Komentara: 11
Pregleda: 3947

Međunarodni dan mladih

12.08.2013. u 00:00h
Izvor: RTV Yueco
Od ukupnog broja stanovnika Subotice prema podacima istraživanja iz 2008. godine, 20% čine mladi između 15 i 30 godina starosti. Najveći problem sa kojim se mladi Subotičani suočavaju, pored nezaposlenosti koji pogađa sve stanovnike Srbije, po podacima Gradskog veća za omladinu jesu: nedostatak omladinskih centara, njihovo nedovoljno uključivanje u savremene društvene tokove, a poseban problem su mladi u ruralnim sredinama.
Međunarodni dan mladih

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan mladih, a ovogodišnji slogan pod kojim će se ovaj datum petu godinu zaredom obeležiti u našem gradu je: „Tvoje reči oblikuju svet“.

Tema obeležavanje Dana mladih u svetu je „Mladi i migracije“.Na taj način organizatori žele da ukažu na značaj migracija za razvoj društva i zajednice u celini, ali i da upozore i na eventualne rizike - diskriminaciju i izrabljivanje.

U našem gradu će se Međunarodni dan mladih obeležiti pod sloganom „Tvoje reči oblikuju svet“, kako bi se ukazalo na uticaj mladih na društvo u celini. Većina mladih Subotičana nije želela pred kamerama da kaže šta misli o politici našem grada prema mladima, a oni koji jesu, smatraju da Subotica ne nudi dovoljno sadržaja mladima.

Prema podacima iz Lokalnog akcionog plana za 2008/2009. godinu od ukupnog broja stanovnika Subotice, mladi čine oko 20%. Najveći problemi sa kojima se mladi suočavaju, prema podacima kojima raspolaže Gradski resor za omladinu, pored nezaposlenosti što predstavlja problem mladih u celoj Srbiji, jesu: nedostatak omladinskih centara, zatim život u ruralnim sredinama, ali i nedovoljna angažovanost mladih u tokovima savremenog društva.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih. U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. U našem gradu ovo je peta godina kako se obeležava Dan mladih nizom mnaifestacija.Organizatori manifestacije su Kancelarija za mlade grada Subotice uz podršku organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i mladih, kao i volontera Kancelarije za mlade.

 

Izvor: RTV Yueco
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 9 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3947
Povezane teme
međunarodni dan mladih
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.