Komentara: 5
Pregleda: 4734

Mlada gitaristkinja Noemi Kučera pobrala aplauze u njujorškom Karnegi holu

26.04.2023. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Subotičanka Noemi Kučera odavno je osvojila srca ljubitelja klasične muzike u Srbiji i susednoj Mađarskoj, a sredinom marta ova talentovana devojka predstavila se američkoj publici i to nastupom u njujorškom Karnegi holu.
Mlada gitaristkinja Noemi Kučera pobrala aplauze u njujorškom Karnegi holu
Foto: Privatna arhiva

Pobeda na onlajn takmičenju, na kom je učestvovalo oko hiljadu muzičara iz celog sveta, omogućila je našoj 22-godišnjoj sugrađanki da nastupi u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana na svetu.

- Zauvek ću pamtiti taj telefonski poziv kada mi je saopšteno da ću nastupiti u njujorškom Karnegi holu. To je bio moj san - počinje priču Noemi.

Mlada gitaristkinja Noemi Kučera pobrala aplauze u njujorškom Karnegi holu

KARNEGI HOL, TRADICIJA DUGA VIŠE OD 130 GODINA : Dvorana se nalazi u Njujorku, a ime je dobila po dobrotvoru Endruu Karnegiju koji je većim delom finansirao izgradnju. Otvorena je 5. maja 1891. godine, kada je Njujorški simfonijski orkestar premijerno izveo "Svečani marš" Petra Iljiča Čajkovskog, a orkestrom je dirigovao lično ruski kompozitor.

San se i ostvario sredinom prošlog meseca kada je pred američkom publikom u čuvenoj dvorani  izvela delo Erika Satija "Gnossienne" br. 1. 

- Mi umetnici kažemo da je ta dvorana "hram muzike" - ističe Noemi  - Tamo vlada neka magija, akustika je fenomenalna. Dok sam prilazila sceni još uvek sam mislila da sanjam, e tek kada sam ugledala publiku postala sam svesna da sam zaista na tom božanstvenom mestu. Dvorana je bila krcata i bilo mi je puno srce kada me je publika nagradila velikim aplauzom.

Mlada gitaristkinja Noemi Kučera pobrala aplauze u njujorškom Karnegi holu

Kako ističe Kučera, nastup u okviru gala koncerta u Njujorku nije jedini, ali je najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri. 

- Put do Karnegi hola nije bilo lak. Mnogo truda, rada i upornosti je iza mene. Vežbam svakodnevno po nekoliko sati i tako već punih 15 godina. Još od školskih dana se takmičim, ne zbog nagrada već zato što mi takmičenja omogućavaju da pratim svoj napredak, ali i da vidim gde sam u odnosu na druge kolege širom sveta - navodi Kučera.

Po povratku iz Amerike Noemi je nastavila da prenosi znanje mlađim generacijama koje odnedavno podučava u Muzičkoj školi.

Imam divne, talentovane đake i najveća satisfakcija mi je što svi rado dolaze na časove i vreme im proleti - objašnjava sagovornica - Pored rada u školi, volim da putujem i želja mi je da nastupam širom sveta, pa se nadam da će mi se nakon nastupa u Karnegi holu otvoriti vrata i drugih svetski poznatih dvorana. 

Mlada gitaristkinja Noemi Kučera pobrala aplauze u njujorškom Karnegi holuOva ljupka mlada dama prošlog meseca je izdala prvi album koji se našao na najvećim muzičkim platformama poput Spotify.

Na mom prvom albumu mogu se čuti vatrene španske melodije, strastveni tanglo i slično. Volim da delim sa ljudima ono što radim, zato kačim snimke i na youtube kanalu. Moju muziku prati i garderoba koju biram u skladu sa kompozicijom, epohom i porukom koju želim da pošaljem - zaključuje Noemi.

Inače, Noemi Kučera je osnovnu i srednju Muzičku školu završila u Subotici kod profesora Marka Srđevića, gitaru je usavršila na Muzičkoj akademiji u Segedinu u klasi profesora Petera Girana. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 2 nedelje
Komentara: 5
Pregleda: 4734
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.