• Pregleda: 2465

Minuli vek iz ugla Bunjevaca

Gde su bili Bunjevci 1918. godine a gde su danas, jedan vek kasnije tema je današnjeg okruglog stola održanog u Bunjevačkoj matici. Iako se može govoriti o puno istorijskih činjenica i savremenih prilika, ukratko Bunjevci su pre jednog veka sa Srbima stvorili državu, a danas su nacionalna manjina koja traži da se ukine akt koji im zabranjuje da se izjašnjavaju kao Bunjevci.
Minuli vek iz ugla Bunjevaca

Pre tačno sto godina, 25. novembra 1918. godine Bunjevci su učestvovali na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu i podržali odluku da se Bačka, Banat i Baranja prisajedine direktno Kraljevini Srbiji.

- Ako sada pitate da li je to bila ispravna odluka, ja mislim da jeste, jer je vreme pokazalo kako su prošli Bunjevci u Mađarskoj, kojih sada ima jedva hiljadu. Nas je, i pored svih problema i velikih istorijskih momenata, daleko više - ističe dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca. - Pred nama su danas brojni izazovi, kako sačuvati bunjevčki govor, kulturu, nacionalni identitet, obrazovanje, pripremiti se za predstojeći popis koji dolazi za manje od tri godine... Da li smo bili iznevereni, jesmo itekako, ali to nije razlog da posustanemo.

Ni tada, a kao ni danas Bunjevci nisu bili dovoljno politički organizovani smatra Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

- Svaki pokušaj političkog organizovanja pratilo razjedinjavanje, što je umnogome uticalo na ostavarivanje interesa - naglašava Bajić, podsećajući na Bunjevačko-šokačku stranku koji je predvodio Blaško Rajić, gde je na neki način počela podela Bunjevaca. - Te okolnosti i podele trajale su sve do šestojanuarske dikatature i Drugog svetskog rata, da bi nam posle toga bilo zabranjeno da se izjašnjavamo kao Bunjevci. Posle raspada SFRJ dobili smo pravo da se ponovo izjašnjavamo kao nacionalna zajednica, ali su Bunjevci opet ostali na vetrometini.

Po mišljenju profesora Aleksandara Raiča, koji je temeljno proučavao odluke Velike narodne skupštine, dokumenti koji su tada doneti značajni su za Bunjevce.

-To je svedočanstvo iz kog se jasno vidi da su Bunjevci dobili tretman kao i ostali narodi, i zahvaljujući njemu su do danas opstali – naglašava Raič. - Vidimo kako su prošli Bunjevci u Mađarskoj, koji su završili svoju istorijsku pojavu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
Istinitost Odgovori
Bunjevci su narod!Dali srce Srbiji,a Srbija ne uzv raca dovoljno kako triba.No,braca uvik i uvek zajedno.Prezivili smo madarizaciju,prezivili i prezivicemo i kroatizacaciju.Moramo vise mislit o sebi,narode bunjevacki!
bunjevac al redovan
Bunjevci jesu preživeli mađarizaciju i croatizaciju ali srbizaciju sigurne NEĆE kako to već slikovito prikazuje slika rođene bunjevke Bašić Palković Nevenke koja se od velike bunjevke već priobukla u veliku srbkinju !
Daddy
Zasto ti prozivas i optuzujes gospodju na slici? Jer postuje svoje komsije a mozda i familiju joj?

Sta tebe boli sta ona radi? Znajuci da i oni posecuju subotica.com, jesi li ovim svojim postom gospodju na slici hteo "osramotiti" pred jos nekim bolesnicima kao ti?

I onaj drugi komentar ti je podmuko, pun zloce, zlobe i netrepljivosti.
COA Odgovori
Drug Mirko nas vecni vodja!
Daddy
Treba peticija da gosn Mirko Bajic napokon dobije odavno zasluzeni spomenik, 10 - 15 metara visok i u samom centru Subotice (oma ispred gradske kuce / prema pozoristu) za svoju zrtvu i borbu za dobro i opstanak Bunjevaca, i naravno, svoj nesebicni doprinos miru i slozi medju svim narodima Subotice, Srbije i sveta.

Nek se znade da Bunjevac zivi!
bunjevac
DUDDEK (Mirko) - Falite me usta moja dok vas ne razbijem.
XXL
Treba organizovati peticiju da se Mirku zabrani da više lupa gluposti u ime Bunjevaca. Pogledajte koliko ima slušalaca kada on govori. Samo oni koji imaju lične koristi.
Bitno je lupati gluposti i za to još dobiti koji dinar od države koja ima potrebe da štedi na svakom koraku, a ne da baca novac na Mirka i njegove gluposti.
bunjevac al redovan Odgovori
"Bunjevci su pre jednog veka sa Srbima stvorili državu" .... kada bi DRŽAVI SRBIJI bunjevci stvarno bili bitna stavka tako da ih stvarno i poštuje, onda bi bunjevci bili proglašeni za DRŽAVOTVORAN NAROD DRŽAVE SRBIJE, jer, da nije bilo bunjevaca, tačnije, rimokatoličkog bunjevačkog popa Blaška Rajića ( koji je izdejstvovao pripajanje Bačke, Banata i Srema kraljevini Srbiji ), onda srbi NIKADA ne bi imali teritorije severno od Save i Dunava i u ime tog priznanja bunjevcima i da bi im bila odata dužna čast, trebao bi za predsednika Srbije biti postavljen bunjevac tj. Mirko Bajić ko najvećma bunjevac međ bunjevcima i to za doživotnog prisidnika Srbije !
U suprotnom, kako se to može videti svakoga dana, bunjevci služe velikosrbima samo kao igračke u njihovim rukama sa namenom da razjedine, oslabe i eliminišu Hrvatsku nacionalnu zajednicu u Srbiji i naravno, nadasve, bunjevci služe srbima za ismijavanje njevog divana tj. nešto kao dvorske lude - harlekini, bohoci, za zabavu !
SHM
Kakav si ti to "redovan" Bunjevac kad ih pises malim slovom? Pokazi malo vise postovanja, "Bunjevci" i "Srbi" ide velikim slovom a "hrvatski" malim jer je prisvojni pridev! Kakvo ismijavanje divana, sto te to vredja? Ako se i neko sali nije sigurno zlonamerno, zezancije je uvek bilo za skoro svaki dijalekt...onda bi trebao da se uvredi i neko ko prica bosanski,crnogorski ili neko ko je sa juga Srbije! Mani se budalastina....
Daddy
Al se ti grizes, pojeo si se ziv!

Mi Bunjevci i Srbi smo 1918te spasili Rvate propasti totalne i vecne! Da smo ih tada ostavili da budu raskomadani izmedju Austrougarske i Italije ne bi ni rvatski smeli da pricaju a ne jos o rvatskoj drzavi da snivaju.

Tako da bi Rvati trebali veliki spomenik da dizu Bunjevcima i Srbima!
bunjevac al redovan
@SHM "Mani se budalastina...." bolje bi ti bilo da se raspitaš kod pravih bunjevaca kako prolaze u društvu kada divane bunjevački .... svaki pravi bunjevac je barem jedared u životu bio ismijan kada je divanio sa srbima i bunjevci su oduvik i bili "braći srbima uvek-uvik zajedno" samo za ismijavanje i ponižavanje. A da ti dam primer evo samo jedan od mnooooooogih slučajeva iz mog iskustva: u 5 razredu osnovne škole za domaći zadatak iz SRPSKOHRVATSKOG jezika ( u moje doba se taj predmet tako zvao ) napisao sam:
ja kečam loptu
ti kečaš loptu
on keča loptu

mi kečamo loptu
vi kečate loptu
oni kečaje loptu
i naravno da mi je profesor SRBIN dao keca ko kuću i još sam za idući čas morao ponoviti isti domaći zadatak ali napisan na SRPSKOM jeziku !
bunjevac al redovan
@SHM A da nisam izuzetak odmah da dodam i iskustvo mog brata od tetke koji je krenuo u četvorogodišnju srednju školu i pošto je divanio bunjevački i pisao pismene zadatke sa bunjevačkim ričima profesorica SRPKINJA ga je oborila na popravni ispit ali pošto bi on i na popravnom ispitu divanio i pisao bunjevačkim ričima onda je shvatio da i nema svrhe izlaziti na popravni i boriti se protiv vetrenjača jer bi se samo još više blamirao i bio ponižavan pa je tako on lepo prešao u drugu školu na trogišnje školovanje za zanat i to je bez problema završio ! Pošto ti ne razumeš situacije u kojima se mogu naći pravi bunjevci sa svojim divanom nećeš umeti da izvučeš zaključak iz ovih opisanih slučajeva pa da ti onda razjasnim o čemu se tu radi: bunjevci mogu da se školuju samo za zanate, ako uopšte i završe osnovnu školu, dok su četvorogodišnje škole i fakulteti samo za one koji se asimiliraju u srpski narod i prihvate da su srbi sa govornom manom dok su pravi bunjevci diskriminisani u društvu !
SHM
@BUNJEVAC AL REDOVAN Pa vidi ovako druze, kao prvo ne znam koliko si ti uopste skolovan kad "Bunjevac" pises malim slovom! Kao drugo, mnogo izvrces stvari! Sam kazes da su to bili casovi srpsko-hrvatskog jezika, odnosno kasnije samo srpskog! Kao sto se na casu engleskog pise i govori cisto engleskim bez americkog dijalekta i zargona tako se i na casu srpskog koristi pravilan srpski jezik u govoru i pisanju ,cista logika..., jel tako? To sto ti sad naglasavas kako je predavao SRBIN ili SRPKINJA pa si navodno doziveo diskriminaciju na nacionalnoj osnovi je cista glupost! Ta ista SRPKINJA ne bi uvazila ni rad nekog Srbina juznjaka koji se "frlja s padezi", bosanca koji bi koristio "ba" ili Crnogorca koji bi umesto "hoces li mi" napisao "oli mi" kao ni bilo kakve zargone iz pomenutih dijalekata! Mogao je neko ko je srpske nacionalnosti da napise "ja pikam loptu, ti pikas loptu..." i isto bi prosao kao ti! Ja nemam predrasude ali kod tebe je vec drugacije vidim!
samo ljubav, mir i te gej stvari. Odgovori
Alo bre manjina, previse je vama dozvoljeno... E da je Sloba 1991 bio kao Franjo, svi bi vi lepo mrs napolje iz drzave [*...*] Da vidis kako bi bilo lepo u Szabatki... Kao vi ste bili bitni u Kraljevini Srbiji , ono 0.0001% stanovnistva. Vi ste obicna bagra koja je bila tu kako vetar dune, Ko god da je bio pobednik u ratovima vi ste se pobedniku zalepili za guzicu, tako vi opstajete, parazitski... ljubeci nekome dupe.
ЛУКА
Магарећи си провидан у тој својој провокацији. Буњевци заслужују сво поштовање. Показали су да имају државотворну одговорност, а нису заборавили ни своје претке. Нико ко је грађанин Србије и дубоко је доживљава као своју матичну државу не заслужује увреде. Ви који упућујете увреде заправо показујете ко сте. Буњевци су на овим просторима близу 400 година. Сачували су свој дух, језик и културу. То могу само велики. Поздрав свим Буњевцма.
Ekonomist Odgovori
Tragedija Bunjevaca je, što iako državotvorni narod uvek su bili iskorištavani za dnevno političke potrebe. Nažalost tome su doprineli i njihovi sami čelnici. Pop Rajić je predvodio Bunjevce za otcepljenje od Austrugarske, ali se ubrzo posle stvaranja Kraljevine SHS, pretvara u velikog Hrvata. Po nekim izvorima i on je doprineo, što se Bunjevci posle II svetskog rata nisu smeli izjašnjavati svojim imenom, nego su se morali izjašnjavati kao Hrvati. Dolaskom Miloševića na vlast opet je počela podela i nažalost ona se nastavlja do današnjih dana.
Najžalosnije je što tome doprinosi i politička "elita" Vatikana kome je više stalo do širenja uticaja moći nego do istine. Bunjevci spadaju među najstarije narode na Balkanu i nisu ni pokalotičeni Srbi niti su Hrvati, a spominju se i u starim grčkim spisima. Nisam pristalica toga da se "broje krvna zrnca" ali i najnovija genetska istraživanja dokazuju to. Prema tome, Bunjevci budite svoji i ne dajte da Vas bilo ko deli i svojata.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.