Komentara: 5
Pregleda: 1741

Međunarodni dan fizičke aktivnosti - Svako četvrto školsko dete ima loše držanje tela

09.05.2022. u 15:08h
Izvor: Subotica.com
Procenjuje se da je fizička neaktivnost odgovorna za četvrtinu slučajeva raka dojke i debelog creva, kao i šećerne bolesti. Takođe, odgovorna je i za oko trećinu slučajeva bolesti srca, upozoravaju stručnjaci uoči Međunarodnog dana fizičke aktivnosti koji se obeležava sutra.
Međunarodni dan fizičke aktivnosti - Svako četvrto školsko dete ima loše držanje tela

Za dobro zdravlje odraslima se preporučuje minimum 30 minuta umerene fizičke aktivnosti svakodnevno, dok deca dnevno treba da imaju najmanje sat vremena fizičke aktivnosti. Istraživanje u našoj zemlji pokazuje da deca u proseku nedeljno provode svega 4,8 sati nedeljno u bavljenju fizičkim aktivnostima. 

- Kod dece koja nisu dovoljno fizički aktivna možemo očekivati loše držanje tela, lošu koordinaciju i kontrolu pokreta, kao i defotmitete skeleta i kičme, te gojaznost. Psiholozi ukazuju na to da deca koja nisu dovoljno fizički aktivna imaju niži nivo samopouzdanja i samopoštovanja - navodi dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje - Poslednji sistematski pregledi, koje radimo svake godine, pokazali su da svako četvrto školsko dete ima loše držanje tela, a svaki peti srednjoškolac je imao deformitet kičme, dok deformitet stopala ima svaki peti osnovac, odnosno svaki četvrti srednjoškolac

Međunarodni dan fizičke aktivnosti - Svako četvrto školsko dete ima loše držanje telaNedostatak fizičke aktivnosti prepoznat je kao vodeći faktor rizika za hronične nezarazne bolesti, a osobe koje su fizički neaktivne imaju 20-30 odsto veći rizik od prevremene smrti u poređenju sa osobama koje su fizički aktivne. U cilju promocije fizičke aktivnosti i zdravih stilova života, Zavod za javno zdravlje, u saradnji sa Crvenim krstom, Planinarskim klubom "Spartak", Udruženjem "Aka", OŠ "Jovan Mikić" i Visokom školom za obrazovanje vaspitača i trenera, organizovaće sutra promotvnu sportsku akciju "Kretanjem do zdravlja" na terenima OŠ "Jovan Mikić".

- Učenici će, između ostalog, imati priliku da se oprobaju u penjanju po veštačkoj steni, a očekuju ih i druge zabavne sportske igre, kao i zanimljivi poligon. Volonteri Crvenog krsta će demonstrirati pružanje prve pomoći kod sportskih povreda i dati priliku đacima da se i sami oprobaju tome.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 5
Pregleda: 1741
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

nada kosić bibić

međunarodni dan fizičke aktivnosti

fizička aktivnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.