Komentara: 0
Pregleda: 1825

Maglai primio amabasadora Italije

16.04.2015. u 00:47h
Izvor: subotica.rs
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, ambasadora Italije u Republici Srbiji Đuzepea Manca.
Maglai primio amabasadora Italije

Razgovaralo se o unapređenju dosadašnje privredne i kulturne saradnje i mogućnostima da italijanski jezik i kultura budu prisutniji u našem gradu. Susretu je prisustvovao generalni i izvršni direktor A. D. „Elektroremont”, Karmine Taralo.

Uz izražavanje zahvalnosti na poseti i isticanje da u Subotici posluje više italijanskih preduzeća koja ulažu u naš grad, gradonačelnik Maglai je rekao da postoje uslovi da se saradnja između Italije i Subotice intenzivira i da će lokalna samouprava podržati negovanje italijanskog jezika, kulture i umetnosti.

Zahvaljujući se na prijemu, ambasador Manco je podsetio da je Vlada Italije, u cilju podrške ekonomskom razvoju Srbije, odobrila kreditnu liniju u vrednosti od 30 miliona evra za realizaciju projekta „Program razvoja privatnog sektora kao podrške malim i srednjim preduzećima kroz sistem domaćih banaka”, i dodao da se i Subotičanima pruža mogućnost da iz kreditne linije italijanske Vlade za mala i srednja preduzeća dođu do kredita uz veoma povoljnu kamatnu stopu (4,35 odsto na godišnjem nivou).

Maglai primio amabasadora Italije

Ideja je da se putem više poslovnih banaka koje izdaju ove kredite, malim i srednjim preduzećima iz Srbije odobre kreditne linije za kupovinu italijanske opreme i tehnologije, kazao je Đuzepe Manco, navodeći na je predviđen grejs period od najviše dve godine i da je period otplate do osam godina u semestralnim ratama.

Subotica bi, ocenio je, po svojoj bogatoj istoriji i kulturnoj tradiciji trebalo da, pored Beograda, Novog Sada i Niša, bude centar kulturnih dešavanja u Srbiji. On je podvukao da je interes Italije da italijanski jezik i kultura budu prisutni i u Subotici i u tom smislu predložio da se i u našem gradu otvori izložba fotografija koja je 4. novembra 2014. godine, na Dan nacionalnog ujedinjenja i Dan oružanih snaga Italije, otvorena u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, u Beogradu, pod nazivom „Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča" (po reprint izdanju koji je priredila novinarka RAI Mila Mihajlović).

Izložba je, pojasnio je, priča o italijansko-srpskom prijateljstvu i odnosi se na jedan poseban istorijski momenat i izuzetno važnu operaciju spasavanja srpske vojske krajem 1915. godine i početkom 1916. godine, nakon prodora austrougarske vojske, tokom koje je tadašnja italijanska mornarica spasla više od 260.000 srpskih vojnika.

Ambasador Manco je predložio da se u Subotici što pre formira udruženje pod nazivom „Italijanski trg” koje bi za cilj imalo čuvanje i negovanje italijanskog jezika i kulturnih vrednosti Italijana.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 1825
Povezane teme

jene maglai

ambasador italije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.