Komentara: 22
Pregleda: 13920

Mladi nezainteresovani za privremene poslove

10.08.2016. u 10:13h
Izvor: Subotica.com
Iako je ponuda privremenih poslova bolja nego ikad, u Omladinskoj zadruzi “Građevinac” kažu da mladi do 30 godina nemaju preveliku motivaciju da tokom letnjih meseci zarade džeparac.
Mladi nezainteresovani za privremene poslove

Iskustvo zaposlenih u omladinskim zadrugama svedoči da većina mladih samo formalno traži posao, ali nemaju radne navike, ni iskrenu želju da rade tokom raspusta. Kada im nakon učlanjenja u zadruzi i ponude neki posao, umesto pristanka, odgovaraju - Uh, sada ne mogu da radim.

- Ima više posla, nego ljudi koji su zainteresovani za rad. Svi koji žele, mogu da rade. Mladi se stalno interesuju za poslove, ali kad im ponudimo određeni posao kažu da im ne odgovara i ne pristaju. Mislim da je najčeći razlog to što ih roditelji teraju da rade, a oni ne žele - kaže direktor Omladinske zadruge “Građevinac” Nedžad Avdić i navodi primer - Bilo je slučajeva da dolaze sa roditeljima da se učlane a nam kažu “Nemojte me zvati, nisam zaintesovan nego sam samo hteo da ispunim želju roditelja” Ipak, ima i mladi koji su slabijeg materijalnog stanja i zaista žele da rade. Primetno je da u devojke vrednije i češće traže posao.

Najviše poslova nudi se u građevinskoj industriji, za pomoćne radnike u proizvodnji i promociju proizvoda ili distribuciju reklamnog materijala. Sezonskih poslova ili teških, fizičkih, gotovo i nema.

- Sezonske poslove i ne radimo, jer je niska cena rada. Za “poslove po meri” mladi smatraju promociju proizvoda u velikim prodajnim objektima ili raznošenje reklamnog materijala. Takvi poslovi su najtraženiji jer su obično i dobro plaćeni, satnica je oko 200 dinara. Takođe, ponuda je dobra i za angažovanje pomoćnih radnika u proizvodnji. Cena rada kod takvih poslova za devojke je 150 dinara , a za momke 180 dinara. Težih fizičkih poslova je sve manje, jer se danas uglavnom rade mašinski, a i interesovanje je slabo. Teške, fizičke poslove kakav je selidba gde je potrebno često nositi nameštaj na treći sprat, veliki broj mladih ne može a ni ne želi da radi. Takvi poslovi se plaćaju sa 250 dinara na sat - kaže Avdić.

Zbog krize zadrugari su olakšali uslove učlanjenja, te se članarina plaća tek nakon pronalaska posla.

- Od početka godine imamo preko 1500 učlanjenih osoba, od kojih je oko 1000 angožovano na nekim poslovima. Članarina je 500 dinara, ali je naplaćujemo samo onima koji su angažovani na nekom poslu. Učlanjenje je tako besplatno, ali od prve zarade odbijamo 500 dinara. Kod nas mogu da se prijave učenici i studenti do 26 godina, kao i nezaposleni do 30 godina - dodaje Avdić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 13920
Povezane teme

omladinska zadruga građevinac

sezonski poslovi

omladina

omladinska zadruga

privremeni poslovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.