Komentara: 29
Pregleda: 11157
Foto

Mini Jugoslavija po 17. put ugostila jugonostalgičare

02.05.2019. u 15:11h > 17:40
Izvor: Subotica.com
Preko hiljadu jugonostalgičara okupilo se danas u četvrtoj Mini Jugoslaviji (Jugolend) i uz pesmu i igru iz krajeva cele naše bivše države proslavio Međunarodni praznik rada. Uz prigodan kulturno-umetnički program brojni gosti uživali su u prelepom danu, a domaćin se potrudio da ničega ne fali.
Mini Jugoslavija po 17. put ugostila jugonostalgičare

Ovo je 17. put da su se jugonostalgičari, ne samo iz Subotice, nego i iz Lajkovca, Plandišta, Zrenjanina i drugih vojvođanskih gradova, okupili na imanju Blaška Gabrića, jedinom prostoru koji čuva uspomenu na zajedničku državu.

- Grupa građana se nije složila da se izgubi ime Jugoslavije i osnovali smo Mini Jugoslaviju koja živi i živeće dok je familije Gabrić – podseća Blaško Gabrić (77), osnivač Mini Jugoslavije, koji je danas objavio da predsedavanje Mini Jugoslavijom prepušta svom dugogodišnjem saradniku i bliskom rođaku, Goranu Gabriću.

Mini Jugoslavija po 17. put ugostila jugonostalgičare

Održavanje proslave pomogao je i Grad Subotica sa 60.000 dinara.

- Za brojne naše članove pripremili smo crvene pasoše, koji bude divne uspomene ljudima, a želimo da se okrenemo i stranim turistima, uz sve to drago nam je da imamo podršku i na lokalu – ističe Goran Gabrić, novi predsednik Mini Jugoslavije. - Planovi su, sa jedne strane da očuvamo tradiciju, a sa druge da pokrenemo nove delatnosti i da se povežemo sa drugim turističkim delatnicima u Srbiji i regionu. Ideja nam je da ovde napravimo jedan mali spomen park, gde će se okupljati mladi i organizovati razne manifestacije i koncerte. U staroj Jugoslaviji bile su popularne radne akcije, a mi ovde sada organizujemo volonterske kampove za mlade iz svih krajeva sveta.

Mini Jugoslavija po 17. put ugostila jugonostalgičare

Veliki broj gostiju stigao je iz Lajkovca, koji kažu da su rado u Subotici, ali rado i dočekuju Subotičane. Ovom prilikom, njihov predstavnik je uručio zahvalnice Subotičanima koji su pomogli u razvoju njihovog lokalnog udruženja.

- Subotičani su gosti povodom Dana oslobođenja Lajkovca, želim da nastavimo tu tradiciju i da ono što mi stariji sada radimo, prenesemo na mlađe. Ideja Jugoslovenstva se ne sme ugasiti, ona nije nastala 1945., već mnogo ranije i mi ćemo da je čuvamo verujući da će jednog dana doći do integracije naše zajedničke države – poručuje Vlajko iz Udruženja Jugoslovena iz Lajkovca.

Mini Jugoslavija po 17. put ugostila jugonostalgičare

Blaško Gabrić dodao je da za sada na teritoriji nekadašnje zajedničke države ima čak osam mini Jugoslavija, koje po uzoru na subotičku organizuju razna druženja i obeležavaju značajne datume koji su vezani za taj period, a kojeg se i dan danas mnogi sa setom sećaju.

Od ove godine jugonostalgičari su bili u prilici da se registruju u knjigu državljana IV Jugoslavije, na licu mesta se fotografišu i dobiju crveni pasoš koji, kako kažu domaćini, iz godine u godinu pružaće veće benifite. Pasoši su svakako deo kampanje izgradnje, odnosno jačanja brenda Mini Jugoslavije.

Mini Jugoslavija po 17. put ugostila jugonostalgičare

- Knjiga državljana IV Jugoslavije za sada broji oko 4.200 imena građana koji su se sa svojim podacima evidentirali i koji su danas mogli i da uzmu svoj pasoš. Tokom prepodneva njih dvadesetak je tu priliku i iskoristilo. - kažu iz organizacije

Lep, prijatan i dobrim raspoloženjem prošaran dan na parceli Mini Jugolsavije upotpunili su gosti i učesnici koji su nastupali u okviru kulturno-umetničkog programa, a tu su tradicionalno bile i sportske igre, ali i šah turnir koji je i ove godine okupio veliki broj šahista, među kojima i nekoliko žena.

Mini Jugoslavija po 17. put ugostila jugonostalgičare

Prostrane šumske parcele na porodičnom gazdinstvu u Aleksandrovu neki su iskoristili za roštiljanje, dok ni ove godine nije izostao bogat pasulj, pravljen za široke mase. Ove godine nije bilo fudbalskog turnira, ali sporta i rekreacije nije nedostajalo.

Izvor: Subotica.com
Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (17. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (17. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (17. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (17. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (17. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (17. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (17. put) Proslava 2. maja u Mini Jugoslaviji (17. put)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 nedelju
Komentara: 29
Pregleda: 11157
Povezane teme

Goran Gabrić

mini jugoslavija

Blaško Gabrić

jugolend

četvrta jugoslavija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.