Komentara: 0
Pregleda: 1700

Međunarodni dan izbeglica

20.06.2011. u 16:04h
Izvor: RTV Yueco
Međunarodni dan izbeglica

U Subotici trenutno živi 850 lica koja imaju izbeglički status, što je drastično manje, za razliku od 1996. godine kada ih je bilo 12 hiljada, saopšteno je danas povodom Medjunarodnog dana izbeglica. Inače u Srbiji živi 45 hiljada izbeglica ispod granice siromaštva, dok ih u zemljama regiona živi blizu 74 hiljade.

Nikola Januzović 1995. godine izbegao je iz Dvora na Uni u vreme akcije “Oluja” i došao kod brata u Suboticu. Sam put do Subotice trajao je nekoliko dana i bio je težak i stresan, ali je Nikola sa porodicom uspeo da stigne u Suboticu.

U Subotici je krajem 1996. godine bilo blizu 12 000 izbeglica, dok je danas taj broj smanjen na 850. Većina njih dobila je državljanstvo Republike Srbije, a jedna manji broj se odselio u inostrane države. Problemi sa kojima se susreću izbeglice isti su kao i problemi državljana Srbije, a to je nezaposlenost.

Ono što je pozitivna vest za sve izbegla lica jeste da je RH otpočela povratak stanarskog prava, što će prema rečima poverenika biti mukotrpan posao, ali prvih rezultata već ima, što znači da su neka lica uspela da povrate oduzete stanove.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1700
Povezane teme

međunarodni dan izbeglica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.