Komentara: 10
Pregleda: 3635

Mir božji, Hristos se rodi - srećan Božić!

07.01.2024. u 07:00h
Izvor: Subotica.com
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Božić - praznik rođenja Isusa Hrista. Tim povodom usledile su čestitke gradskih i crkvenih predstavnika. Tradicionalnim pozdravom "Mir božji, Hristos se rodi!" uz želje srećnog Božića svima koji ga danas slave - čestitkama se pridružuje i redakcija portala Subotica.com.
Mir božji, Hristos se rodi - srećan Božić!

Danas je Božić, naradosniji hrišćanski praznik, za one koji slave po julijanskom kalendaru. Redakcija portala SUBOTICA.com želi vam srećan Božić, dan Hristovog rođenja, u nadi da ćete ga provesti u toplom domu, uz porodicu i najbliže, u duhu praznika.

MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI!
Srećan Božić.


* * * * * * * * * *

Božićna poruka Stevana Bakića, gradonačelnika Subotice

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

- U ime Grada Subotice i lično ime, svim sugrađanima koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke. Želim vam da ovaj veliki hrišćanski praznik provedete sa svojim najmilijima, u dobrom zdravlju, miru i sreći, i da vaše domove ispuni ljubav, toplina i radost.

Neka nas predstojeći božićni i novogodišnji praznici podsete i na značaj uzajamnog poštovanja, tolerancije, solidarnosti, zajedništva i prihvatanja različitosti, kao temeljnih vrednosti našeg društva i države.

Mir Božji, Hristos se rodi!

Srećna i uspešna nova 2024. godina!


* * * * * * * * * *

Božićna čestitka dr Balinta Pastora, predsednika Skupštine Subotice

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

 - U ime Skupštine grada Subotice, čestitam Božić svim sugrađanima koji ga slave po julijanskom kalendaru. Želim vam radost u srcu, uspeh u radu i puno sreće. Neka vam praznik novog života donese blagostanje i spokoj u duši.

Mir Božji, Hristos se rodi!


* * * * * * * * * *

Božićna poruka protonamesnika Miloša Petrovića

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

 - Poštovani Hrišćani, draga braćo i sestre koji praznik rođenja Bogočoveka Hrista slavite po julijanskom kalendaru, naš pravoslavni Božić, i svim pravoslavnim hrišćanima želim u ime bratstva Svetovaznesenjskog hrama, tristogodišnjeg ovde u Subotici, da poželim svima blagoslovene dane koji dolaze - božićne dane i novogodišnje dane. 

Kako nas i samo jevanđelje poučava i znami i sami mi hrišćani, da verom možemo spoznati mudrost Božju, da verom možemo spoznati kako i sam apostol Pavle kaže - sve svetove koje je Bog stvorio i da ono što je nevidljivo postane vidljivo. Gospod Isus Hristos jeste uzrok našeg spasenja a i mi postasmo uzrok njegovog očovečenja, njegovog otelovljenja ove u svetu. On svu svtvar koju je stvorio uze na sebe, obuče se, da bi ono što je storeno, da bi pravoslavni hrišćani, da bi ono što je On stvorio i dao, moglo dobiti novo ruho, a to je netruležnost.

Kako nas jevanđelje poučava, da su mudraci sa dalekog Istoka, apostorfirajući baš daleki Istok jere je to bio sam postulat mudrosti i znanja u tadašnje vreme, da oni ostaviše svoja mudrovanja i znanja kao što i mi treba da ostavimo svoje mudrovanje i znanje, i krenuše gledajući ka nebu, prateći zvezdu koja ih je dovela do Vitlejema, mesta gde je rođen Bogočovek Spasitelj. Neka tom mudrošću i tim slavljem i mi unesemo u sebe znanje, mudrost, da prateći zvezdu, a zvezde jesu za nas hrišćane hramovi gde bogoslužimo, da tim putem dospemo do ljubavi i prema Bogu i prema čoveku. 

Neka je blagosloven praznik rođenja Hristovog po telu, neka je blagosloveno novo leto gospodnje koje dolazi, u miru i radosti i ljubavi, dočekajući Bogomladenca u svim našim domovima, u samom našem gradu Subtotici, neka je blagosloveno! 

Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!


* * * * * * * * * *

Božićna poruka mons. Ferenca Fazekaša, biskupa subotičkog

Božićne čestitke sugrađanima koji slave po gregorijanskom kalendaru

 - Svedoci smo da živimo u teškim vremenima te nas često obuzima teskoba usled zbivanja koja nas okružuju: okrutna ratovanja, razaranja, nečovečnosti, iskorištavanja pa čak i izrabljivanja drugih. Zatečeni smo neretko i iznenadnim prirodnim katastrofama: potresima i epidemijama. Svesni svega toga, mnogi već iščekuju skorašnji konac ovoga sveta.

Međutim, kroz istoriju je uvijek bilo mučnih razdoblja poput ovih danas. A mi hrišćani pritom verujemo da ne možemo znati vreme kraja ovoga sveta, budući da ga dobri Bog određuje. Dok se taj kraj ne desi, živimo u nadi da je dobri Bog već došao među nas, On je uz nas, i danas hoda sa nama da bi nam bio utešni saputnik.

Sveti Irenej, lionski biskup i poznati crkveni učitelj iz drugoga veka, u jednom poglavlju svog glavnog dela „Protiv jeresi“ govori nam o značaju ovaploćenja  Božje Reči, Sina Božjega. Iz ove njegove rasprave želim s vama podeliti neke misli: „Proroci, koje je sama Reč Božja obdarila proročkim darom, nagoveštavali su Njegov telesni dolazak. U tom je dolasku po Očevoj volji ostvareno jedinstvo i zajedništvo između Boga i ljudi. A Božja je Reč od početka unapred najavljivala da će ljudi videti Boga i da će On živeti i saobraćati s njima na zemlji, da će biti uz svoj stvor… On će učiniti da Mu služimo u svetosti i pravednosti celi svoj život (usp. Lk 1,74 – 75), da bi čovek u jedinstvu s Božjim Duhom došao u Očevu slavu.“ (Božanski Časoslov, I. svezak, 195. strana).

Iz ovih reči Sv. Ireneja odjekuje radosna poruka Božića. Zato danas zahvaljujmo našem Nebeskom Ocu koji nas ljubi po svom ovaploćenom Sinu i našem Životvorcu, Duhu Svetom. Ukoliko naša zahvala bude iskrena i živa, onda ćemo u svakom čoveku gledati svoga brata i istinsku radost doneti ovome svetu. Tako ćemo ne samo poželeti srećan Božić jedni drugima, nego ćemo to i činiti. U tom nastojanju neka nam na pomoć bude naš Iskupitelj koji je rođenjem došao na svet.

Svima vama želim blagoslovljeni i čestit Božić i obilje Božje milosti u novoj godini!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 3 nedelje
Komentara: 10
Pregleda: 3635
Povezane teme

božić

pravoslavni božić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.