Komentara: 0
Pregleda: 3061

Medijacija – brži način rešavanja sporova u privredi

21.04.2019. u 16:15h
Izvor: TV Subotica
Zakon o posredovanju u rešavanju sporova, koji se u Srbiji primenjuje od 2015. godine, otvorio je mogućnost medijacije kao načina rešavanja sporova u privredi, ali njena primena među privrednicima još uvek nije zaživela, iako se time na brži, jeftiniji i efikasniji način mogu rešiti sukobi, poruka je licenciranih medijatora.
Medijacija – brži način rešavanja sporova u privredi

U prošloj godini je tek nešto više od 600 predmeta rešeno na ovaj način. Tim povodom u Poslovnom inkubatoru održana je panel diskusija koju Partneri Srbija organizuju zajedno sa USAID Projektom saradnje za ekonomski razvoj.

Iskustvo u praksi pokazuje da se građani još uvek češće odlučuju da svoje pravo ostvare pred sudom, iako je to u odnosu na medijaciju duži i skuplji put, objašnjava advokat i medijator, Tanja Dugonjić. Građani i privredni subjekti često nisu upoznati sa činjenicom da sporazum iz medijacije može da ima karakter izvršne isprave ako se overi kod javnog beležnika, pa tako dobija podjednaku pravnu snagu kao i sudska presuda.

- U medijaciji medijator ne donosi odluku, nju donose stranke jer spor pripada strankama, medijator im pomaže da jedni druge saslušaju, da prepoznau taj trenutak koji ih razdvaja i kada shvate ustvari šta je ono što obe strane žele da postignu, spremnije su da same nađu rešenje i isto izvrše, pa je prinudno izvršenje sporazuma iz meidjacije gotovo zanemarljivo - kaže Dugonjić

Zakon o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava reguliše medijaciju između privrednih subjekata kao specijalističku medijaciju, za koju licencu ima oko 25 medijatora u Srbiji,  a Privredna komora Srbije je određena kao institucionalni posrednik.

- Postupak se vodi pred Privrednom komorom tako što učestvuju svi poverioci, dužnik naravno, sve obaveze koje dužnik ima potpuno se restruktuiraju, dogovaraju se novi načini otplate obaveza koji su prihvatljivi i za poverioca i za dužnika. CIlj je da se priviredni subjekti održe i nastave i da žive, nikome nije cilj da se oni ugase. - dodaje Gordana Milojević, medijator i sudski veštak

Medijacija je u Srbiji još uvek u začetku, postoje rezultati, ali i prostor za unapređenje. Zakon omogućava medijaciju u gotovo svim vrstama predmeta u kojima strane mogu slobodno da raspolažu svojim zahtevima, objašnjava Ana Toskić, dodajući da je sud uvek alternativa kojoj se može pribeći u slučaju da medijacija ne urodi plodom. Šira primena medijacije trebalo bi da dovede i do smanjenja opterećenosti sudova.

- Treba više razgovarati sa građanima, pre svega privredom koja može imati mnogo koristi od ovakvog načina rešavanja ne samo sporova već različitih konflikata, koji privrednici mogu imati u svom poslovanju jer je medijacija brža, jeftinija i efikasnija za rešavanje sukoba. - ističe Toskić

Licencirani medijatori postoje u svim gradovima, a dalje unapređenje primene medijacije trebalo bi da usledi pravnim okvirom. Ministarstvo pravde radi na strategiji gde se razmatra da u određenim vrstama predmeta prvi sastanak sa medijatorom bude obavezan, kako bi se strane upoznale  sa prednostima i opcijama primene medijacije u rešavanju njihovog sukoba.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3061
Povezane teme

medijacija

privredni spor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.