Komentara: 0
Pregleda: 4350

Merkati - novi stanovnici Zoološkog vrta na Paliću

29.08.2011. u 16:56h
Izvor: RTV City
Merkati - novi stanovnici Zoološkog vrta na Paliću

Povodom Dana Grada, u zoološkom vrtu na Paliću svečano je otvoren objekat za merkate koji u delu vrta namenjenog životinjama poreklom iz Afrike pretenduju da postanu najomiljeniji. Objekat je finansiran od strane Grada Subotice a njegova vrednost je 2,2 miliona dinara. Objekat se sastoji od dve volijere – jedne za boravak u zimskom periodu i spoljašnje koja dočarava prirodni ambijent koji merkati nastanjuju. Poseban dodatak je tunel namenjen najmlađim posetiocima zoo vrta iz kojeg se merakati mogu detaljnije posmatrati. Dva nova stanovnika palićkog zoo vrta su poklon beogradskog Vrta Dobre nade a uskoro će im se pridružiti još tri jedinke iz zoo vrta u Budimpešti.

Merkati su sisari iz porodice Mungosa koji potiču iz Južne Afrike, tačnije iz pustinja Kalahari i Namib. Ovi lovci na insekte, gmizavce i druge, manje sisare žive u složenim grupama- klanovima od oko 20 jedinki a mogu formirati i veću grupu. Društvene su životinje i iako u grupi dominiraju alfa mužjak i ženka svi članovi se brinu o potomstvu i bezbednosti. Vešti su kopači i dok članovi grupe traže hranu uvek je jedan član u ulozi čuvara, balansirajući pomoću repa koji im služi i za signaliziranje. Vrlo su zabavne životinje koje uživaju u igri ali isto tako su požrtvovane, spremne da zaštite svakog člana grupe ako su ukaže opasnost. Poznati su takođe, kao životinje koje su otporne na otrov škorpiona i nekih zmija zbog čega uspešno love i ove vrste.

 

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4350
Povezane teme

zološki vrt Palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.