Komentara: 5
Pregleda: 6832
Foto

Ljubav kao recept za dugovečan brak

10.11.2019. u 10:00h
Izvor: Subotica.com
Kada bi šest i po decenija braka trebalo da stane u jednu reč, to bi bila ljubav, a kada bi trebalo da stane u jednu sliku, bila bi to slika Zore i Stipana Tomašev koji sede jedno uz drugo, držeći se za ruku i posle 65 godina zajedničkog života.
Ljubav kao recept za dugovečan brak

Tog 22. maja 1954. godine, Zora i Stipan Tomašev rekli su sudbonosno "da" i uplovili u bračne vode, ne sluteći da će baš ove "Sunčane jeseni" biti subotički par sa najviše godina zajedničkog života. Da bi brak bio dugovečan, kažu da je potrebna solidarost, tolerancija i popuštanje, ali da ništa od toga ne znači mnogo, ako nema ljubavi.

- Ljubav i da se ne svađamo, da je uvek mir. Toliko godina, a mi se nikada nismo svađali. Nikad, niti jedan dan i tako smo i došli do toliko godina - priča Stipan, ne krijući suze radosnice.

- Da nije bilo ljubavi, ne bi ni bilo braka - s osmehom na licu će Zora.

Ljubav kao recept za dugovečan brak

Dug bračni život upotpunila su im deca, koja su im podarila i unuke, te kažu da pod stare dane najviše uživaju u njihovom društvu i kada je porodica na okupu.

- Imamo ćerku i sina i dvoje unučadi. Oni su naša najveća radost i jako smo srećni što su nam blizu, što nas obilaze i što nam pomažu - zadovoljna je Zora.

Ljubav kao recept za dugovečan brak

Svečanost u čast naših sugrađana treće životne dobi, svake godine pripređuje Crveni krst Subotica koji, osim proglašenja para sa najdužim bračnim stažom, proglašava i najstarijeg sugrađanina i sugrađanku. Ove godine to su Josip Tikvicki, koji je u januaru napunio 100 godina, i Ana Major sa jednim rođendanom manje.

- Ovo je 46. "Sunčana jesen života" i zapravo je ideja o samom početku manifestacije potekla iz Crvenog krsta. Nedeljama se spremamo i uvek se trudimo da pripremimo prijatan program za naše najstarije sugrađane, koji su to zaista i zaslužili. Oni se odazovu, dođu i uživaju u programu koji su za njih pripredili mladi, recitacije, pesme, plesne tačke, delove pozorišne predstave i malo muzike. Dakle, nešto što je zabavno, toplo i što izražava emociju pre svega - rekla je Lidija Segedinčev, zamenica sekretara Crvenog krsta Subotica.

Izvor: Subotica.com
Manifestacija "Sunčana jesen života" Manifestacija "Sunčana jesen života" Manifestacija "Sunčana jesen života" Manifestacija "Sunčana jesen života" Manifestacija "Sunčana jesen života" Manifestacija "Sunčana jesen života" Manifestacija "Sunčana jesen života" Manifestacija "Sunčana jesen života"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 6832
Povezane teme

crveni krst

sunčana jesen života

crveni krst subotica

dr lidija segedinčev

najstariji bračni par

najstariji sugrađani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.