Komentara: 0
Pregleda: 4025

MKC Nepker obeležava 140 godina postojanja

20.10.2011. u 17:36h
Izvor: RTV City
MKC Nepker obeležava 140 godina postojanja

Osnovan 1872. kulturni centar „Nepker“ jedna je od kulturnih institucija koja najduže deluje u Subotici a od posebno značaja je za pripadnike mađarske zajednice.

Osnovan sa ciljem razmene ideja i kulturnog obrazovanja „Nepker“ je sa godinama širio obim svog delovanja organizujući umetničke, zabavne i privredne susrete. Posebno su značajne bile predstave sa kojima se ovo kulturno umetničko društvo proslavilo a glumačka tradicija se nastavlja i danas. Osim glumačke sekcije za decu ni odrasle danas u okviru „Nepkera“ postoje i orkestar Juhas, sekcija za likovnu umetnost, ručne radove, umetničke radove, narodni ples kao i dečija igraonica, ženski hor i hor narodnih pesama.

Sve sekcije kao i kulturni centar kao celina dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih priznanja što sa ponosom ističu, budući da se radi o amaterskom društvu. Jedna od zanimljivih činjenica je da su članovi, kojih danas ima 678, najčešće ljudi iz porodica koje već decenijama učestvuju u radu kulturnog centra i tako nastoje očuvati tradiciju i običaje vojvođanskih Mađara. Danas su to porodice Bodrogi, Brezovski i Juhas koje su nosioci aktivnosti društva zajedno sa izuzetno posvećenim članstvom.

Pod nazivom “Ponosni čuvari tradicije” danas će biti održana centralna svečanost povodom 140–te godišnjice postojanja Mađarskog kulturnog centra “Nepker”. Početak je u 19 sati i 30 minuta u svečanoj sali “Nepkera”.
Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4025
Povezane teme

nepker

MKC Nepker

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.