Komentara: 5
Pregleda: 2293

Manifestacija "Čuvari bunjevačke tradicije" u četvrtak

21.07.2021. u 14:25h
Izvor: Subotica.com
Manifestacija "Čuvari tradicije" održaće se u četvrtak, 22. jula, u prostorijama UK "Etno kuća Kuntić", gde od 17 do 20 časova posetioce očekuje bogat kulturni i umetnički program.
Manifestacija "Čuvari bunjevačke tradicije" u četvrtak

Otvaranje muzejske etno postavke pod nazivom "Bunjevačka narodna nošnja s početka 20. veka" biće upriličena u 17 časova, a ovom prilikom biće predstavljen i katalog "Čuvari tradicije 21" autorke Kate Kuntić. Postavku će otvoriti mr Ištvan Hulo.

Od 17.40 časova posetioce očekuje panel konferencija na temu "Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bačkih Bunjevaca". Gošće panela biće dr Suzana Kujundžić Ostojić i dr Tatjana Bugarski.

Nakon toga uslediće "Prezentacija elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa bačkih Bunjevaca", gde će posetioci moći da vide izložbu slika od slame Stipana Budimčevića, koji će zajedno sa Slavicom Zvekanov predstaviti i veštine izrade. Veštinu izrade božićnjaka prezentovaće Marija Bošnjak i Jovana Francišković, a kako se izrađuje beli šiling u tehnici "Toledo" pokazaće Ljiljana Tikvicki. Ovom prilikom biće otvorena i 13. etno izložba "Dužijanca" KUD "Bunjevka".

Manifestaciju će zatvoriti koncert "Čuvari muzičke baštine Bunjevaca", a u programu će učestvovati Tamara Babić, solistkinja preljskih pesama, uz pratnju orkestra Vlastimira Stanimirovića. Bunjevačku groktalicu izvešće Stela Bukvić.

Posetioci će moći da uživaju i u multimedijalnoj prezentaciji "Prela naša nek nam žive" autorke Tamare Babić, kao i u odlomku iz predstave "Bunjevačko devojačko veče" koji će izvesti amaterska dramska grupa KUD "Bunjevka", dok će bunjevačke igre izvesti folklorni ansambl KUDŽ "Bratstvo".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2293
Povezane teme

bunjevci

bunjevci u subotici

bunjevačka nacionalna manjina

čuvari tradicije

etno kuća kuntić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.