Komentara: 1
Pregleda: 2514

Matirani uoči Festivala

16.05.2009. u 13:51h
Izvor: Glas javnosti
<p>Kada je skoro polovina učesnika XVI međunarodnog festivala pozori&scaron;ta za decu već krenula u Suboticu, Pokrajinski sekretarijat za kulturu obavestio je producenta, Otvoreni univerzitet, da će dobiti samo polovinu od obećanog novčanog iznosa.</p>
Matirani uoči Festivala

Razlog je smanjenje budžeta za 50 odsto, što znači da će sve manifestacije i kulturne institucije u pokrajini dobiti iznos upola manji, bez obzira na njihovu reputaciju, a za Subotičane to znači - tri miliona dinara manje.

- To je smanjenje sredstava za petinu i pokušaćemo preko gradske uprave da se u pokrajini, ipak, iznađu sredstva, jer je reč o festivalu svetskog značaja. Program se više ne može izmeniti, a već je bar pola pozorišnih trupa na putu za Suboticu. Mi se, i pored svih nevolja u koje smo iznenada zapali, nećemo obrukati. Izmirićemo festivalske troškove čak i na uštrb Evropskog filmskog festivala - izjavio je direktor Otvorenog univerziteta i izvršni producent Blažo Perović.

Prema njegovim rečima, obaveze prema Međunarodnom festivala pozorišta za decu izmirili su u celosti Ministarstvo za kulturu i grad Subotica, kao i generalni sponzor fabrika „Pionir".

Protokol između pokrajinskog ministarstva za kulturu i Otvorenog univerziteta o festivalskom pokrovoteljstvu u iznosu od šest miliona dinara, inače, potpisali su 20. marta ministar Milorad Đurić i direktor Perović. Sa ovim novcem se računalo sve do pre tri dana kada je stiglo obaveštenje o redukciji, ali i pored toga program neće biti menjan.

- Od 17. do 23. maja u takmičarskom delu biće izvedeno 20 predstava pozorišta iz 18 zemalja sa svih šest kontinenata. U pratećim programima i ostalim sadržajima učestvovaće skoro hiljadu učesnika. Deo programa biće izveden i u drugim vojvođanskim gradovima, biće otvoreno čak šest izložbi za decu, ciklus crtanih filmova, međunarodni naučni skupovi kao i „Dani ruskog lutkarstva". Tokom festivala biće svakodnevno organizovani i programi na gradskim trgovima - ističe direktor festivala Slobodan Marković.

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 14 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2514
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.