Komentara: 1
Pregleda: 2630

Mladi doktoranti predstavljaju dostignuća iz oblasti obnovljivih izvora energije

11.04.2019. u 16:11h
Izvor: Subotica.com
Međunarodni naučni skup posvećen eksploataciji obnovljivih izvora energije "Ekspers 2019" održaće se sutra, 12. aprila, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 9 časova. Manifestacija će ove godine okupiti više od 20 mladih doktoranata i doktora nauka iz Srednje Evrope, koji će predstaviti sopstvena dostignuća iz ove oblasti.
Mladi doktoranti predstavljaju dostignuća iz oblasti obnovljivih izvora energije

Kakva nas budućnost očekuje i kakav potencijal kriju obnovljivi izvori energije, mladi stručnjaci iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Slovačke i Poljske pokušaće da odgovore kroz 23 naučna rada i doktorske disertacije, koje će predstaviti na ovogodišnjem međunarodnom naučnom skupu "Ekspres 2019".

- Oko 70 odsto ovih radova fokusirano je na obnovljive izvore energije, poput eksploatacije nuklearne energije s aspekta cepanja i sastavljanja atoma, zatim termoizolacije za objekte s nultom energijom, koja je takođe veoma aktuelna tema, jer se teži da korišćenje energije bude na što nižem nivou. Biće reči i o metodama sušenja pomoću sunčeve energije, doktoran iz Slovačke će predstaviti domene korišćenja geotermalne energije u Slovačkoj, dok će mladi doktoranti iz Bosne i Hercegovine i Srbije govoriti o peletu kao obnovljivom izvoru energije - najavio je prof. dr Jožef Njerš.

Mladi doktoranti predstavljaju dostignuća iz oblasti obnovljivih izvora energije

Cilj ove tradicionalne manifestacije, koja se održava po 11. put, jeste da okupi mlade stručnjake kako bi razmenili iskustva, stekli važne kontakte, ali i osvestili javnost o važnosti ove teme za našu planetu.

- Ovo je za njih veoma bitan događaj. Da dođu u posetu, da steknu kontakte i da se prepoznaju kao stučnjaci, jer bez toga nemaju ništa - objasnio je prof. dr Njerš.

Predavanja koja će održati učesnici skupa, odvijaće se na srpskom, mađarskom i engleskom jeziku, a za sugrađane koji budu želeli da dođu i poslušaju neko od njih, biće obezbeđen simultani prevod.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2630
Povezane teme

velika većnica

obnovljivi izvori energije

naučni skup

naučni skup expres

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.