Komentara: 12
Pregleda: 5957

Limit za pozorište 10 miliona evra

25.09.2013. u 15:08h
Izvor: RTV City
Gradsko veće je na 58. sednici predložilo izmene i dopune Odluke o budžetu grada i predložilo Rešenje o nastavku rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta. Predloženo je i da se radno vreme trgovinskih i ugostiteljskih objekata produži za jedan sat vikendom kao i da se rok za prilagođavanje uslova držanja životinja produži za dve godine.
Limit za pozorište 10 miliona evra

Cilj članova Komisije za rekonstrukciju pozorišta bio je učiniti objekat racionalnijim pa je predloženo smanjenje troškova izgradnje i eksploatacije. Projektanti su dobili instrukciju da radovi koji nastanu u bilo kojoj fazi izgradnje objekta ne smeju da pređu 10 miliona evra, čime su troškovi smanjeni za 33%.

Jasmin Šečić 
član Komisije za izmenu rešenja projekta rekonstrukciju Narodnog Pozorišta

„Maksimalna racionalizacija je proistekla iz toga što smo prostor sveli sa tri sale na 2 sale. Izbacili smo malu kamernu salu sa elementima koji su znatno poskupljivali investiciju. Takođe, objekat će biti izveden u gabaritima koje građani mogu da vide na samom gradilištu. Sve buduće nadogradnje smo ukinuli i dajemo nalog projektantu da se uklopi u sadašnje gabarite objekta.“

Dve predviđene sale će ukupno imati oko 1.000 mesta, a komercijalni sadržaji koji su važni prateći aspekt ovog objekta, moraju biti kompatibilni sa kulturnim centrom kakav će pozorište predstavljati. Ostaje da se vidi da li će ovo rešenje zaživeti na 1/3 prostora predviđenog projektom rekonstrukcije.

Usled promena u poreskim zakonima koje su uticale na smanjenje prihoda gradu za oko 300 miliona dinara rebalans budžeta je bio neophodan i njime je predviđeno smanjenje rashoda za 446 miliona dinara. Nakon toga gradski budžet će iznositi oko 5,2 milijarde dinara.


Modest Dulić

gradonačelnik

„Uštede smo ostvarili, pre svega, neulaskom u one kapitalne projekte za koje se rok realizacije može pomeriti za sledeću godinu – radi se o Zelenoj fontani, o natkrivanju stadiona malih sportova ali smo uštede ostvarili i na javnim nabavkama. Uštedu smo ostvarili smanjenjem plata i to pre nego što je stupio na snagu set poreskih zakona. Uštedeli smo i smanjenjem subvencija javnim preduzećima.“


Radno vreme ugostiteljskih objekata

Radno vreme ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata biće produženo petkom i subotom za sat vremena, pa će tako oni moći da rade do 2 sata ujutro. Objekti brze hrane će na osnovu zahteva moći dobiti produžetak radnog vremena radi snabdevanja građana. Takođe, pooštrena je mogućnost dobijanja dozvole rada posle 2 sata noćnim klubovima i oni, ako su u zatvorenom objektu i ako su legalizovani, mogu raditi do 4 sata ujutro.

Vlasnicima domaćih životinja produžava se za dve godine rok za usklađivanje sa odredbama Odluke o držanju životinja na teritoriji grada, dok će za stanovnike užeg jezgra grada to važiti u narednih 6 meseci.

Izvor: RTV City
Sednica Gradskog veća Sednica Gradskog veća Sednica Gradskog veća Sednica Gradskog veća Sednica Gradskog veća Sednica Gradskog veća Sednica Gradskog veća Sednica Gradskog veća
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 7 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 5957

Povezana vest

Povezane teme

Jasmin Šečić

Narodno pozorište

Modest Dulić

gradsko veće

radno vreme ugostiteljskih objekata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.