Komentara: 0
Pregleda: 1726

Mulj pun arsena, amonijaka i gvožđa

15.11.2010. u 20:37h
Izvor: RTV Yueco
Mulj pun arsena, amonijaka i gvožđa

Pilot projekat koji ima za cilj da pokaže kakvog je kvaliteta mulj koji nastaje prilikom prerade vode za piće je pri kraju. U Javnom preduzeću "Vodovod i kanalizacija" kažu da je mulj pun arsena, gvožđa i amonijaka, koji je do sada puštan kanalizaciju što nije u skladu sa ekološkim propisima. Čeka se izveštaj Zavoda za javno zdravlje, nakon toga će se odlučiti koji je od sistema prerađivanja mulja na vodozahvatu će biti korišćen.

Potrebno je izgraditi Centralni kompleksa Vodozahvat 2. Prema Zakonima o planiranju i izgradnji Vodovod je u obavezi da reši problem mulja koji se javlja kao nusprodukt kod proizvodnje pitke vode. Lokalna samouprava je izdvojila sedam miliona dinara za projekat koji treba da definiše tehnološki tretman mulja.

U Vodovodu kažu da su juna započeli različite tehnološke procese obrade mulja. Finansijski pokazatelj, cena iskazana u Glavnom projektu iznosi 605 miliona dinara, a izgrađeno je i pilot postrojenje na Centralnom kompleksu Vodozahvat 1. Realizovan je eksperiment sa tri različite tehnologije i naredne godine će se odrediti tehnologija kojom će se prerađivati mulj.

Mulj koji nastaje prilikom prerade vode spada u opasan otpad. U Srbiji ne postoji deponija za za odlaganje opasnog otpada i on se uglavnom izvozi u Segedin i Beč na preradu i uništavanje.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1726
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.