Komentara: 0
Pregleda: 2003
Foto

Na preventivne preglede češće se odazivaju žene, gojaznost visoko zastupljena kod oba pola

17.12.2019. u 13:43h
Izvor: Subotica.com
Rezultati devetog ciklusa zdravstvene akcije "Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!", tokom kojeg je pregledano ukupno 448 osoba u 12 prigradskih mesnih zajednica, pokazuju da se na preventivne preglede najčešće odazivaju žene, da je gojaznost visoko zastupljena kod oba pola, te da se sa godinama života povećava vrednost indeksa telesne mase sugrađana.
Na preventivne preglede češće se odazivaju žene, gojaznost visoko zastupljena kod oba pola

Na preventivne preglede i ove godine su uglavnom dolazili stariji sugrađani, te je prosečna starost pregledanih pacijenata 63,6 godina, dok je polovina bila starija od 65 godina. Zaposleni Zavoda za javno zdravlje pregledali su ukupno 448 osoba, od kojih je 73 odsto iz ženske populacije, a merenjem visine i težine, te određivanjem indeksa telesne mase, utvrđeno je da većina odraslih osoba, oba pola, ima prekomernu telesnu masu ili višak kilograma.

Na preventivne preglede češće se odazivaju žene, gojaznost visoko zastupljena kod oba pola

- Rezultati pokazuju da praktično svo stanovništo posle 30 godina ima povišene vrednosti indeksa telesne mase, koji je u kategoriji predgojaznosti. Kao i prethodnih godina, najgojaznija skupina je između 56 i 65 godina, a posebno brine što smo u mlađem uzrastu ove godine izmerili 40 odsto onih koji imaju višak kilograma. Ovo je vrlo značajno, jer rizik za razvoj različitih oboljenja raste sa indeksom telesne mase. Ukoliko imate samo predgojaznost, onda je rizik za razvoj nekih oboljenja mali, međutim, ukoliko ste u grupi gojaznosti, drugog ili trećeg stepena, onda je rizik višestruko veći - rekla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje. - Takođe je utvrđeno da zablude i stavovi koje stanovništvo ima u vezi sa ishranom ili fizičkom aktivnošću, korišćenjem duvana ili alkohola, oblikuje njihovo ponašanje, stoga je vrlo važno da razumeju i saznaju mnogo više o načinu pravilne ishrane i da kroz male promene u svojim navikama zaista mogu značajano da unaprede kvalitet života.

U akciji su učestvovali i lekari i medicinske sestre Preventivnog centra Doma zdravlja, koji su sugrađanima računali faktore rizika na osnovu izmerenih vrednosti krvnog pritiska, šećera u krvi i holesterola. Rađeni su i skrininzi za dijabetes, depresiju i kardiovaskularne bolesti, a svi pacijenti mogli su da dobiju savete o zdravim stilovima života, prestanku pušenja, važnosti samopregleda dojki i redovnog uzimanja propisane terapije. 

Na preventivne preglede češće se odazivaju žene, gojaznost visoko zastupljena kod oba pola

- Krvni pritisak je izmeren kod 445 osoba, a patološke vrednosti imale su 94 osobe, dok su ekstremeno visoke vrednosti, dakle veće od 180, izmerene kod tri osobe. Glikemija je izmerena kod 444 osobe, od toga je bilo 37 dijabetičara, a patološke vrednosti su izmerene kod 96 osoba. Holesterol je izmeren kod 445 osoba, od kojih su visoke vrednosti imale 152 osobe. Izmerene patološke i ekstremno visoke vrednosti su bile dominantne u populaciji između 50 i 60 godina, što je jedan od razloga da treba obratiti pažnju na svoje zdravlje i da treba voditi računa o preventivnim merama, redovno sprovoditi skrininge i javljati se svom izabranom lekaru - objasnila je dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Kao i prethodnih godina, Crveni krst je pružio podršku akciji iz tri dela. Najpre kroz volontere koji su u mesnim zajednicama asistirali prilikom utvrđivanja indeksa telesne mase, zatim kroz vršnjačke edukatore koji su po školama držali radionice na temu zdravstveno-preventivnih programa, prve pomoći i prevencije borbe protiv trgovine ljudima, te kroz socijalni program, putem kojeg je podeljeno ukupno 36 paketa hrane i higijene socijalno ugroženim sugrađanima.

Na preventivne preglede češće se odazivaju žene, gojaznost visoko zastupljena kod oba pola

- Naše angažovanje u brojka iznosi 48 volonetra sa preko 300 sati volonterskog rada i ovim putem im se zahvaljujem na uloženom vremenu i trudu - rekao je Zoran Milovanović, stručni saradnik Crvenog krsta.

Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Dom zdravlja devetu godinu u nizu organizuju zdravstvenu akciju "Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!", s ciljem da promovišu zdravlje i zdrave stilove života u ruralnim sredinama Subotice i tako mobilišu stanovnike ovih naselja na kontrolu zdravlja. Od januara do decembra ove godine, preventivni pregledi su organizovani u Bikovu, Ljutovu, Maloj Bosni, Novom Žedniku, Đurđinu, Kelebiji, Verušiću, Aleksandrovu, Paliću, Makovoj sedmici, Peščari i Čantaviru, a organizatori najavljuju da će akciju nastaviti i naredne godine, koja će biti jubilarna.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2003
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

selu u pohode

nada kosić bibić

crveni krst subotica

zoran milovanović

verica dronjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.