• Pregleda: 6103

Lifka i bicikl obeležili Noć muzeja u Subotici

Lifka i bicikl obeležili Noć muzeja u Subotici

Manifestacija „Noć muzeja“ ove godine u Subotici je održana na čak 20 lokacija, a u odnosu ne prošlu godinu povećan je i broj posetilaca. Centralna događanja bila su u Gradskom muzeju, koji je imao bogatu ponudu sa nekoliko izložbi.

Fotografije možete pogledati u našoj galeriji

Jedna od najzanimljivijih, koju mnogi vide kao zaštitni znak ovogodišnje „Noći muzeja“ bila je „Subotica, grad biciklista“, posvećena biciklu - o istorijskim, etnološkim i umetničkim aspektima biciklizma. Posetioci su takođe mogli videti postavku izložbe „Lica vremena“, sačinjenu od najboljih likovnih radova sa konkursa za najbolje portrete koji sada čine zbirku Gradskog muzeja. U dvorištu Muzeja organizovana je igraonica za decu, kao i koncert grupe „Electa“.

U Modernoj galeriji „Likovni susret“ ljubitelji umetnosti su mogli videti slike Milana Konjovića u izložbi „Ritam šezdesetih, zasnovanu na njegovom slikarskom opusu iz šeste decenije prošlog veka. Izložbu je pratila i projekcija dokumentarnih filmova o Milanu Konjoviću i njegovom radu.

Galerija „Vinko Perčić“ ponudila je izložbe crteža i skulptura subotičkog slikara i vajara Save Halugina, pod nazivom „Adumbracije“.

Noć muzeja Subotica slike

Gradska biblioteka predstavila je nekoliko manifestacija, između ostalog izložbu bibliotečkih plakata od najstarijih do današnjih, kao i stone lampe ručne izrade. Na Dečijem odeljenju malim posetiocima su čitane bajke.

I u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata za ovu noć predstavljena je izložba slika od slame, rad slamarki u okviru HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta. U subotičkoj sinagogi prikazivani su kratki filmovi o ovom jevrejskom hramu, i slušala jevrejska muzika, a takođe organizovan obilazak sinagoge, koja je još u fazi restauracije.

U Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ bila je postavljena izložba kaligrafskih radova Svetozara Pajića Dijaka, dok je u Art kinu „Aleksandar Lifka“ program bio posvećen stogodišnjici osnivanja prvog stalnog kina u Srbiji. U okviru manifestacije prikazivani su filmovi s početka 20. veka, za koje se pretpostavlja da ih je i Lifka prikazivao. U dvorištu bioskopa postavljen je bio veliki lumino objekt od kovanog gvožđa, u obliku starog projektora.

A na centralnom gradskom trgu ansambl na mađarskom jeziku Dečijeg pozorišta odigrao je dečiju predstavu „Zastrašujući grčki vitez“.

Noć muzeja Subotica slike

 

U nastavku je video snimak izložbe na Otvorenom univerzitetu, a fotografije možete pogledati na ovom linku

Izvor: Dnevnik "Danas"

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.