Komentara: 10
Pregleda: 8174
Foto

Mural Nikole Tesle u Kafe "Priči"

10.01.2020. u 15:00h
Izvor: Subotica.com
Lik Nikole Tesle i jedna slobodna umetnička forma koja dočarava vrednost "zlatne sredine" i balansa, ubuduće će krasiti enterijer Kafe "Priče", na čijem prizemlju i spratu su uveliko u toku radovi na oslikavanju zidnih površina.
Mural Nikole Tesle u Kafe "Priči"

Prepoznatljiv po kreativnosti i otvorenosti ka novim idejama, enterijer Kafe "Priče" gotovo svake sezone promeni svoj izgled, a ovoga puta, unutrašnost kafića krasiće dva murala koje će oslikati Andrej Žikić, poznatiji kao Artez, mladi umetnik iz Beograda, koji je osim u prestonici, svojim muralima ukrasio brojne javne površine u Evropi, Aziji i Južnoj Americi.

Mural Nikole Tesle u Kafe "Priči"

Muralima, odnosno oslikavanjem u javnom prostoru se bavim već 17 godina. Inspiraciju crpim iz okuženja, iz ljudi koje viđam svakodnevno, prijatelja, a deo iz prirode, jer je priroda mesto gde najviše volim da provodim vreme, tako da floralne motive često inkorporiram u svoje radove - priča Andrej, dok vuče prve poteze po zidu u prizemlju Kafe "Priče". - Ovaj mural predstavlja balansiranje, jednu devojku koja drži zategnutu žicu po kojoj figura hoda, a ideja je da ispričam priču o odnosu dvoje ljudi, kako zapravo ništa ne možemo sami, već moramo da održavamo balans kako bi sve oko nas moglo da funkcionište. 

Na spratu kafića, već je iscrtana skica lika našeg najznačajnijeg naučnika, Nikole Tesle, koja će potpuni izgled dobiti u naredna dva dana. Ideja da baš njegov portret krasi zidove kafića, potekla je od Branislave Gajić Stanojević iz Kafe "Priča", koja već duže vreme prati Andrejev rad, te je želela da ga dovede u Suboticu i ostvari saradnju.

Mural Nikole Tesle u Kafe "Priči"

Mural Nikole Tesle u Kafe "Priči"

- Prvobitna ideja bila je da se oslika veći mural na zidu u dvorištu kafića, međutim, zbog nepostojanja tehničkih uslova, to nismo uspeli da realizujemo, pa smo se odlučili da to budu dva manja murala na zidovima enterijera - priča Branislava. - Pošto "Priča" priča priču o ljudima koji su nešto dobro i veliko ostavili iza sebe, Nikola Tesla ne samo da je bio prvi izbor, već njegov lik i ime jesu priča sama za sebe. Zato kod njega nećemo čak ni postaviti prateći tekst, jer kada kažete Tesla, sve je jasno.

Mural Nikole Tesle u Kafe "Priči"

Mural Nikole Tesle u Kafe "Priči"

Za vreme oslikavanja murala, Kafe "Priča" je otvorena za goste, kojima se na ovaj način pruža mogućnost da prisutvuju i svedoče procesu stvaranja umetničkih dela.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 8174
Povezane teme

kafe priča

branislava gajić stanojević

murali

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.