Komentara: 4
Pregleda: 11902

Malci Genijalci su pametna i srećna deca

21.11.2016. u 16:31h
Izvor: PR tekst
Svaki roditelj želi da pruži svom detetu aktivno i radosno detinjstvo. Od odlaska u igraonice, do učenja stranih jezika u najmlađem uzrastu, preko obaveznog bavljenja sportom - roditeljima je često teško da naprave optimalan "akcioni plan" za svoje dete. Na pitanje kako sa svojim detetom na funkcionalan način stići do cilja - a to je srećno i pametno dete puno samopouzdanja - ima mnogo odgovora. Malac genijalac je jedno od rešenja koje je mnogim savremenim roditeljima ispunilo očekivanja.
Malci Genijalci su pametna i srećna deca

Kako ovladavanje veštinom mentalne aritmetike utiče na mentalne procese, razvoj intelekta, samopouzdanje i optimizam kod dece, otkrivamo u razgovoru sa Majom Novicki, vlasnicom glavnog centra Malac Genijalac iz Zemuna.

Koliko dece u Srbiji je do sad prošlo kroz obuku za Malca Genijalca?

Prva školica Malac Genijalac je počela sa radom pre godinu dana. Početkom nove školske godine, u septembru, sa radom su počele i druge školice, te je upisana nova generacija polaznika. A kao što vidite u toku je treći talas upisa u novootvorene centre, poput Subotice. U ovom trenutku porodica Malac Genijalac ima preko dvadeset centara širom Srbije. Pored prve generacije, koja broji oko dvesta polaznika, trenutno se obučava oko 2500 dece.  

Kakva su vaša iskustva u radu sa tom decom? Da li deca vole časove u vašoj školi?

Iskustva rada sa decom su veoma pozitivna. Prosto je zapanjujuća činjenica kolike su mogućnosti i potencijali koje deca poseduju. Posmatrajući napredak koji postižu, jasno je da su mogućnosti ljudskog mozga ogromne, ali da nažalost većina nas to nije iskoristila u dovoljnoj meri. Deca rado prihvataju mentalnu aritmetiku i raspoložena su za pohadjanje nastave. Za to je pre svega zaslužan naš licencirani program MENAR Mentalna aritmetika, koji je ima moderan pristup. Metod je prilagodjen deci, i sprovodi se kroz nastavu nalik igri. Nastava se odvija u razigranoj i opuštajućoj atmosferi, a naročito se vodi računa o pozitivnim emocionalnim odnosima.

Malci Genijalci su pametna i srećna deca

Koje su osnovne prednosti dece koja ovladaju mentalnom aritmetikom, u odnosu na decu koja ne savladaju tu veštinu?

Cilj programa je da se kod dece razvije pun moždani potencijal, tako što će ona naučiti da koriste obe moždane hemisfere podjednako. Naime, poznato je, da će tokom odrastanja jedna hemisfera “pobediti“ i postati dominantna, u zavisnosti od našeg životnog iskustva. U tom smislu mentalnom aritmetikom se postiże usaglašenost dečijih moždanih hemisfera, t.j. sposobnost da one u procesu učenja međusobno „ sarađuju “. To je veoma bitno jer iako su naizgled identične, one su zadužene za različite funkcije. Leva hemisfera je poput našeg „ unutrašnjeg matematičara “, ona je zadužena za jezik, logiku i matematiku, dok desna predstavlja našeg „ unutrašnjeg umetnika “ zaduženog za kreativnost, maštu, intuiciju… Za pun intelektualni razvoj potrebne su nam obe moždane hemisfere podjednako, odnosno sposobnost da ih koristimo istovremeno! Takvu moć imali su velikani poput Ajnštajna, Nikole Tesle ili Leonarda da Vinčija.

Na koje još veštine i umeća kasnije u školovanju pozitivno utiče veština mentalne aritmetike?

Kod dece koja ovladaju Mentalnom aritmetikom, aktivira se niz intelektualnih sposobnosti i veština, kao što su pažnja, memorija, koncentracija, vizualizacija, samopouzdanje, emocinalna inteligencija... Takodje, deca prevazilaze problem učenja, te samim tim postižu bolji uspeh u redovnoj školi i postaju napredni učenici. Pored toga razvija se pobednički duh i samouverenost što predstavlja veoma važnu komponentu za dalji uspeh u životu.

Koliko vremena treba da se ovlada veština? Koliko dugo dete treba da pohađa školu?

Deca brzo napreduju i prvi rezultati vidljivi su veoma brzo. Naš metod rada je takav da se sa mentalnim računanjem kreće praktično od prvog časa! Računaljka abakus koja je osnovno nastavno učilo, predstavlja samo nužno orudje kojim se stiže do važnijeg cilja – brzih i preciznih mentalnih operacija! Naš cilj je da deca što pre steknu sposobnost vizuelizacije abakusa u sopstvenoj glavi, te da komplikovane računske operacije izvode napamet,  precizno i brzo! To je moguće već nakon mesec dana! Nastava ima 2 nivoa i preporuka je da svako dete prodje oba nivoa.  Nakon toga stiče se mogućnost daljeg samostalnog usavršavanja na medjunarodnom nivou. Naime MENAR program, kao licencirani medjunarodni program, svakom svom svršenom polazniku koji poseduje završni sertifikat, omogućava dalje besplatno školovanje do prestižne titule ANZAN, što na japanskom znači Majstor Mentalne aritmetike.

Da li se praktikuje individuani pristup svakom detetu, s obzirom da polazne osnove dece nisu iste za svako dete?

Naravno, individualni pristup je preduslov uspešnog rada sa decom. Naši učitelji se trude da prepoznaju potrebe svakog deteta. Nastava se sprovodi u malim grupama, maksimalno do dvanaestoro dece. Grupe su formirane prema uzrastu i zrelosti dece. Pored redovne nastave, organizuje se dopunski rad za svu onu decu kojima je to potrebno. Medjutim individualni pristup podrazumeva i održavanje dodatnih časova namenjenih naprednim polaznicima naše školice.

Malci Genijalci su pametna i srećna deca

Da li će deca koja ovladaju ovom veštinom biti bolji matematičati kroz školovanje? Ili bar imati manji strah od ovog " najtežeg predmeta "?

Ne samo da će biti bolji matematičari, već će matematika postati njihova šansa za životni uspeh. Matematički ili “ prirodni ” zakoni su svuda oko nas, merenje vremena, smena dana i noći ili godišnjih doba…Otkrivanje pravila po kojima priroda i svet oko nas funkcionišu predstavlja veliku spoznaju značajnu za razvoj i poimanje svakog deteta. Matematika je bitna za razvoj deteta i ne sme se dozvoliti da postane bauk detinjstva. Baš kao i čitanje ili pisanje, matematika treba da postane svakodnevni oblik detetove komunikacije sa ljudima, sa vremenom i prostorom. Svaki roditelj treba da se trudi da oslobodi svoje dete straha od matematike. Školica Malac Genijalac omogućava deci da joj priđu i dodirnu je, da joj pokažu da znaju njene tajne i pravila. Veoma je važno da naša deca otkriju svoju moć nad brojevima, time se ona ohrabruju i stvara se optimizam bez koga nema srećnog detinjstva, a time ni srećnih ljudi.

Kada je najoptimalniji period u dečjem razvoju za sticanje ove veštine?

Kao što je poznato ključni period u intelektualnom razvoju predstavlja rano detinjstvo. Autori, kao najvažniji, navode period od 4 do 12 godine života. To je period u kojem će se razviti najveći broj moždanih sinapsi. Po nekim izvorima u tom razdoblju razviće se čak 95 % naših moždanih potencijala. Ukoliko se ove razvojne mogućnosti ne iskoriste na pravi način, za njih kasnije više neće biti prave prilike. Propuštena šansa biće bespovratno izgubljena. U tom smislu intelektualni razvoj dece je briga njegovih roditelja.

Izvor: PR tekst
Otvaranje školice "Malac Genijalac" Otvaranje školice "Malac Genijalac" Otvaranje školice "Malac Genijalac" Otvaranje školice "Malac Genijalac" Otvaranje školice "Malac Genijalac" Otvaranje školice "Malac Genijalac" Otvaranje školice "Malac Genijalac" Otvaranje školice "Malac Genijalac"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 11902

Povezana vest

Povezane teme

mentalna aritmetika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.