Komentara: 0
Pregleda: 6699
Foto

"Ljubav ne broji hromozome"

21.03.2019. u 15:22h
Izvor: Subotica.com
Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, korisnici Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka" obeležili su pesmom, plesom, modnom revijom i druženjem sa vršnjacima, ponosno noseći i pokazujući svoje različite i šarene čarape, koje su simbol ovog dana.
"Ljubav ne broji hromozome"

Naša sugrađanka Ivana Petković živi s Daunovim sindromom 18 godina, ali je to nije sprečilo da sklapa prijateljstva, pohađa školu i da se raduje svim čarima života u kojima uživaju i njeni vršnjaci.

- Pohađam Hemijsko-tehnološku školu "Lazar Nešić", ja sam pekar, a kad završim školu praviću kiflice i burek - odlučna je Ivana u tome da ostvari svoj san. - Imam puno drugova i drugarica, još nemam dečka, ali ću ga imati!

"Ljubav ne broji hromozome"

Povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, korisnice Dnevnog boravka za odrasla lica pri Domu "Kolevka" pripredile su modnu reviju, nosivši haljine koje im je za ovu priliku sašila Ruža Hrnjak, majka njihovog druga i talentovanog slikara Borisa Hrnjaka, koji je takođe rođen sa Daunovim sindromom. Prema njenim rečima, ovoj deci je, kao i svakoj drugoj, potrebno mnogo pažnje i ljubavi da bi se razvijala, a u svemu tome je najvažnija podrška porodice.

- Tako smo od samog početka prihvatili Borisa, nismo gledali na njega kao na osobu sa posebnim potrebama, nego na dete sa kojim je sve u redu i na kraju se to isplatilo. Imamo sina koji nam je od velike pomoći u kući, koji slika, radi i sasvim normalno može da živi. Ne samostalno, ali normalno - kaže Ruža Hrnjak.

"Ljubav ne broji hromozome"

Daunov sindrom je oblik hromozomopatije koji se javlja kao posledica trizomije 21. hromozoma, a kako objašnjava Danijela Andrašić, defektološkinja i koordinatorka Dnevnog boravka pri Domu "Kolevka", glavni pokazatelji ovog sindroma su specifičan izraz lica i to što se ova deca često rađaju s urođenim anomalijama, te je za njihov psiho-motorni razvoj od presudnog značaja period rane intervencije do treće godine života.

- Osobe sa Daunovim sindromom su izuzetno maštovite i kreativne, potrebne su im različite vrste podrške, dok se njihove intelektualne poteškoće kreću od lakših do umerenih, pri čemu samo 10 odsto njih ima teške smetnje. Moja poruka je da različitost treba da prihvatimo kao blago i benefit, zbog čega smo danas svi u različitim čarapama. To šarenilo simbolizuje različitost koja je lepa, drugačija i zato dajte da svi zajedno ne postavljamo ograničenja ovim divnim ljudima, već da im omogućimo da što kvalitetnije žive - poručila je Andrašić.

"Ljubav ne broji hromozome"

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se od 2006. godine, a procenjuje se da u našoj zemlji trenutno živi oko 2.000 osoba sa Daunovim sindromom.

Izvor: Subotica.com
Manifestacija "Ljubav ne broji hromozome" Manifestacija "Ljubav ne broji hromozome" Manifestacija "Ljubav ne broji hromozome" Manifestacija "Ljubav ne broji hromozome" Manifestacija "Ljubav ne broji hromozome" Manifestacija "Ljubav ne broji hromozome" Manifestacija "Ljubav ne broji hromozome" Manifestacija "Ljubav ne broji hromozome"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6699
Povezane teme

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

daunov sindrom

svetski dan osoba sa daunovim sindromom

danijela andrašić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.