Komentara: 7
Pregleda: 2207

Leto je pravo vreme za čitanje

13.07.2019. u 13:30h
Izvor: TV Subotica
Interesovanje za čitanje u letnjim mesecima je veliko, poručuju iz Gradske biblioteke. Građani i ove godine imaju izbor od preko 300 hiljada knjiga, a na pozajmnom odeljenju za odrasle kažu da se najviše traže trileri, ljubavni romani, beletristika, naučna fantastika i popularna psihologija.
Leto je pravo vreme za čitanje

Subotičani kažu da vole da čitaju i da su zadovoljni izborom knjiga u Gradskoj biblioteci. Letnje dane provode uživajući u svetu knjiga, u kojem za svačiji ukus ima po nešto.

- Baš volim da čitam i sad sam pronašao neke romatične knjige kojima sam zadovoljan - kaže jedan mladi čitalac.

- Leti najviše vremena provodim čitajući, a najviše volim popularnu psihologiju - ističe naša mlada sugrađanka.

- Od trenutka kad sam savladao azbuku, a posle i abecedu, čitam. I sve čitam, istoriju, kriminalistiku, besetristiku, sve me interesuje i sve volim - kaže jedan stariji sugrađanin.

Bibliotekari Dečjeg odeljenja pohvalili su najmlađe sugrađane i njihove roditelje zbog čestih poseta i velikog interesovanja za knjige koje se nalaze van obavezne lektire, koju đaci redovno čitaju. Deca školskog uzrasta čitaju knjige napisane na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, a u ponudi su i one na engleskom i nemačkom jeziku. Mališani najviše vole slikovnice, bajke i basne.

- Naravno, čita se i ono neobavezno štivo, kao Dejvid Vilijams, Jasminka Petrović, Uroš Petrović, Sanja Pilić, Miro Gavran, Sara Mlinovski, staro izdanje "Četiri i po prijatelja" koje smo kao deca čitali i dalje je aktuelno. Ono što je dobro i deci interesantno, čita se i leti i zimi. Hari Poter je i dalje interesantan, kao i slični serijali - objašnjava Bernadica Ivanković, bibliotekarka Dečjeg odeljenja.

Leto je pravo vreme za čitanje

Prema rečima bibliotekarke na pozajmnom odeljenju Gradske biblioteke, Jelene Cvetić, srednjoškolci najčešće iznajmljuju knjige za lektiru. Sugrađani vole da čitaju romane stranih pisaca, klasike, naučnu fantastiku, krimi trilere, romane popularnih domaćih pisaca poput Vesne Dedić, Vanje Bulića, Jelene Bačić Alimpić i Mirjane Bobić Mojsilović, a fond biblioteke se stalno obogaćuje novim knjigama.

- Već je standardno da imamo autore koji su uvek čitani. Što se tuče trilera, to su Nesbe, Paterson, Adler-Olsen i slično, dok od laganije literature Nora Roberts, Lusinda Rajli, Kristi Hana, Danijela Stil. Lusinda Rajli ima seriju od sedam knjiga koja prati priču sedam sestara, zatim od Kristi Hane " Zimski vrt" i "Slavujeva pesma", sve od Nesbea, dakle, ako se čitaocu svidi neki autor, uglavnom iščita sva dela koja od njega imamo - ističe Cvetić.

Letnje radno vreme biblioteke je ponedeljkom, sredom i petkom od 7:30 do 15 časova, a utorkom i četvrtkom od 12 časova do 19:30 časova. Radno vreme čitaonice u sklopu naučnog odeljenja od ponedeljka, 15. jula biće svakog dana od 7:30 do 19:30 časova. Cena članarine na godišnjem nivou iznosi 800 dinara.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2207
Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

čitanje knjiga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.