Komentara: 11
Pregleda: 4481

Međunarodni dan mladih

12.08.2013. u 18:22h
Izvor: RTV Yueco
Od ukupnog broja stanovnika Subotice prema podacima istraživanja iz 2008. godine, 20% čine mladi između 15 i 30 godina starosti. Najveći problem sa kojim se mladi Subotičani suočavaju, pored nezaposlenosti koji pogađa sve stanovnike Srbije, po podacima Gradskog veća za omladinu jesu: nedostatak omladinskih centara, njihovo nedovoljno uključivanje u savremene društvene tokove, a poseban problem su mladi u ruralnim sredinama.
Međunarodni dan mladih

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan mladih, a ovogodišnji slogan pod kojim će se ovaj datum petu godinu zaredom obeležiti u našem gradu je: „Tvoje reči oblikuju svet“.

Tema obeležavanje Dana mladih u svetu je „Mladi i migracije“.Na taj način organizatori žele da ukažu na značaj migracija za razvoj društva i zajednice u celini, ali i da upozore i na eventualne rizike - diskriminaciju i izrabljivanje.

U našem gradu će se Međunarodni dan mladih obeležiti pod sloganom „Tvoje reči oblikuju svet“, kako bi se ukazalo na uticaj mladih na društvo u celini. Većina mladih Subotičana nije želela pred kamerama da kaže šta misli o politici našem grada prema mladima, a oni koji jesu, smatraju da Subotica ne nudi dovoljno sadržaja mladima.

Međunarodni dan mladih

Prema podacima iz Lokalnog akcionog plana za 2008/2009. godinu od ukupnog broja stanovnika Subotice, mladi čine oko 20%. Najveći problemi sa kojima se mladi suočavaju, prema podacima kojima raspolaže Gradski resor za omladinu, pored nezaposlenosti što predstavlja problem mladih u celoj Srbiji, jesu: nedostatak omladinskih centara, zatim život u ruralnim sredinama, ali i nedovoljna angažovanost mladih u tokovima savremenog društva.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. U našem gradu ovo je peta godina kako se obeležava Dan mladih nizom mnaifestacija.Organizatori manifestacije su Kancelarija za mlade grada Subotice uz podršku organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i mladih, kao i volontera Kancelarije za mlade.

 

Izvor: RTV Yueco
Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih Međunarodni Dan mladih
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 4481
Povezane teme

međunarodni dan mladih

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.