• Pregleda: 5578

Ljubav kao recept za dugovečan brak

Kada bi šest i po decenija braka trebalo da stane u jednu reč, to bi bila ljubav, a kada bi trebalo da stane u jednu sliku, bila bi to slika Zore i Stipana Tomašev koji sede jedno uz drugo, držeći se za ruku i posle 65 godina zajedničkog života.
Ljubav kao recept za dugovečan brak

Tog 22. maja 1954. godine, Zora i Stipan Tomašev rekli su sudbonosno "da" i uplovili u bračne vode, ne sluteći da će baš ove "Sunčane jeseni" biti subotički par sa najviše godina zajedničkog života. Da bi brak bio dugovečan, kažu da je potrebna solidarost, tolerancija i popuštanje, ali da ništa od toga ne znači mnogo, ako nema ljubavi.

- Ljubav i da se ne svađamo, da je uvek mir. Toliko godina, a mi se nikada nismo svađali. Nikad, niti jedan dan i tako smo i došli do toliko godina - priča Stipan, ne krijući suze radosnice.

- Da nije bilo ljubavi, ne bi ni bilo braka - s osmehom na licu će Zora.

Dug bračni život upotpunila su im deca, koja su im podarila i unuke, te kažu da pod stare dane najviše uživaju u njihovom društvu i kada je porodica na okupu.

- Imamo ćerku i sina i dvoje unučadi. Oni su naša najveća radost i jako smo srećni što su nam blizu, što nas obilaze i što nam pomažu - zadovoljna je Zora.

Svečanost u čast naših sugrađana treće životne dobi, svake godine pripređuje Crveni krst Subotica koji, osim proglašenja para sa najdužim bračnim stažom, proglašava i najstarijeg sugrađanina i sugrađanku. Ove godine to su Josip Tikvicki, koji je u januaru napunio 100 godina, i Ana Major sa jednim rođendanom manje.

- Ovo je 46. "Sunčana jesen života" i zapravo je ideja o samom početku manifestacije potekla iz Crvenog krsta. Nedeljama se spremamo i uvek se trudimo da pripremimo prijatan program za naše najstarije sugrađane, koji su to zaista i zaslužili. Oni se odazovu, dođu i uživaju u programu koji su za njih pripredili mladi, recitacije, pesme, plesne tačke, delove pozorišne predstave i malo muzike. Dakle, nešto što je zabavno, toplo i što izražava emociju pre svega - rekla je Lidija Segedinčev, zamenica sekretara Crvenog krsta Subotica.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Kalesu Odgovori
Lep članak, i još lepši primer kako se opstaje u jednoj zajednici, bračnoj ili nekoj drugoj, dugo i sretno.
Darko
Drapo @
Kad je bilo ljubavi,kad su se stvari popravljale a ne bacale!
DRAPO Odgovori
ČESTITKE !!! SVAKA ČAST !!! To je brak iz vremena kada je bilo poštovanja, razumevanja i ljubavi !!!
V Odgovori
Nije lepo ovo reći ali ja vam zavidim. Zavidim i mojim roditeljima koji su zajedno 43/44 godine. Vi kao i oni, imate puno priča. Verujem više lepih nego onih drugih. Što je lepo ustvari, zajedničke su. Želim vam ih još više.
jjj Odgovori
Učiteljica Zora <3
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.