Komentara: 6
Pregleda: 2352

Mamografija - zlatni standard za rano otkrivanje karcinoma dojke, uskoro nastavak skrining programa

21.03.2024. u 08:30h
Izvor: Subotica.com
Ukoliko se otkrije u prvom stadijumu, karcinom dojke je stoprocentno izlečiv, istakli su lekari na tribini posvećenoj prevenciji koja je organizovana u okviru obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke. Stručnjaci su, i ovom prilikom, podvukli da mamografija predstavlja zlatni standard za otkrivanje ove podmukle bolesti u ranoj fazi.
Mamografija - zlatni standard za rano otkrivanje karcinoma dojke, uskoro nastavak skrining programa

Prognoza ove malinge bolest zavisi od agresivnosti tumora i stadijuma u kom je bolest otkrivena, navela je dr Dragica Štrbac Čizmarević, načelnica Odeljenja onkologije u Opštoj bolnici i dodala da se većina žena javlja u odmakloj fazi bolesti.

- Što se tumor ranije otkrije to je ishod bolesti bolji, ali žene najčešće ne mogu da napipaju promenu u dojci u toj ranoj fazi, već se bolest otkriva na skrining mamografskom pregledu. Zato su od neprocenjivog značaja redovni pregledi kod radiologa. Kod mladih žena se radi ultrazvučni pregled i magnet dojki po potrebi, dok se kod žena od 50. godine radi mamografija ili ranije ukoliko postoji potreba - objašnjava dr Štrbac Čizmarević - Nažalost, situacija je takva da se trećina žena javlja u ranom stadijumu bolesti, a čak dve trećine žena u već odmaklim stadijumima. Tada više nije moguće operativno lečenje na startu, već se pre operacije mora primeniti hemioterapija, biološka terapija, pa tek kada dođe do smanjenja tumora se radi operativno lečenje i nakon toga zaštitna terapija. 

Mamografija - zlatni standard za rano otkrivanje karcinoma dojke, uskoro nastavak skrining programa

USKORO NASTAVAK SKRINING PREGLEDA Nakon duže pauze, uskoro će ponovo krenuti skrining program za žene od 50 do 69 godina, koji se sprovodi od 2013. godine - Prošle godine smo dobili novi Heliantus mamograf. U pitanju je moderan, tehnički izuzetno dobar digitalni aparat koji, između ostalog, ima mogućnost tomosinteze. To znači da dobijamo slojeviti snimak što veoma znači kod guste strukture dojki i za prepoznavanje sitnih promena koje se dešavaju u dojkama - navodi dr Irena Sabo Vojnić, radiolog u Opštoj bolnici.

Poslednjih godina granica pojave karcinoma dojke se snižava prema mlađim uzrasnim kategorijama, a tako žene mlađe od 40 godina čine 7 do 10 odsto obolelih od ove opake bolesti.

Kod mladih osoba tumori su češće agresivniji i sa lošijim ishodom nego od pacijentkinja starije životne dobi - dodaje dr Štrbac i ističe da je u našoj zemlji pacijentkinjama dostupna savremena terapija - Dostupna je inovativna terapija i postoji velika novina koja se tiče mogućnosti primene savremenih lekova, pre svega biološke terapije, imunoterapije i target terapije, tako da je pacijentkinjama kojima je odstranjen rani karcinom dostupna terapija koje nema u mnogim zemljama Evrope. Nemamo još sve lekove za lokalno unapredovali i metastatski oblik karcinoma, ali primena inovativnih lekova u budućnosti u kombinaciji sa skrining pregledima će značajno uticati na smanjenje smrtnosti od ove bolesti i omogućiti da karcinom dojke ne bude smrtonosan, već je cilj da se ovakvim lečenjem prevede u hroničan tok kao i sve druge nezarazne bolesti poput hipertenzije i dijabetesa. 

Mamografija - zlatni standard za rano otkrivanje karcinoma dojke, uskoro nastavak skrining programa

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 6 dana
Komentara: 6
Pregleda: 2352
Povezane teme

rak dojke

mamografija

nacionalni dan borbe protiv raka dojke

dragica štrbac čizmarević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.