• Pregleda: 7054

Medeni i Goca najavljuju proleće

Mrki medvedi Medeni i Goca, koji borave u Zoološkom vrtu na Paliću, iskoristili su danas lep, sunčan dan i izašli iz svojih skrovišta i proveli ga u druženju sa posetiocima. Ako je verovati narodnom verovanju, „meteorolozi“ Medeni i Goca najavili su da se zimi bliži kraj.
Medeni i Goca najavljuju proleće

Na Sretenje se, prema narodnom verovanju, sreću zima i proleće, a od toga kako medved reaguje po izlasku iz svoje jazbine mogu se prognozirati vremenske prilike. Ako na Sretenje bude sunačno, medvedi će ugledati svoju senku, uplašiće se od nje i vratiće se u jazibinu, pa će zimski dani trajati još šest nedelja. 

Međutim, iako je bilo sunce, Medeni i Goca se nisu vratili u jazbine. Čak, naprotiv. Svojom razigranošću poručili su nam da je proleće na pragu.

- Naravno, to nije pouzdana prognoza. Ova zima je bila blaga i medvedi su je proveli uglavnom napolju, tako da nije bilo nedoumica da li će ovako lepo vreme provesti u svojim volijerama – kažu u ZOO vrtu na Paliću.

Medeni je mrki medved koji je u ZOO vrt stigao iz zaplene, jedno vreme je bio u prihvatilištu a kada se oporavio premešten je da se druži sa posetiocima. Mlada medvedica Goca je inače iz beogradskog zoološkog vrta, a na Paliću je privremeno, dok se njen prostor ne renovira.

Pored Medenog i Goce, lep dan na suncu su proveli i lavovi i njihovo mladunče Kijara, žirafa, dvogrba kamila Domagoj, koji je nedavno stigao iz Osijeka, majmuni... Svojom veselošću poručili su da vreme druženja sa njima ove godine tek dolazi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Alas Odgovori
Naš zoo najbolji u regionu, a medvedima verujem više nego nekim ljudima.
Zoran
Naš Zoo je u kritičnom stanju i bolje da se zatvara, ne znam ti o kojem pričaš...
Damir Odgovori
Medvedicima jos mozemo i poverovati posto nesposobnim meteorolozima ne mozemo...
jufko Odgovori
Vid' Dodika, baš je meden na ovim slikama :)
čarli Odgovori
jadne životinje u kavezima, dovoljno govori o nama
Zoran
Tačno tako!!!
C Odgovori
Bome, dobro se drže ti lavovi s obzirom da im sa slika može rebra izbrojat.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.