Komentara: 42
Pregleda: 16029

Lopovi haraju subotičkim ulicama – čuvajte torbe i novčanike

05.11.2020. u 15:26h
Izvor: Subotica.com
Naši sugrađani svih generacija sve češće su na meti lopova, koji ne prezaju ni od čega. Dovoljan je trenutak nepažnje i sugrađani ostaju bez novčanika, telefona ili drugih vrednosti.
Lopovi haraju subotičkim ulicama – čuvajte torbe i novčanike

Kako upozoravaju Subotičani na društvenim mrežama, lopovi su najagilniji oko Buvljaka, na Karađorđevom putu i na šetalištu Radijalcа. Oni koji su „fer“ uzmu novac a novčanik sa dokumentima ubace u najbliže poštansko sanduče, te građani posle mogu da ih preuzmu u Pošti 2, kod Železničke stanice, samo pedesetak metara metara od policijske stanice.

- Danas sam prisustvovao pokušaju krađe. Srećom, zbog moje galame, pokušaj je osujećen. Molim vas ljudi, kažite svojim starijima da ukoliko imaju korpe na biciklu (posebno nazad) ne stavljaju nikakve vrednosti u njih. Lopovi su izuzetno brzi i nećete ni primetiti kada vam izvade torbu iz korpe na biciklu. Čuvajte se! – upozorio je nedavno jedan naš čitalac.

Lopovi haraju subotičkim ulicama – čuvajte torbe i novčanike

GROBLJE NOVČANIKA - Zapušteni stambeni prostor u pasažu kod Doma vojske, u samom centru grada, popularno je mesto za odbacivanje ukradenih novčanika. Brojni građani savetovali su sugrađane koji traže svoje dokumenete da pokušaju tamo da pronaću svoj novčanik, ili ono što je ostalo u njemu. Pre desetak dana tamo je pronađen i tomos motor, koji je nešto ranije prijavljen kao ukraden.

Ekspanzijom brzih kanala komunikacije građani su se sve više okrenuli "samoorganizovanju" u deljenju korisnih informacija, od onih koji se tiču saobraćaja (gužve, policijski punktovi), stanja na graničnim prelazima, izgubljenih ljubimaca ali i drugih svakodnevnih saveta širokog spektra tema. Jedna od takvih je i viber grupa „Uživo sa subotičkih ulica“ u kojoj građani, između ostalog, gotovo svakodnevno objavljuju upozorenja na prestupnike koje primećuju na subotičkim ulicama.

- Čuvajte novčanike i torbe, dve devojke i momak kod praone na Buvljaku gledaju za kim da krenu – poručuje jedan Subotičanin.

- Oprez, devojčica oko Buvljaka ide za ljudima i pokušava da otovri torbu - dodaje drugi.

- Čuvajte torbe, ne nosite ih otvorene i ne nosite ih na leđima. Pare u unutrašnji džep i gledajte oko sebe – savetuju naši sugrađani.

- Upozoravam ljude da dva maloletna lica idu po Subotici i kradu pazare. Policija kaže da im ne može ništa i da novac troše u igraonama. Znači znaju, ali ništa im ne mogu - prenosi nam posetilac portala.

Bez obzira koja je svota novca u novčaniku, krađa ličnih stvari je stres za sve oštećene građane. Dok neki krađu prijave policiji, neki odustanu od toga jer ne veruju da će njihove lične stvari ikada biti pronađene i vraćene.

Lopovi haraju subotičkim ulicama – čuvajte torbe i novčanike

AKO STE GA NAŠLI... - Da bi pokušali da ponovo dođu do svoje imovine građani sve češće koriste snagu društvenih mreža. Ipak, apeli tipa "vratite mi makar dokumente" i "sledi nagrada" neretko su uzaludni. S druge strane ima i slučajeva gde se nađu novčanici i druge lične vrednosti koje budu sklonjene sa ulice na sigurno, a pronalazači tu informaciju podele preko istih tih "brzih" kanala.

U Policijskoj upravi u Subotici nam nisu precizirali koliko je tokom ove godine prijavljeno sitnih krađa, ali su nam rekli da je najveći broj ovih krivičnih dela zabeležen u toku letnjih meseci na šetalištu u centru grada, kao i u naseljima Radijalac i Prozivka. U većini slučajeva učinioci su od oštećenih uzimali torbe sa novcem i dokumentima ili nakit.

- S obzirom na to da su pojedini građani stvari koje su im ukradene ostavljali bez nadzora, na lako dostupnim mestima, apelujemo na njih da svoje torbe uvek drže zakopčane, da sa sobom ne nose veće sume novca, da novčanike drže u prednjem džepu ili unutrašnjim džepovima jakne, nikako u zadnjim džepovima. Takođe, podsećamo ih da pin kod i karticu za bankomat nikada ne drže zajedno – poručuju u subotičkoj policiji. - U slučaju pronalaska tuđih dokumenata potrebno je da građani iste donesu u najbližu policijsku ispostavu.

Iako policija intenzivno radi na sprečavanju ovakvih krivičnih dela, veliki broj povratnika vraća se na ulice i ponovo teroriše građane. Uz policiju koja radi svoj posao neophodno je da i građani povedu dodatan oprez i budu korak ispred džeparoša i sitnih lopova.

Lopovi haraju subotičkim ulicama – čuvajte torbe i novčanike

TZV. GROBLJE NOVČANIKA KOD DOMA VOJSKE

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 42
Pregleda: 16029
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.