Komentara: 18
Pregleda: 6259

Mali broj korisnika elektronske usluge "Moj eko račun"

01.02.2018. u 15:52h
Izvor: Subotica.com
Tokom septembra prošle godine, JKP "Čistoća i zelenilo" pokrenulo je elektronsku uslugu "Moj eko račun", u cilju zaštite životne sredine, te bržeg i lakšeg informisanja korisnika. Ipak, čini se da sugrađani nisu pokazali veliko interesovanje, s obzirom na to da ih svega 50 trenutno koristi ovu uslugu.
Mali broj korisnika elektronske usluge "Moj eko račun"

"Moj eko račun" je besplatna usluga koja omogućava svim korisnicima da mesečni račun dobiju u elektronskom obliku. Nakon aktivacije usluge, račun se više ne dobija poštom, nego putem e-mail-a, a prema rečima naših sugrađana, prednosti korišćenja ove usluge su višestruke.

- Korisnik sam "eko računa" praktično od samog početka, jer generalno težim ka digitalnom svetu i poslovanju, i već više od 10 godina koristim usluge elektronskog bankarstva. Ovaj elektronski račun je pogodan iz više razloga, praktičan je za evidenciju, njime čuvamo okolinu jer ne koristimo papir, a takođe nekome smanjujemo troškove - objašnjava naš sugrađanin Marko Simić - Dodatna mi je pogodnost što mogu da koristim i "eko račun" aplikaciju na telefonu, pa uz mobilno bankarstvo i druge usluge koje mogu da obavljam elektronski, ova aplikacija mi je korisna da mogu da pratim promene i imam u vidu dosadašnje troškove.

E.K. takođe ima pozitivna iskustva, ali i predloge kako servis učiniti još funkcionalnijim.

- Vrlo pozitivno sam iznenađena jednostavnošću korišćenja i praćenja evidencije računa. Jedino što bih možda poželela da imamo jeste neki vid podsetnika ako nismo izmirili račun, jer nekada uz svakodnevnu gužvu nehotice zaboravimo da platimo. Nadam se da će se i druga javna preduzeća ugledati na ovaj primer - rekla je naša sugrađanka E.K.

Mali broj korisnika elektronske usluge "Moj eko račun"

Aplikacija za pametne telefone

Iako je reč o usluzi koja dobrinosi zaštiti životne sredine, te bržem i lakšem načinu informisanja korisnika, prema podacima JKP "Čistoća i zelenilo" zaključno sa decembrom prošle godine svega 50 domaćinstava koristi ovu uslugu, dok je u januaru zahtev podnelo još tri.

- Usluga je veoma jednostavna za korišćenje, a omogućava lakše praćenje stanja, jer korisnici imaju u PDF formatu pregled mesečnih računa, uplata i zaduženja na jednom mestu i do nekoliko godina unazad. Račune mogu da pogledaju kako na internet sajtu JKP "Čistoća i zelenilo", unošenjem potrošačkog broja i imena i prezimena ili putem mobilne aplikacije, koja se može preuzeti sa "Play" prodavnice, ukucavanjem izraza "cistoca subotica" - kažu iz JKP "Čistoća i zelenilo".

"Moj eko račun" je trenutno na raspolaganju samo fizičkim licima, međutim, iz nadležnog preduzeća najavljuju da će uskoro ovu uslugu moći da koriste i pravna lica.

- Imamo u planu da ponudimo elektronsku frakturu i pravnim licima. Trenutno su u toku predradnje, nabavljanje podrške za pružanje usluge, te verujemo da ćemo krajem ovog meseca moći da obavestimo preduzećima da i ona mogu da se prijave za elektronske račune - najavili su iz JKP "Čistoća i zelenilo".

Za korišćenje ove usluge, potrebno je prvo poslati popunjenu izjavu JKP "Čistoća i zelenilo" do 25-og u mesecu. Usluga će se automatski aktivirati, slanjem prvog mesečnog računa putem e-pošte.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 2 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 6259
Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

eko račun

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.