Komentara: 1
Pregleda: 2589

Leto bez Ženskog štranda

05.04.2010. u 13:00h
Izvor: Blic
<p>Nakon turističke sezone koju je pokvario lo&scaron; kvalitet vode u jezeru zbog čega je kupanje bilo zabranjeno, narednog leta Palić će postati veliko gradili&scaron;te. Subotičani nameravaju da mu vrate stari sjaj na osnovu prvobitnog projekta iz 1912. godine. Vest da je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja izdvojilo 130 miliona dinara najvi&scaron;e je obradovala ljubitelje Ženskog &scaron;tranda koji već duže vreme tone.</p>
Leto bez Ženskog štranda

Predsednik Skupštine preduzeća „Park Palić" Jasmin Šečić kaže da je za rekonstrukciju Ženskog štranda izdvojeno 45 miliona dinara i da se čvrsto obećani novac očekuje po sprovođenju procedura u Vladi Srbije, nakon čega će odmah početi radovi u trajanju od šest meseci.

- Tim novcem moći ćemo da uradimo kompletnu sanaciju i adaptaciju Ženskog štranda. Glavni projekat je već izrađen, a izabrano rešenje predviđa natkrivanje objekta, zimsko zatvaranje i podno grejanje centralnog otvorenog dela i novi koncept iskorišćenosti sada devastiranog i neodrživog objekta koji tone. Štrand je nagnut na levu stranu, jer su popustili noseći betonski stubovi i betonska ploča na kojoj se nalazi drvena konstrukcija koja je propala. Armatura je korodirala 70 odsto i zbog toga je neophodno ukloniti i ploču i konstrukciju iznad vode i postaviti nove stubove na koje će biti stavljena drvena konstrukcija - kaže Šečić.
Prema njegovim rečima, trenutno stanje štranda je takvo da ukoliko radovi ne bi bili počeli ove godine objekat bi verovatno doživeo sudbinu prinudnog katanca.
Izgrađen 1912. godine Ženski štrand saniran je nekoliko puta, ali je tokom tih radova došlo do odstupanja u odnosu na originalni izgled prema projektu čuvenih arhitekata Jakoba i Komora.

- Sanaciju ćemo iskoristiti za vraćanje objekta u prvobitno stanje kako bi svoj stoti rođendan 2012. godine dočekao u punom sjaju i novom ruhu. Rekonstrukcija Ženskog štranda je samo jedan od planiranih projekata, jer će biti izgrađena kanalizaciona mreža na Paliću, urediće se Veliki park i deo novca biće utrošen na izradu urbanističke dokumentacije za detaljnu regulaciju Vikend naselja i izradu plana za postavljanje objekata na Paliću - kaže Šečić.

Na Ženskom štrandu u poslednjoj deceniji nastupale su mnoge poznate estradne zvezde, objekat je često korišćen kao modna pista, a u vreme Festivala evropskog filma „Palić" tradicionalno je bio označen kao VIP scena.
Iako njegovi fanovi ovog leta neće moći da uživaju na svom omiljenom splavu, u Klubu ljubitelja Ženskog štranda kažu da su oduševljeni najavom obnove.


Bedalov: Veliki događaj za Suboticu

- Bez problema ćemo izdržati jednu sezonu bez Ženskog štranda pošto je razlog njegovog zatvaranja više nego prihvatljiv. Nadamo se da će obećanje biti realizovano onako kako je i najavljeno i bez obzira što su iz pojedinih političkih struktura već krenule priče u negativnom kontekstu da će štrand biti srušen. Za Suboticu i Palić rekonstrukcija ovog objekta i njegovo vraćanje u prvobitno stanje je veliki događaj - kaže predsednik Kluba ljubitelja Ženskog štranda Toni Bedalov.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2589
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.