinograda. Ipak, zbog sumnje u efikasnost pravosudnih organa i bojazni zbog velikih taksi Jožef nije tužio ljude kojima je isporučio svoje jabuke.
Proizvođači jabuka uglavnom su zadovoljni ovogodišnjim rodom i cenom koja je i do četiri puta veća od prošlogodišnje, a sve jabuke sa subotičkih voćnjaka završe uglavnom na ruskom tržištu.
- Naš spas je u izvozu, jer da smo ograničeni samo na domaće tržište potpuno bismo propali. Naša je sreća i da su nam jabuke sočnije i slađe od onih iz Poljske, pa su veoma tražene - kaže Ujhazi.

 

Izvor: Press Online
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2175
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.