Komentara: 50
Pregleda: 9169

Mladi izbirljivi prilikom traženja posla

07.02.2019. u 13:12h
Izvor: Subotica.com
Preko omladinskih zadruga u Subotici, mladi uzrasta od 15 do 30 godina mogu da pronađu veliki broj povremeno privremenih poslova, za čiju satnicu mogu da zarade od 200 do 250 dinara. Iako posla ima, mladi su skloni tome da biraju, ali i da očekuju visoke pozicije bez radnog iskustva.
Mladi izbirljivi prilikom traženja posla

Posao slaganja odeće u jednom subotičkom butiku, naša sugrađanka, studentkinja Pravnog fakulteta, našla je preko omladinske zadruge. Da radi ovaj privremeni posao, odlučila se kako bi sebi obezbedila dodatni džeparac za vreme studija, ali i da bi ispunila višak slobodnog vremena i stekla, kako kaže, "osećaj korisnosti".

- Veoma sam zadovoljna angažovanjem preko zadruge i mogu reći da imam pozitivno iskustvo. Procedura je bila jednostavna, prijavila sam se uz ličnu kartu i popunila obrazac sa poslovima koje želim da radim, a mogla sam i da kažem da želim da radim sve, jer mi je novac potreban. Nakon toga, pozovali su me sa ponudom, objasnili mi uslove, satnicu i, što je najvažnije, uputili me kome treba da se javim, kada i gde da se pojavim. Uplate su bile redovne, do 15. u mesecu, tako da nemam nikakve zamerke - priča naša sagovornica.

Mladi izbirljivi prilikom traženja posla

Poslovi koji se najčešće nude preko omladinskih zadruga su sezonski, kojih ima u izobilju tokom letnjeg perioda, fizički poslovi u fabrikama i firmama sličnih delatnosti, kao i angažovanja u restoranima, kafićima, prodavnicama i buticima, navodi Dragana Stefanović, administrativni tehničar u omladinskoj zadruzi "Biznis". Iako posla ima, kaže da se poslodavci i zadruge suočavaju s velikim poteškoćama prilikom pronalaska zainteresovane i adekvatne radne snage.

- Razlozi tome mogu biti u nemogućnosti poslodavca da ponudi primamljivu zaradu na početku angažovanja ili zadovoljavajućem mesečnom fondu sati koji bi doneo optimalnu zaradu. S druge strane, mladi nisu zainteresovani za ove poslove, jer vrlo često očekuju neku bolju poziciju, odgovorno mesto i veću zaradu, iako je reč o mladima koji su tek na početku karijere ili nemaju ni dan radnog iskustva - objašnjava Stefanović, dodajući da su ranijih godina studenti bili znatno angažovaniji. - Ranije se dešavalo da pozovemo i ponudimo posao, a oni samo pitaju kada i gde treba da se pojave. Danas to nije slučaj. Skloni su tome da biraju gde će da rade, koliko i za koju satnicu, što nije nužno negativno, ali znatno smanjuje obim mogućnosti za pronalazak privremenog posla.

Mladi izbirljivi prilikom traženja posla

Mladi koji se učlane u neku od omladinskih zadruga, plaćaju godišnju članarinu u iznosu od 500 dinara, koja se najčešće odbija od prve isplaćene zarade, kako se ne bi dešavalo da oni koji tokom cele godine nisu pronašli radni anganžman plate uslugu koju nisu dobili. Takođe, većina zadruga preuzima na sebe poslove oko prijave i odjave radnika, vodi računa o radnom stažu, porezima, doprinosima i isplatama zarade, pri čemu se satnica kreće od 200 do 250 dinara.

- Od ove godine, zakonski propisana minimalna satnica je 155 dinara, što svaki poslodavac mora da ponudi radniku, bilo da je reč o školarcu, studentu ili odraslom nezaposlenom licu. Kada su u pitanju povremeno privremeni poslovi, ta satnica je uglavnom viša i ona se kreće od 200 do 250 dinara, jer su poslodavci shvatili da radna snaga nije zainteresovana za niži iznos i da niko ne želi da radi dva ili tri dana nedeljno po nekoliko sati za 1.000 dinara - ističe Stefanović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 50
Pregleda: 9169
Povezane teme

mladi

sezonski poslovi

omladina

omladinska zadruga

privremeni poslovi

honorarni poslovi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.