Komentara: 4
Pregleda: 6031

Muzika kao inspiracija

14.04.2015. u 11:17h
Izvor: Subotica.com
Muzika kao inspiracija

Muzika na njegovom gramofonu je bila pri kraju. Opruga je bila dobra i zvuk gramofona je bio ujednačen i bez usporavanja. Od svih kompozitora on je ipak najviše voleo Mocarta. Razmišljao je zašto toliko voli tog salzburškog genija  i od kad traje ta ljubav prema njegovoj muzici. Shvatio je da je fascinacija tim genijem započela nakon što je jednom u Bečkoj državnoj operi, sa suprugom Irenom, prisustvovao izvedbi Čarobne frule. Bio je veoma fasciniran muzičko scenskom usklađenošću ovog dela. Takođe, simbolika, koju je i sam obožavao, je bila više nego zastupljena u ovom delu. Danima je vrteo u glavi prizore i muziku tražeći detalje i poruke. 

Muzika kao inspiracija

Gramofon na navijanje

Čitao je zapise savremenika. Oni su uglavnom smatrali kako je naučnik i pisac Ignac Von Born, kompozitorov veliki prijatelj kojeg je cenio, poslužio kao model za lik Sarastra, mudrog sveštenika u Čarobnoj fruli. Nadalje prema nekima Kraljica noći bi mogla predstavljati mračnu stranu društvene moći, dobri junak Tamino bio bi Car Josip, a junakinja Pamina sam narod. Čarobna frula je predmet koji ima magične moći te se svi za nju bore, a u prenesenom značenju to je muzika koja nas prati kroz ceo život i daje inspiraciju, nadu i utehu.

Na kraju je zaključio da je lepota opere u tome što svako vreme može da posmatra Čarobnu frulu na neki svoj način, i svaka od tih interpretacija ima svoju ispravnost. Bilo da je ova opera viđena kao bezbrižna bajkovita fantazija, alegorija vremena nastajanja, bitka za ravnopravnost ili  borba dobra i zla, ona uvek nanovo priča o magiji i sazrevanju svakog sledećeg ljudskog naraštaja.

Kad je započinjao projektovati neko zdanje, često je  satima pre toga  slušao Mocartova ali i dela drugih kompozitora, poput Franca Lista, Šopena ili Čajkovskog. Osećao je da na taj način dobija neko posebno nadahnuće i inspiraciju. To je bio osećaj, a stvarnost je pokazivala da učinak ne izostaje.

Setio se da je slušao upravo Čarobnu frulu pre nego što je započeo rad na projektu Gradske štedionice u Subotici.

« Prethodna priča: Muzika graditeljstva

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 6031
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.