Komentara: 60
Pregleda: 15541
Video
Foto

Migranti podsetili na godišnjicu masakra u Iraku

03.08.2016. u 18:09h
Izvor: TV Subotica
Pripadnici plemena Jezidi iz Iraka mirnom protestnom šetnjom po Subotici želeli su da skrenu pažnju na dvogodišnjicu masakra u Iraku nad njihovim narodom koje je počinila Islamska država.
Migranti podsetili na godišnjicu masakra u Iraku

Na današnji dan 2014. godine Islamska država je zverski napala pripadnike naroda Jezidi u Kurdskom delu Iraka ubivši više od 7.000 i kidnapovavši preko 3.200 Jezida. Sudbina kidnapovanih i dan danas je nepoznata, a kako ističe naš sagovornih Sabad, sa ovakvim protesnim šetnjama žele da izazovu pažnju javnosti, kako bi se više govorilo o nemilosrdnim zločinima sledbenika Islamske države u Iraku i Siriji.

"Danas je druga godina napada ISILa na Jezide, kada je poginulo više od 7.000 a kidnapovano preko 3.200 pripadnika mog naroda u Siriji i Iraku. Mi danas protestujemo jer želimo slobodu i vraćanje kući kidnapovanih Jezida“, kaže Sabad Silo, iz provincija Sindžar u Iraku.

Jezidi su stari narod, monoteističke religije , koji vekovima deli sudbinu Kurda.  Danas žive na teritoriji Iraka, Sirije, Jermenije, Gruzije, Irana i Turske i ima ih oko 1,2 miliona. Jezidi, njih oko 50, došli su u Suboticu sa severozapada Iraka, koji je uglavnom naseljen Kurdima, ali trenutno pod kontrolom ISIL-a. U razgovoru sa nama ističu da nisu imali problema sa Iračkom vladom, kao npr. izvorni Kurdi, već da je problem nastao kada se pojavila Islamska država koja propagira ekstremni islam, i ne dozvoljava propovedanje drugih vera.

Migranti podsetili na godišnjicu masakra u Iraku

"Ne, nismo imali nikakvih problema sa Iračkom vladom, već samo sa muslimanima, pripadnicima Islamske države. Oni su nam rekli da ako niste musliman, ubićemo vas. Ja sam rođen kao Jezid, živim kao Jezid i umreću kao Jezid" - dodao je migrant Sabad Silo.

Provincija Sindžar delimično je osvojena 2015. godine kada su Kurdi u velikom naletu, proterali pripadnike Islamske države na granicu sa Sirijom. Međutim zbog nastavka borbi u severnom Iraku, bezbednost ljudi još uvek nije garantovana, stoga se ne očekuje skori povratak kući naroda Jezidi.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 60
Pregleda: 15541
Povezane teme

migranti

migranti u subotici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.