Komentara: 0
Pregleda: 5724

MUP: Ne kupujte SCAID rakiju!

22.03.2011. u 14:48h
Izvor: RTV Yueco
MUP: Ne kupujte SCAID rakiju!

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Policijske uprave u Nišu, Subotici i Somboru, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, vodoprivrede i šumarstva, intezivno rade na rasvetljavanju uzroka smrti Z. M. (1964) iz Niša i I. T. (1973) iz Kule, saopštio je MUP.

Sumnja se da su navedena lica konzumirala alkoholna pića privrednog društva „SCAID“ d.o.o. Subotica, koje se bavi proizvodnjom i prometom žestokih alkoholnih pića u proizvodnom pogonu u Prigrevici. Prema dosadašnjim proverama i analizama, rakije ovog proizvođača sadrže i do deset puta više metanola od dozvoljene količine, što po kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti predstavlja opasnost po zdravlje, navodi se u saopštenju.

MUP moli građane da ne kupuju i ne konzumiraju sledeće proizvode privrednog društva „SCAID“: rakija šljivovica - prepečenica u pakovanju od pola litre, jačine 50 stepeni u plastičnim bocama; šljivovicu - prepečenicu u pakovanju od jednog litra, jačine 50 stepeni u plastičnim bocama; lozovaču od pola litre, jačine 40 stepeni u plastičnim bocama.

Poljoprivredna inspekcija, nakon izvršene kontrole rakija kod proizvođača "Scaid" iz Subotice, naložila je njihovo povlačenje sa tržišta i zabranu proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i trgovine.

Kako je objašnjeno, takva odluka je doneta nakon što je konstatovano da se radi o nebezbednim proizvodima koji su opasni po ljudsko zdravlje.

Naime, nakon dobijenih rezultata iz akreditovane laboratorije utvrđeno je da navedene rakije imaju u sebi deset puta povišen sadržaj metanola tako da po kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti ne odgovaraju tehničkim propisima. Poljoprivredna inspekcija će na osnovu Zakona o bezbednosti hrane podneti prijavu za privredni prestup protiv proizvođača i odgovarajuće mere protiv odgovornih lica, navedeno je u saopštenju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 5724
Povezane teme

subotička rakija

scaid rakija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.