• Pregleda: 7946

Močvarna ostrva za spas Palića

Močvarna ostrva za spas Palića

Vađenje mulja, pravljenje močvarnih ostrva sa biljkama „filterima” i stalno praćenje stanja u jezeru – to su, pojednostavljeno, osnovna rešenja koja za spas jezera Palić predlaže Institut „Jaroslav Černi”, a neka od rešenja potpuno su nova za našu sredinu. „Ovde je voda problem, i u vodi je ključ rešenja”, kratko je definisao Goran Nikolić, koordinator projekta. U projektu Instituta „Jaroslav Černi” polazi se od stava da je za opstanak jezera Palić neophodno obezbediti dovoljne količine sveže vode, a što je moguće osim dotokom vode sa prečistača i iz Tise putem kanala Tisa–Palić. Doduše, voda sa novog prečistača, u koji je uloženo preko 20 miliona evra, odgovara projektovanim vrednostima, ali je prisustvo azota i fosfora i dalje previsoko za plitko panonsko jezero. Daljim koracima predviđa se izmuljavanje jezera, a kako su ranija istraživanja pokazala, u jezeru ima oko dva miliona kubnih metara mulja debljine od 0,3 do 1,5 metara. Analizom mulja utvrđeno je da je on i do 80 odsto neorganskog sastava, a da je u njemu i 70 odsto peska. Ovakav mulj nije pogodan za pravljenje đubriva za njive, što je pre analize bila jedna od ideja, te Institut predlaže da se on skladišti u delu jezera.

Jezero Palić je podeljeno po sektorima, i iz četvrtog, koji je svima poznat kao turistički, i trećeg mulj bi se, prema ovom projektu, izvlačio specijalnim mašinama, koje rade poput usisivača, i prebacivao u deo drugog sektora. Drugi sektor bi se podelio armiranobetonskom konstrukcijom ispod koje bi bila propusna podloga kroz koju bi se ovaj mulj polako „oceđivao”. Osim toga, u ovom drugom sektoru predviđena su močvarna ostrva tzv. vetland, na kojima bi se gajile biljke koje rade kao prirodni filteri i u stanju su da apsorbuju fosfor i azot, glavnu hranu algi koje dovode do eutrofikacije jezera.

Treći segment u zaštiti jezera jeste stalno praćenje stanja vode, što znači da ukoliko voda sa prečistača ne odgovara kriterijumima, ona će se preusmeriti u druge vodotokove. Spas Palića, ukoliko se projekat prihvati, zavisio bi i od redovnog košenja močvarnih ostrva, kao i od stvaranja zaštitnog zelenog pojasa oko jezera. Institut „Jaroslav Černi” je od 2009. godine uključen u analizu stanja vode i mulja u jezeru Palić, a krajem prošle godine dao je najbolju ponudu za izradu projekta sanacije vode u jezeru i remedijacije mulja. Izrada idejnog i glavnog projekta sa pratećim dokumentima košta 24,7 miliona dinara, što se može smatrati sitnicom u odnosu na vrednost čitavog projekta spasavanja jezera koji bi mogao da košta i do milijardu dinara.

Kako bi ovaj projekat mogao da utiče na životnu sredinu, jer Palić i susedni Ludoš su dom retkih ptica i biljaka, stručnjaci Instituta obrazložili su staraocima nad jezerom, kao i nevladinim organizacijama, koje su imale određene nedoumice. Za profesora dr Đulu Fabijana, sa Građevinskog fakulteta u Subotici, uvođenje vetlanda predstavlja veliku nepoznanicu i neizvesnost, a postavio je i pitanje uticaja premeštanja oko 10 miliona kubnih metara ocedne vode koja će se pokrenuti kada se mulj prebaci u kasete. Vesna Vider iz JP „Palić–Ludoš” skrenula je pažnju da zakon ne ostavlja mogućnost staraocima nad jezerom da obezbede okolnu zaštitnu zonu jer se tu zemlja nalazi u privatnim rukama. Ona je takođe upozorila da se uvođenjem močvarnih ostrva smanjuje površina vodenog ogledala, a da studija o uticaju na životnu sredinu to nije valorizovala.

Rukovodstvo Instituta „Jaroslav Černi” najavilo je da će primedbe uzeti u obzir tokom izrade glavnog projekta.

 

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online

povezane teme

12
Nemesis Odgovori
Jedina stvar oko koje se slazem a napisana je u ovom tekstu je da je problem u vodi... Bilo bi jako lepo da ovo neko od glavesina procita, pa da spozna u cemu je problem... Ovo sto se nudi kao resenje ce mozda da odgovara par godina i to je to. Trajno resenje, koje je nazalost izuzetno komplikovano i skupo je da se Palic ponovo potpuno isusi, da se udje mehanizacijom, i sav mulj ukloni, te da se nakon toga pristupi produbljivanju jezera, a tu mislim na dubinu 30-40 metara. Razlog za ovo je to sto ce tek sa tom dubinom da se dobije dovoljan kapacitet vode koja moze samu sebe da preciscava. Ako izuzmemo svetsko more, zapitajmo se koja je vodena povrsina na svetu najcistija? Odgovor je Bajkalsko jezero. Razlog - dubina od skoro 2 kilometra. I najveca kolicina slatke vode bilo gde na planeti. Eto, posto ipak na Palicu, ne mozemo da postignemo 2000m dubinu, mislim da ce i 30-40m za Palic biti preporod.
CIRINELA Odgovori
Imam jeftino rešenje. Jedna bombica od 100 megatona bi iskopala krater od 500 metara dubine. A kad bi u čamac stavili ..... koje sreće za ovaj narod .......
Sanda Odgovori
Eeeh, kako je lako razbacivati se sa tuđim parama, jel da ? Sa jedne strane se ovima iz instituta Jaroslav Černi platilo već ko zna koliko para za raznorazne projekte i studije da bi nam rekli ono što i svako dete u gradu zna - da u jezeru Palić ima mulja, a sa druge strane se zapošljavaju stručnjaci čak iz inostranstva da nam kažu ono što svako dete u gradu zna - da se mora prečišćavati voda koja ulazi u jezero ! http://www.subotica.com/vesti/malo-nade-za-spas-palica-id8625.html Tako da je evidentno da u gradu postoje najmanje dve, a možda i više, opcije za rešavanje problema jezera Palić i da svaka vuče pare na svoju stranu. Jedna od tih pijavica koje nam izvlače pare iz džepova je ona koju podržava Gordana Gavrilović i tera vodu na vodenicu instituta Jroslav Černi http://www.youtube.com/watch?v=GKqJnkBWvvs&list=UU2q0sEUVjoe6OhN8iE2Ig5g&index=20&feature=plpp_video pa ostaje pitanje ko je predstavnik one druge struje koja zapošljava strance da nam kažu šta nam je činiti sa jezerom. Naravno da daju različita rešenja da bi se vremenski što duže oteglo rešavanje problema sa čime će oni imati sve više para u svojim džepovima, zar ne ?!
Sion Odgovori
Dok god kanalizajija odlazi u jezero Palic ovde nema sta dalje da se prica...
vip Odgovori
Samo da krenu vise da rade i samo rade a ne da zabusavaju i trpaju pare u dzep. Nadam se da ce krenuti u rad i zavrsiti radove do kraja i iskreno se nadam. Jer palic je jedan od nasih najlepsih mesta u subotici kao i grad. I trebalo bi pesacku zonu oko palica renovirati novom, posto je skroz u pukotinama i rupama.
Milan Odgovori
Zašto EU ne igra ulogu u svemu ovome? Stalno nam govore da smo u procesu približavanja Evropskoj Uniji a građani ne vide u konkretnim stvarima ulogu EU. Za ovaj projekat mišljenja sam mora se konsultovati neka od merodavnih ustanova EU a i sredstva se od njih većim delom mogu dobiti.
Bunjevac Odgovori
Ovi stručni predlozi su lakrdija,da nisu tragični,bili bi komični.Budalaštine.Idite u Emirate pa nek oni dođu da uređuju Palić.
domaci Odgovori
mocvarna ostrva za spas necijih novcanika. 6 aeratora su postavili ove godine u palic a koliko radi??? jedan ili ni jedan! u prevodu, placeno je sest, a kupljen je jedan koji radi ponekad, a ostalih 5 komada su samo varka za posmatrace i od tih 5 komada su se tovili lopovi koji su na vlasti
бомисрб Odgovori
Јој како се ова власт разбацује нашим парама...па то је страшно!!!! Колико су само милиона ставили у своје џепове купујући ''фамозне пречистаче" и замазали очи грађанима Суботице а још увек никакве ефекте не видимо и онда кажу да је проблем у води....СТРАШНО!!! Зато имамо прилику и шансу да на предстојећим изборима скинемо лопове са власти и поставимо људе који ће урадити нешто корисно за све нас и нашу заједницу!!!! УВЕК УЗ СВОЈ НАРОД!!!!
BAĆO Odgovori
ID)17290
per zar nisu (uvek uz svoj narod)zajedno na vlasti sa ovima koje pljuješ?
smešam si!!!
бомисрб Odgovori
BAĆO уколико имало пратиш дешавања у нашем граду а поготово дешавања везана за Палић и пречистаче требао би да знас колико су стварно коштали пречистачи а колико се пара на њих до сада потрошило а ако то знаш онда би требао и да знаш у чији џеп је та разлика отишла!!!!! .....а зна се добро у чији џеп је отишла....
BAĆO Odgovori
Pa što ne reagujete?vi ste isto na vlasti!
Evo predlog: dok se to ne ispita (uvek uz svoj narod)uskraćuje podršku onima koji su pokrali ovaj grad.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.