Komentara: 18
Pregleda: 7728
Foto

Mladi iz Subotice i migranti uredili dečje igralište u Zoo vrtu

01.04.2019. u 16:34h
Izvor: Subotica.com
Učenici osnovnih škola "Matko Vuković" i "Jovan Mikić", volonteri Kancelarije za mlade i migranti koji trenutno borave u Prihvatnom centru u Subotici, zajedničkim snagama uredili su dečje igralište u Zoološkom vrtu na Paliću i tako doprineli lepšem okruženju za sve posetioce, a pogotovo one najmlađe.
Mladi iz Subotice i migranti uredili dečje igralište u Zoo vrtu

Četke za farbanje i mali valjak podelili su međusobno, a potom se zajednički upustili u doterivanje postojećeg mobilijara na igralištu, ne bi li mu vratili stari sjaj. Vredan je bio i dvanaestogodišnji Vahid Barzadi iz Avganistana, koji sa svojom petočlanom porodicom boravi u Prihvatnom centru u Subotici mesec i po dana. Kaže da mu se Zoološki vrt dopada, naročito to što ima mnogo prostora za igranje, a da bi se i druga deca mogla igrati, zasukao je rukave i pridružio se vršnjacima u farbanju ljuljaške.

- Mi ovo radimo za decu, ne radimo za sebe. Mi radimo da bi deca koja dođu ovde mogla da se igraju i lepo provedu vreme sa drugarima - nesebičan je mali Vahid.

Mladi iz Subotice i migranti uredili dečje igralište u Zoo vrtu

Današnja radna akcija, realizovana je uz podršku Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji, a pored farbanja dečijih sprava za igranje, parku je doniran i novi mobilijar za odmor i odlaganje otpada. Prema rečima Jelene Marić Luković, menadžerke projekta podrške, ovom akcijom su lokalna zajednica i migranti još jednom pokazali želju da doprinesu opštem dobru i da grade zajedničku sinergiju u gradu gde borave i žive.

- Subotica je grad koji od 2015. godine beleži jak tranzit velikog broja izbeglica i migranata, a koji je poslednjih 10 do 15 godina jedna od glavih raskrsnica na putu ovih nesrećnih ljudi ka boljem životu. Danas smo zajedno, kroz ovu volontersku akciju, ofarbali sve sprave koje se nalaze na dečijem igralištu, donirali smo četiri nove klupe, kante za otpad i drugi potrošni materijal koji će poslužiti da ovu oazu odmora malo ulepšamo i oplemenimo - poručila je Marić Luković.

Zoološki vrt na Paliću godišnje poseti preko 150 hiljada posetioca, od kojih polovinu čine deca, rekao je direktor Petar Savić, dodajući da je utoliko ova donacija veća, jer će u njoj moći da uživaju najmlađi, a ujedno i najmiliji gosti Zoo vrta.

- Takođe, imamo i program obrazovanja preko kojeg nas poseti još oko 20 hiljada dece godišnje, te nam je posebno drago što će igralište biti primereno našim najmilijim posetiocima, ali i onim malo starijima, koji će moći da sede u hladovini i sačekaju decu dok se igraju - rekao je Savić.

Mladi iz Subotice i migranti uredili dečje igralište u Zoo vrtu

U Prihvatnom centru u Subotici trenutno boravi 58 migranata pretežno iz Avganistana i Irana, tačnije 14 porodica sa svojom decom, te je najveća vrednost današnje akcije, kako je ocenio Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne i zdravstvene zaštite, druženje ove dece sa svojim vršnjacima iz Subotice.

Izvor: Subotica.com
Uređivanje dečjeg igrališta u Zoo vrtu Uređivanje dečjeg igrališta u Zoo vrtu Uređivanje dečjeg igrališta u Zoo vrtu Uređivanje dečjeg igrališta u Zoo vrtu Uređivanje dečjeg igrališta u Zoo vrtu Uređivanje dečjeg igrališta u Zoo vrtu Uređivanje dečjeg igrališta u Zoo vrtu Uređivanje dečjeg igrališta u Zoo vrtu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 2 nedelje
Komentara: 18
Pregleda: 7728
Povezane teme

ZOO vrt Palić

prihvatni centar

zoološki vrt na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.