Komentara: 1
Pregleda: 4994

Likovni konkurs: "Grad bez duvanskog dima"

31.01.2014. u 15:17h
Izvor: RTV Yueco
Zbog pušenja, u Srbiji, svakog dana nestanu 44 ljudska života, rečeno je u Zavodu za javno zdravlje povodom obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima. Lekari su saglasni da je jedina efikasna zaštita od štetnih dejstava sastojaka duvanskog dima, samo njegova potpuna eliminacija. „Grad bez duvanskog dima“ bila je i tema likovnog konkursa, na kojem su učestvovali subotički osnovci.
Likovni konkurs: "Grad bez duvanskog dima"

Likovnim radovima, subotički osnovci iskazali su svoje viđenje štetnog dejstva pušenja i duvanskog dima. Najbolji na konkursu, pored diplome dobili su i slatke poklon pakete.

Duvanski dim, koji udišu pušači ali i nepušači, zvanično je klasifikovan kao mešavina kancerogena koja kod ljudi može da uzrokuje maligne i kardiovaskularne bolesti. Procenjuje se da je 25 odsto svih smrti od malignih bolesti uzrokovano pušenjem, kao i 20 odsto smrti od kardiovaskularnih bolesti ima isti uzrok.

Zbog brojnih hemijskih supstanci, koja se ciljano dodaju u duvanskoj industriji, današnjim pušačima mnogo je teže da se odreknu ove loše navike, nego onima koji su pušili pre 50 godina. Pomoć u borbi protiv zavisnosti od nikotina, mogu pružiti farmaceuti  sa brojnim lekovitim supstancama, koje se koriste u odvikavanju.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je stupio na snagu pre četiri godine doneo je neke pomake u ovoj oblasti, ali se dosledna primena, kao i uvođenje potpune zabrane pušenja na svim javnim mestima i uvođenje grafičkih upozorenja na kutijama cigareta, tek očekuje. Takođe, lekari uveravaju da će to dovesti i do smanjenjenja obolelih od bolesti, koje su u direktnoj vezi sa duvanskim dimom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 4994
Povezane teme

dom zdravlja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.