Komentara: 16
Pregleda: 3506
Foto

Minuli vek iz ugla Bunjevaca

20.11.2018. u 17:03h
Izvor: Subotica.com
Gde su bili Bunjevci 1918. godine a gde su danas, jedan vek kasnije tema je današnjeg okruglog stola održanog u Bunjevačkoj matici. Iako se može govoriti o puno istorijskih činjenica i savremenih prilika, ukratko Bunjevci su pre jednog veka sa Srbima stvorili državu, a danas su nacionalna manjina koja traži da se ukine akt koji im zabranjuje da se izjašnjavaju kao Bunjevci.
Minuli vek iz ugla Bunjevaca

Pre tačno sto godina, 25. novembra 1918. godine Bunjevci su učestvovali na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu i podržali odluku da se Bačka, Banat i Baranja prisajedine direktno Kraljevini Srbiji.

- Ako sada pitate da li je to bila ispravna odluka, ja mislim da jeste, jer je vreme pokazalo kako su prošli Bunjevci u Mađarskoj, kojih sada ima jedva hiljadu. Nas je, i pored svih problema i velikih istorijskih momenata, daleko više - ističe dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - Pred nama su danas brojni izazovi, kako sačuvati bunjevčki govor, kulturu, nacionalni identitet, obrazovanje, pripremiti se za predstojeći popis koji dolazi za manje od tri godine... Da li smo bili iznevereni, jesmo itekako, ali to nije razlog da posustanemo.

Ni tada, a kao ni danas Bunjevci nisu bili dovoljno politički organizovani smatra Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

- Svaki pokušaj političkog organizovanja pratilo razjedinjavanje, što je umnogome uticalo na ostavarivanje interesa - naglašava Bajić, podsećajući na Bunjevačko-šokačku stranku koji je predvodio Blaško Rajić, gde je na neki način počela podela Bunjevaca. - Te okolnosti i podele trajale su sve do šestojanuarske dikatature i Drugog svetskog rata, da bi nam posle toga bilo zabranjeno da se izjašnjavamo kao Bunjevci. Posle raspada SFRJ dobili smo pravo da se ponovo izjašnjavamo kao nacionalna zajednica, ali su Bunjevci opet ostali na vetrometini.

Po mišljenju profesora Aleksandara Raiča, koji je temeljno proučavao odluke Velike narodne skupštine, dokumenti koji su tada doneti značajni su za Bunjevce.

-To je svedočanstvo iz kog se jasno vidi da su Bunjevci dobili tretman kao i ostali narodi, i zahvaljujući njemu su do danas opstali – naglašava Raič. - Vidimo kako su prošli Bunjevci u Mađarskoj, koji su završili svoju istorijsku pojavu.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto: "100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj“ Okrugli sto: "100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj“ Okrugli sto: "100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj“ Okrugli sto: "100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj“ Okrugli sto: "100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj“ Okrugli sto: "100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj“ Okrugli sto: "100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj“ Okrugli sto: "100 godina od Velike narodne skupštine održane u Novom Sadu 1918. godine i uloga Bunjevaca u njoj“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 3506
Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

suzana kujundžić ostojić

okrugli sto

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.