• Pregleda: 8763

Mala Bosna - predgrađe Subotice

Mesna zajednica „Mala Bosna“ nalazi se na svega 10 km udaljenosti od centra grada, na putu Subotica-Sombor. Jedna je od najrazuđenijih mesnih zajednica koja se prostire na 40 kvadratnih kilometara, broji 2.200 stanovnika, ali u samom mestu živi oko 1.400 ljudi, dok su ostali na salašima.
Mala Bosna - predgrađe Subotice

Rukovodstvo ovog  naselja s ponosom ističe da se Mala Bosna sve više vidi kao predgrađe Subotice i u tom pravcu razvoja se ide. Meštani ovog sela mogu da se pohvale nedavno izgrađenim sportskim terenima, Sportskom halom koja je u izgradnji, Domom kulture, Gerontološkim klubom, kao i ambuntom. Ističu da imaju sve što ima i grad, te da je to glavni razlog zbog kog se mladi odlučuju da ostanu na selu.

Mala Bosna je jedna od najuređenijih prigradskih mesnih zajednica,  infrastrukturno pokrivena nekih 80 odsto, sa asfaltiranim ulicama i uređenim atarskim putevima.  Uglavnom je sve urađeno još 80-ih godina zahvaljujući samodoprinosu, iz kog je izgrađena i osnovna škola, kao i zabavište. Ono što nedostaje selu su jaslice, koje  su neophodne zbog ostanka mladih. Plan je da budu izgrađene do kraja 2016. godine.

Prema urbanističkom planu sela predviđeno je njegovo proširenje, koje podrazumeva izgradnju stambenih zgrada, ali i industrijsku zonu koja će umnogome doprineti privrednom razvoju Male Bosne.

„Mi sada znamo i tražimo u budućnosti da Mala Bosna ima svoje groblje, dobili smo urbanistički plan – imaćemo groblje, na lokaciji koja je određena iza crkve. Zatim smo dobili jedan deo u tom novom delu  gde treba da se širi naselje gde tačno treba da se grade stambene zgrade, a biće građene na većoj površini nego dosadašnji placevi koji su se prodavali u Maloj Bosni. Imaćemo i industrijsku zonu, gde će moći da se grade mali pogoni, prerađivački kapaciteti, čime će se uposliti naš živalj koji bude mogao i hteo tamo da radi“ ističe Branko Vujić, predsednik Saveta MZ „Mala Bosna“.

Prostorije MZ „Mala Bosna“ se nalaze u Domu kulture, gde građani koji imaju neke žalbe, primedbe ili sugestije mogu da se obrate svakog radnog dana.

Izvor: RTV City

povezane teme

10
Benedikt Odgovori
Zar više niko ne obraća pažnju na tekstove pre nego što se objave ?

Šta znači : Jedna je od " najrazuđenijih " mesnih zajednica ?
drp trejd Odgovori
Samo je deli ipsilon krak jencika sa druzinom.
Krcko Odgovori
Mala Bosna ima postu koja radi samo do 10 i jednu postaricu koja do 10 radi na salteru a posle nosi postu na 40 kvadratnih kilometara. Ima vrtic u kome se dete moze ostaviti ili pre ili posle podne (oko 4-5 sati ukupno) pa roditeljima koji su zaposleni taj vrtic nista i ne znaci jer pored vrtica jos moraju naci nekog da ima cuva decu. Kakva inustrijska zona, neka rese prvo osnovne stvari.
Alexandar-SU Odgovori
Mala Bosna je super, možda jedino selo u kojem bi mogao da živim, jer je blizu Subotice, ali ajde iskreno da gradske devojke napišu da li bi pristale na život na selu, samo život, ne govorim o seljačkim poslovima. Baš bih voleo da znam.
salašar Odgovori
Mala Bosna - selo koje je najbliže gradu.
Kada bi opštinska uprava uložila više sredstava u nasipanje atarskih puteva u Maloj Bosni stvorili bi se izvanredni uslovi za opstanak na salašima, a ne samo u selu. Zna se da je u selu zabranjeno držati krupnu stoku. Evo prilike da se uzgoj izmesti na salaše, evo prilike da se zaustavi dalje propadanje i rušenje salaša kao i prilike za razvoj salašarskog turizma.
Čestitam rukovodstvu Male Bosne što vodi računa o svom selu.
Професорица Odgovori
Српски језик не познаје реч ЖИВАЉ.
tt Odgovori
Cuj na selu zabranjeno drzanje krupne stoke,pa u Subotici u ulici Dragojle Jarnjevic covek drzi krave i svimje pa jos kad oko 15h natovari prikolicu sa stajskim djubrivom i krene da nosi na njivu presedne ti rucak.
marko Odgovori
I nek si ti to nama rekla, profesorice....
safet Odgovori
Najrazudjenijih hahahahhahahaha
Srbistan Odgovori
@Benedikt: potraži u rečniku.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.