Komentara: 2
Pregleda: 3980

Manje droge na ulicama Subotice

22.06.2011. u 18:01h
Izvor: RTV Yueco
Manje droge na ulicama Subotice

U Subotici od droga zavisnici najviše koriste marihuanu i heroin. U Policijskoj upravi kažu da je u odnosu na prošlu godinu situacija bolja, kada je u pitanju prodaja narkotika, jer su uspeli da prekinu nekoliko kriminalnih lanaca, a i cena droga na tržištu je povećana što znači da je na ulicama nema. Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 1987. godine ustanovila Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, koji se od tada obeležava svake godine, 26. juna. Slogan ovogodišnje akcije je "Globalna akcija – zdravo okruženje bez droga", a u Subotici će se obeležiti u petak na gradskom trgu od 10 do 13 časova.

U Hosani ima 11 štićenika, a osam momaka je završili ceo program koji traje tri godine. Svi koji su završili program uspeli su da se vrate normalnom životu, zaposlili su se, a pojedinci upisali fakultete.

Procena je da svake godine oko 210 miliona ljudi koristi droge, i da od ovog broja oko 200 000 godišnje umire od posledica upotrebe droga. Posledice su brojne i na socijalni položaj same osobe, porodice, zajednice. Kriminal i maloletnička delikvencija su česte pojave – povezane sa načinom pribavljanja droge. Saobraćajne nesreće su veoma učestale, a visok procenat je direktno povezan sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci.

Prošle godine subotički policajci su obavili 86 zaplane droga, podneli 51 krivičnu prijavu. Ukupno je zaplenjeno 17 kilograma droga i to: oko 16 kilograma marihuane, 1089 grama heroina, 8,8 grama kokaina, metadona i drugo.

U petak 10 do 12 časova na Trgu slobode će se upriličiti program povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga, a u 19 časova na Otvorenom univerzitetu prikazaće se film “Internetskim igrama protiv ljudskog uma”.

Izbor je Tvoj: Dan borbe protiv droge

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3980
Povezane teme

droga u subotici

narkotici u subotici

srednjoškolci i droga

subotica droga

narkodileri

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.