Komentara: 1
Pregleda: 2215

Meso i mlečni proizvodi na pijacama bezbedni

12.08.2019. u 12:05h
Izvor: TV Subotica
Lako kvarljive namirnice poput mlečnih proizvoda i mesa na pijacama kojima upravlja JKP „Subotičke pijace“ su bezbedne, poručuju nadležni, i dodaju da tokom leta intenzivno kontrolišu zakupce. Napominju da se svi pridržavaju pravila koja propisuje Zakon o bezbednosti hrane, koji predviđa da se namirnice životinjskog porekla čuvaju u rashladnim vitrinama na određenoj temperaturi, te da nije bilo nikavih nepravilnosti.
Meso i mlečni proizvodi na pijacama bezbedni

U vitrini Marte Balaš Piri više vrsta mlečnih prozvoda i to iz njene radinosti - sitan sir, podliveni sir, slatka pavlaka i maslac. Kako kaže, leti ima manje vrsta jer je toplo, a s posebnom pažnjom ih donosi i čuva kada su ovako visoke temperature, jer lako mogu da se pokvare.

- Od kuće tako nosim da bude sve ispravno i da se ohladi, jer moramo. Sirevi se sada lakše kvare nego zimi, jer je toplo - kaže Balaš Piri.

Iako je veoma toplo, kupci na pijaci pazare ne samo mlečne proizvode, već i sveže meso. Kažu da svojim prodavcima veruju, jer sve čuvaju u rashladnim vitrinama.

- Kada kupujete od poznatih ljudi, od kojih godinama kupujete, možete biti uvereni da je sigurno dobro - kaže jedna starija sugrađanka.

Meso i mlečni proizvodi na pijacama bezbedni

- Čika Pišta je najbolji na pijaci. Za gibanicu ima najbolji sir, uvek svež, kvalitetan, svaka mu čast - dodaje druga sugrađanka.

U JKP „Subotičke pijace“ poručuju da kupci mogu biti bezbrižni, jer tokom leta sprovode pojačanu kontrolu rashladnih vitrina i to svakog jutra na svakoj pijaci. Proverava se kako higijena, tako i temperatura, i kako objašnjavaju, zakupci se striktno pridržavaju pravila.

- Lako kvarljive namirnice životinjskog porekla se čuvaju na proprisanim temperaturama u rashladnim vitrinama i naša preporuka sugrađanima je da kupuju namirnice isključivo iz rashladnih vitrina tokom leta. Roba se u zavisnosti od vrste čuva na propisanim temperaturama, tako se meso čuva na temperaturi od 5 do 8 stepeni, peciva i kolači na temperaturi do 10 stepeni, a mlečni proizvodi se čuvaju na temperaturi do 6 stepeni - objašnjava Josipa Vojnić Tunić, rukovodilac javnog sektora u JKP „Subotičke pijace“.

Meso i mlečni proizvodi na pijacama bezbedni

Osim samog preduzeća, namirnice na pijacama kontrolišu i nadležne inspekcijske službe i za sada nije zabeležen ni jedan slučaj nepoštovanja pravila čuvanja namirnica životinjskog porekla, dodaju u „Subotičkim pijacama“.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2215
Povezane teme

mlečna pijaca

jkp subotičke pijace

letnja sezona

letnje vrućine

hrana životinjskog porekla

mlečni proizvodi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.