• Pregleda: 7374

Mini Jugoslavija po 17. put ugostila jugonostalgičare

Preko hiljadu jugonostalgičara okupilo se danas u četvrtoj Mini Jugoslaviji (Jugolend) i uz pesmu i igru iz krajeva cele naše bivše države proslavio Međunarodni praznik rada. Uz prigodan kulturno-umetnički program brojni gosti uživali su u prelepom danu, a domaćin se potrudio da ničega ne fali.
Mini Jugoslavija po 17. put ugostila jugonostalgičare

Ovo je 17. put da su se jugonostalgičari, ne samo iz Subotice, nego i iz Lajkovca, Plandišta, Zrenjanina i drugih vojvođanskih gradova, okupili na imanju Blaška Gabrića, jedinom prostoru koji čuva uspomenu na zajedničku državu.

- Grupa građana se nije složila da se izgubi ime Jugoslavije i osnovali smo Mini Jugoslaviju koja živi i živeće dok je familije Gabrić – podseća Blaško Gabrić (77), osnivač Mini Jugoslavije, koji je danas objavio da predsedavanje Mini Jugoslavijom prepušta svom dugogodišnjem saradniku i bliskom rođaku, Goranu Gabriću.

Održavanje proslave pomogao je i Grad Subotica sa 60.000 dinara.

- Za brojne naše članove pripremili smo crvene pasoše, koji bude divne uspomene ljudima, a želimo da se okrenemo i stranim turistima, uz sve to drago nam je da imamo podršku i na lokalu – ističe Goran Gabrić, novi predsednik Mini Jugoslavije. - Planovi su, sa jedne strane da očuvamo tradiciju, a sa druge da pokrenemo nove delatnosti i da se povežemo sa drugim turističkim delatnicima u Srbiji i regionu. Ideja nam je da ovde napravimo jedan mali spomen park, gde će se okupljati mladi i organizovati razne manifestacije i koncerte. U staroj Jugoslaviji bile su popularne radne akcije, a mi ovde sada organizujemo volonterske kampove za mlade iz svih krajeva sveta.

Veliki broj gostiju stigao je iz Lajkovca, koji kažu da su rado u Subotici, ali rado i dočekuju Subotičane. Ovom prilikom, njihov predstavnik je uručio zahvalnice Subotičanima koji su pomogli u razvoju njihovog lokalnog udruženja.

- Subotičani su gosti povodom Dana oslobođenja Lajkovca, želim da nastavimo tu tradiciju i da ono što mi stariji sada radimo, prenesemo na mlađe. Ideja Jugoslovenstva se ne sme ugasiti, ona nije nastala 1945., već mnogo ranije i mi ćemo da je čuvamo verujući da će jednog dana doći do integracije naše zajedničke države – poručuje Vlajko iz Udruženja Jugoslovena iz Lajkovca.

Blaško Gabrić dodao je da za sada na teritoriji nekadašnje zajedničke države ima čak osam mini Jugoslavija, koje po uzoru na subotičku organizuju razna druženja i obeležavaju značajne datume koji su vezani za taj period, a kojeg se i dan danas mnogi sa setom sećaju.

Od ove godine jugonostalgičari su bili u prilici da se registruju u knjigu državljana IV Jugoslavije, na licu mesta se fotografišu i dobiju crveni pasoš koji, kako kažu domaćini, iz godine u godinu pružaće veće benifite. Pasoši su svakako deo kampanje izgradnje, odnosno jačanja brenda Mini Jugoslavije.

- Knjiga državljana IV Jugoslavije za sada broji oko 4.200 imena građana koji su se sa svojim podacima evidentirali i koji su danas mogli i da uzmu svoj pasoš. Tokom prepodneva njih dvadesetak je tu priliku i iskoristilo. - kažu iz organizacije

Lep, prijatan i dobrim raspoloženjem prošaran dan na parceli Mini Jugolsavije upotpunili su gosti i učesnici koji su nastupali u okviru kulturno-umetničkog programa, a tu su tradicionalno bile i sportske igre, ali i šah turnir koji je i ove godine okupio veliki broj šahista, među kojima i nekoliko žena.

Prostrane šumske parcele na porodičnom gazdinstvu u Aleksandrovu neki su iskoristili za roštiljanje, dok ni ove godine nije izostao bogat pasulj, pravljen za široke mase. Ove godine nije bilo fudbalskog turnira, ali sporta i rekreacije nije nedostajalo.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

29
SHM Odgovori
Ako vec obelezava zasto nema nigde zastave Kraljevine Jugoslavije? Ovo mi vise lici na nostalgicare komunizma nego Jugoslavije....
diskutabilno
O čemu Ti pričaš???? kakva kraljevina??? To neka se slavi u Londonu gde su odnesene pare i zlato kada je kralj bežao.
SHM
@DISKUTABILNO Nemas pojma, deo zlata je prenet jos 1939-e u Englesku a kasnije u SAD koje su nazalost prigrabile deo sebi pod izgovorom da nam naplate svoje saveznicke troskove u opremi, nesto je i vraceno nakon rata ugovorima a deo sto je ostao tu su maznuli Nemci i Italijani tokom rata! Nego gde su pare opljackanih preduzeca prilikom raspada SFRJ....komunisticki kadrovi su vedrili i oblacili u njima i imali funkcije, sta je sa otimacinom imovine ljudima posle 45-e i zabranom povratka srpskog stanovnistva na Kosovo?
Jugoslavija
Vi živite, pamtite(?) ili pričate o nekoj drugoj Jugoslaviji. Ovde se radi o državi posle 45. Nikakvi kraljevi, zlato i prinčevi. Njih je oduvala istorija. Kao i nepravedni Trianon koji je osakatio Mađarsku. Zahvalite to Italijanima i velikim silama. Tito je uspeo da pomiri narod na ovim prostorima. A to nema veze sa komunizmom. Neistomišljenike, za mene ekstremne nacionaliste sa svih strana, uspeo da primiri. Najlepše godine Subotice su kasnih šesdesetih i celih sedamdesetih. Ko je bio građanin našeg grada tada, zna o čemu govorim. To je bila prava Jugoslavija. Bez prebrojavanja krvnih zrnaca. A sve to je uništio Milošević. Probudio zlo, probudio nacionalizam. Srpski. Naši Srbi , rođeni ovde su se protivili. Velika većina. Ali manji dio, ekstremisti u pijanom ludilu podržavali su rat, nesigurnost i patnju. Ja podržavam ljude koji i danas veličaju Jugoslaviju u kojem sam odrastao. Verujte mi, nisam sam.
SHM
@JUGOSLAVIJA "Tito je uspeo da pomiri narod na ovim prostorima."- Ne lupetaj, do nekog zvanicnog pomirenja nikad nije ni doslo....da je uspeo da pomiri ne bi Jugoslavija trajala samo jos 10 godina nakon njega! Evo opet Milosevic pa Milosevic....pa da nije bilo komunizma ne bi bilo ni Milosevica ni Tudjmana, oba su iz iste komunisticke price! A taj lep zivot za vreme Tita jeste sigurno bio lep....ali sa ove vremenske distance kad pogledas to je kao da uzmes hrpu para od zelenasa, sve ti je ful, zivis punim plucima a jednog dana sve to dodje na naplatu pa ostanes bez igde icega i postanes rob svog zaduzenja! Ekonomski model SFRJ je bio osudjen na propast a to ce potvrditi svaki ekonomski strucnjak!
Dacko
Jeli ti neuki čovo, hoćeš još i kokardu da se slavi?
Jugoslavija
Svaki nezavisni ekonomski stručnjak će potvrditi da je Stari potrošio svaki cent od zajma za prosperitet SFRJ. Putevi, bolnice, škole, fabrike koje su doneli profit, zapošljavali ljude, zdravstvo, edukacija, sport i kultura. I bili smo sposobni da to vratimo. I sve je to upropastio tvoj američki bankar. Zajedno sa Šešeljom pokrenuo rat Nebeskog naroda da pokori celu nam domovinu. Imaš li ti pojma koliko košta započeti rat? Voditi to isto? Boriti se protiv razumnog sveta? Kazna je stigla, sankcije. Zašto? Da se narod probudi. Što se i desilo. Kao gubitnik, verovao je da će sa invazijom Kosova sačuvati vlast. Direktno je izazvao bombardovanje. Naziv Milosrdni Anđeo. Izum Gorana Matića. Tadašnjeg ministra informisanja. Da sipa so na rane nedužnog Srpskog naroda. Taj naziv nikada nije postojao u rečniku ni NATOa, Amerikanaca ili Zapadnog sveta. Ali većina nas kao da smo mazohisti, sviđa. I dan danas uživamo u ekonomskoj katastrofi. Ko je kriv? Tito. Najlakši odgovor. Naročito za ovce.
SHM
@JUGOSLAVIJA Nije to nikakav MOJ americki bankar nego tvoj! Primljen u SKJ 1959-e a 80-tih predsednik predsednistva CK SKJ, ceo zivot bio komunista! Tudjman - pripadnik partizanskog pokreta i kasnije general JNA, kad su ga kasnije izbacili iz SKj Tito ga spasio od robije! A sto se tice Kosova i bombardovanja suvisno je da ulazimo u polemiku, tadasnji rezim jeste bio los zato smo ga i skinuli! Sta su govorili sa zapada - samo ga skinite i sva vrata su vam otvorena.....i? Evo prodje 19 godina a taj isti zapad se ponasa kao da jos imamo Milosevica! Sto ucena, hiljadu ultimatuma, milion zahteva....a ova bagra sve prihvata sto im se naredi, i ti ces sad tu da mi opravdavas NATO koji nas je izrokao uranijumom i kasetnim bombama!
Drug Lenjin Odgovori
Totalno mi je u redu da ovo neko obeležava ali čemu medijska propraćenost ovakvih društveno devijantnih pojava propraćenih veličanjem i propagandom komuništičke doktrine i ekonomskog sistema, koji su dokazano bili pogubni po Kraljevinu Jugoslaviju koja se kretala tokovima srednje i slabo razvijenih zemalja evrope 30tih godina poput Čehoslovačke ili Grčke, pogledajte danas te zemlje a pogledajte zemlje nastale na razvalinama ove crvene tvorevine nakon 1945. Pozdrav za sve JUGONOSTALGIČARE, koji bi trebalo da se prisete da je Jugoslavija postojala i pre Tita ali i nakon njega.
Glumpavi
YU je bila umereno komunistička ako tako mogu da kažem i ekonomski nije bila tako loša ali nije ona propala zbog komunističke ideologije nego zbog nacionalizma konstitutivnih naroda što se Čehoslovačkoj i Grčkoj nije moglo desti jer naprosto nisu plodno tle za tako duboke nacionalne podele. Trebao je kralj ujedinitelj da posluša Putnika i da bude toliko alav, ne bismo ni tada bili kao Švedska ali bi ipak manje njebali. Sad je kasno.
DRUG LENJIN
Svakako da nisu plodno tle ali, slažem se da je kralj trebalo 30 tih da pre atentata odreši ruke i reši hrvatsko i slovenačko nacionalno pitanje pa bi rešili i preduhitrili mnoge kasnije probleme ali...domen sta bi bilo kad bi bilo i generali nakon bitke su nešto što prezirem pa ne bih da sam budem to.
diskutabilno Odgovori
Živela SFRJ...
Jovan Odgovori
Lepo je njegovati vrijeme koje je pružilo širokoj masi jedan ugodan život i napredan na državnom nivou, Jugoslavia jeste postojala i pre Tita i posle ali je bila najjača sa njim! I naravno ne može se svakome ugoditi tako da je i Kraljevina Jugoslavija imala protivnike,i Titova,i posle pa i u Srbiji nije svako zadovoljan i tako čovek nikada nije zadovoljan,ali stavimo ruku na srce uvek ima tih ljudi kojima smeta ako sija sunce,a bolje da kiša pada i obrnuto,tako da glavu gore ne može uvijek da pada kiša!! Pozdrav DRUGOVI.
Milutin Odgovori
Zasto Gabric slavi? Pa on je iz iste te Juge zbrisao u Ameriku, uzivao u blagodetima americkog kapitalizma, koji mu je i doneo novac da bi u Subotici postao kapitalista i onda on nama glumi jugonostalgicara. Presmesno.
Olivia Bajor Odgovori
Trebalo bi da gledamo napred ⏩ a ne nazad.Ili da već probamo da živimo u present jer sa takvim razmišljanjem ćemo uvek plakati da uhh kako je bilo lepo kad je živeo Tito...
Nema više Tita skontajte ljudi!!!
Prošlost, Istorija, gotovo!!
Već davno ga nema, a uskoro neće ni biti te ljude koji su živeli u to vreme, zauvek ćemo ga zaboraviti.
Probudite se već jednom i živite u sadašnjosti i probajte da uživate u sitne lepote.
Morate updateovati mozak malo i svet će biti lepše oko vas.
Goran
MA koja pamet, ma bravo,sedi dole 1
Lozika Odgovori
Po meni ovo su matore bud......e.I ko ovo organizuje?Nazovi jugo nostalgicar,koji je baš u Titovo vreme otišao u kapitalističku Ameriku.Licemerstvo
Goran
a tisi vidim pametan
ENVODJOKOBETMEN Odgovori
Gabric je najveci kapitalista na tom skupu.
Goran Odgovori
Svaka cast Gabricu i zato sto okuplja ljude i podseca na neka lepa i prosla vremena kada se lepo zivelo,a to sto se u poslednjih 30 godina ovako zivi to treba traziti krivce u tima koji su nas tolike godine vodili pogresnim putem, nekada smo bili cenjeni i postovani u svetu a sada sve radimo kako bi strancu bilo bolje a nasi ljudi postala jeftina radna snaga i samo je dobro onima koji su trenutno na vlasti
Strela Odgovori
Nema više dobri svete, one lepe šeset pete.
Istina... Odgovori
Blaško je jedan od bezbroj demagoga. Potpuno je nesposoban za išta sem za prazne priče. Projekat Jugoslavija se finansira iz grantova, on samo odrađuje posao za dolare. Jugoslavija je trajni ali propali projekat ciohazara antihrišćana anacionalista anarhista koji su projektovali i komunizam sa istom namerom. Ceo vek, od osnivanja KPj 1919, godine, rade isto.
Суграђанин Odgovori
Највећи суботички преваранти.
Mire Odgovori
Ljudi izgubljeni u vremenu, ocekuju nesto sto se nece desiti.
Sto se mene tice, ne mora ni da se desi. Bilo pa proslo.
Uvek u pravu Odgovori
SFRJ, Tito, komunizam, partija, srp i čekić su najveće zlo poslednjih 100 godina. Države koje nisu imale te simbole danas mnogo lepše žive.
kole Odgovori
zamislite situaciju da posle rata nisu komunisti preuzeli vlast.
zamislite da nije bilo konfiskacije,nacionalozovanja,oduzimanje imovine,da su ostavili privatni kapital da se razvije.ali nemojte razmisljati glavom komuniste iz sredine proslog veka, ko je dobio stan,a od sitnog kraduckanja napravio vikendicu i skolovao decu do tridesetih godina.nego sve to prebacite u 21.vek,gde bi bili
a vi i dalje slavite 1.maj
Olivia Bajor
Ja me slavim
Dragan Odgovori
Uvek se pitam da li ti Jugonostalgičari i uopšte nostalgičari takve vrste žale za sistemom ili za svojom proživljenom mladosti. Naravno da im je bilo lepo pre jer nisu bili stari i bolesni....
Olivia Bajor
Tačno tako
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.